Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вимагали 55 тисяч доларів у місцевого підприємця – у Дніпрі викрито злочинну групу 


03.05.2023

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом учасникам групи за фактами вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами (ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 263 КК України).
За даними слідства, група осіб організувала злочинну схему заробітку, пов’язану із систематичним вимаганням грошових коштів у підприємців на території м. Дніпро. 
Так, у грудні 2022 року чоловіки, погрожуючи фізичною розправою, вимагали у місцевого бізнесмена 20 000 доларів США неіснуючого боргу. Побоюючись за своє життя та здоров’я, потерпілий віддав їм кошти. 
У подальшому підозрювані висунули чоловіку вимогу передати їм ще 35 000 доларів США та переоформити на них дороговартісний автомобіль. Щоб змусити потерпілого погодитися на їхні вимоги, під час зустрічей зловмисники застосовували фізичне насильство.
Правоохоронці затримали вимагачів під час передачі частини грошових коштів. Триває проведення слідчих дій з метою встановлення інших осіб, причетних до вчинення злочину.
Під час санкціонованих обшуків за місцями проживання учасників групи вилучено автомобілі, мобільні телефони, зброю, корпуси і запали до гранат, набої.
Наразі фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 
Викриття злочинної діяльності здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ у Дніпропетровській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.