Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відродження


02.07.2012

На території земель колишнього радгоспу «Дніпро» Дніпропетровського району введено у дію сучасний молочно-виробничий комплекс «Катеринославський».

Як влучно підмітив консультант - експерт з молочного тваринництва Ельман Оруджев, за останні 5 років це перший такий комплекс промислового тваринництва, де втілені найсучасніші технології. Зокрема, 15 параметрів виробничого циклу, які вже запроваджено тут, у світі розроблено лише на теоретичному рівні. Нова система організації праці, створення комфортних умов і для людей, які тут працюють, і для тварин прогнозує максимальну віддачу. Тут сподіваються отримувати щодня не менше 32 кілограмів молока від корови, а валове виробництво довести до 50 тонн молока, річну продуктивність – до 17 тисяч тонн.
- Хочеться сказати, що Анатолій Клименко, власник МВТ «Катеринославський», подивився на цю важливу державну справу не лише як на бізнес, який через певний час покриє всі інвестиційні вкладення, а й як патріот рідної землі, який дбає про відродження колишнього радгоспу «Дніпро», де працював його дід та батько, де сам починав свій трудовий шлях.

Як з’ясувалось, швіцька порода корів, завезена до комплексу із Швейцарії, - найдавніша у світі. Відзначається унікальним здоров’ям та тривалістю життя. До складу молока швіцьких корів входить бета-казеїн, необхідний у виробництві твердих сирів. Розраховане підприємство на 1500 голів дійного гурту та майже 2 тисячі – молодняку.
На базі тваринницького комплексу також створена міжнародна школа молочного тваринництва, де зможуть навчатись та проходити стажування студенти агроуніверситету.
- Наш комплекс зведений за нашою власною ініціативою та при підтримці губернатора Олександра Вілкула, - сказав А. Клименко. – Відтак для реалізації такого масштабного проекту знадобився лише рік. Сьогодні ми оформляємо усі необхідні папери і чекаємо від держави компенсації коштів, заявлених у цьогорічних програмах.
До речі, у сусідній Росії для новозведених тваринницьких комплексів власникам та інвесторам держава повертає 90 відсотків коштів, витрачених на будівництво приміщень та 75 відсотків – на придбання племінного поголів’я.

Павло ЯКОВЕНКО. Дніпропетровська область.