Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відгодівля свиней


11.08.2011

Відгодовуючи свиней, варто знати, що молоді свинки на відгодівлі дають більше м’яса з низьким вмістом сала, ніж дорослі. У свинок сального типу внаслідок відкладення жиру з 6-7 місяця різко збільшуються витрати корму на один кілограм приросту. М’ясний тип найкраще відкладає сало на 8-10-му місяці. За меншої кількості протеїну молода свинка буде інтенсивно нарощувати сало, відповідно буде менше м’яса. При згодовуванні свиням у великій кількості кормів, що містять легкоплавкі жири (макуха, кукурудза, соя тощо) та водянистих (барда, жом, картопляні очистки) знижується якість і м’яса, і сала.
... на бекон
Найкраще згодовувати молодим свинкам ячмінь, пшеницю, жито, горох. Із соковитих кормів рекомендують моркву, цукрові та напівцукрові буряки, гарбузи, картоплю. Додають також збиране молоко. Не слід згодовувати водянисті корми та домашні відходи, оскільки це сприяє м’якості свинини.
... на м’ясо
На відгодівлю ставлять поросят віком 2-2,5 місяці масою 15-16 кг, і не закінчують, доки тварина не набере 110 кг, а товщина сала буде 1,5-4 см. Доки свинка не набере 70 кг, концентровані корми мають складати 70 відсотків раціону, соковиті та грубі – 30 відсотків. Потім збільшують кількість соковитих кормів, половину з яких складають картопля або коренеплоди.
... м’ясо-сальна
Для одержання свинини на консервування і виготовлення окороків, високосортних ковбас, грудинки підсвинка скороспілої породи ставлять на відгодівлю у віці 4-х місяців вагою на менше 35 кг. Закінчують відгодівлю до 11-го місяця, коли тварина досягне ваги 130-180 кг (залежно від породи). Спочатку треба домогтися найбільшого добового приросту, максимально використовуючи соковиті та грубі корми. На цьому етапі на якість м‘яса звертати увагу не обов‘язково. Наприкінці відгодівлі потрібно вилучити з раціону корми, які погіршують якість м’яса.
... на сало
При цьому вихід сала з туші має становити 50 відсотків, тобто воно повинно бути завтовшки 7 см. Для цього використовують свиней старше 2 років, від яких вже не отримують поросяток. За 3-4 місяці вага такої тварини сягне більше 180 кг. У перші два місяці дають більше картоплі й буряків, кукурудзу вводять в розмеленому вигляді. 80 відсотків концентрованих кормів потрібно згодовувати у вигляді каші, а в останні два місяці раціон доповнюють ячменем, просом та іншими кормами, які поліпшують якість сала.