Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відкрито найбільшу в Україні 9-метрову статую Христа Спасителя


19.09.2013

За підтримки віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула у Дніпродзержинську тривають роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви (УПЦ), яка є наймолодшою із трьох єпархій у Дніпропетровській області.

Композиція складається з пагорба, який символізує Голгофу (діаметром 20 м в основі і висотою 3,3 м), і хреста з розп’ятим Христом Спасителем (висотою 9 м).
Проект та скульптуру створив відомий дніпродзержинський скульптор Гарнік Хачатрян. Скульптура вилита з бронзи на Південному машинобудівному заводі Дніпропетровська. Вага скульптури становить 8 тонн.
«Будівництво Дніпродзержинського духовно-просвітницького комплексу триває в п’ять етапів. У 2012 році відкрито єпархіальне управління. Завершено другий етап - будівництво Присоборної площі, прилеглої до Свято-Миколаївського кафедрального собору. Відкрито єдину в Україні архітектурно-скульптурну композицію «Голгофа». За 2 роки роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви (УПЦ) будуть повністю завершені», - сказав Олександр Вілкул.
Третій етап створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви включає в себе будівництво малого храму: хрестинної, трапезної та актової зали.
Наступний етап проекту (четвертий) – це реставрація пам’ятки архітектури національного значення Свято-Миколаївського кафедрального собору, який збудований у 1894 році. Проектом реконструкції передбачено укріплення фундаменту та проведення внутрішніх і  зовнішніх оздоблювальних робіт. Наразі розроблено проектно-кошторисну документацію. Роботи будуть закінчені в 2015 році.
П’ятий етап - це створення в 2015 році Духовного центру. До складу центру будуть входити недільна школа та відділи єпархії по роботі з дітьми та молоддю.
Проект повністю фінансується за рахунок благодійних коштів.