Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вирощеному - надійне зберігання


11.08.2011

Виростити хороший врожай – це лише півсправи. Треба ще й раціонально його використати, надійно зберегти. Частина овочів і фруктів вже схована у банках, щось лежить у морозильній камері. Та все ж таки основну масу вирощеного доведеться зберігати у непереробленому вигляді. На жаль, дуже часто через неправильне зберігання більше третини врожаю пропадає. Тож тепер на порядку денному - надійне зберігання вирощеного.
Взимку овочі зберігають у підвалах будинків, погребах, іноді в буртах. Підготовку приміщень треба розпочинати вже зараз. Їх ремонтують, добре просушують, залишаючи ляду погреба відкритою в сонячну погоду, очищають від сміття, старих відходів і дезінфікують хлорним вапном: 400 г вапна на 10 л води витримують протягом 1-2 годин і отриманим розчином обприскують приміщення за 40 днів до закладання продукції. Після цього ще раз провітрюють, просушують і білять. Для побілки беруть 1,5-2 кг негашеного вапна, змішують його з такою ж кількістю мідного купоросу, а потім суміш розчиняють у 10 л води. Білять дерев’яні частини сховища, земляну підлогу посипають вапном. Після побілки знову обов‘язкове провітрювання.
Дерев‘яні полиці треба розібрати, винести з приміщення, помити гарячою водою з милом і добре просушити.
Щоб позбутися гризунів, необхідно ліквідувати навколо сховища купи сміття, продезінфікувати ці місця хлорним вапном. Виявлені нори щільно забити камінням, битим склом і залити цементом або вапном.
З метою знищення у підвалі слимаків доцільно притрусити підлогу суперфосфатом, вапном або сумішшю вапна з тютюновим пилом у співвідношенні 1:1. На 1 кв.м витрачають 25 г вапна та 30-40 г суперфосфату. Це роблять два рази з інтервалом 40 хвилин, тому що після першого контакту з вапном або суперфосфатом слимаки скидають шкіру і можуть залишитися живими.
Підвищена температура повітря в сховищі прискорює дихання овочів, що викликає втрату маси; низька – призводить до підмерзання продукції та її псування.
Низька вологість повітря у поєднанні з високою температурою посилює випаровування, що призводить до небажаних втрат і погіршення якості продукції. При високій вологості повітря активізується розвиток плісняви і збудників хвороб.
Проти плісняви проводять сульфітування. На 1 куб. м погреба беруть 1 г сірки. Сірчаний гніт кладуть на шматок жерсті або цеглину на підлозі й запалюють. У процесі горіння утворюється окис сірки, який знищує не тільки плісняву, а й паразитів.
Необхідно стежити також за тим, щоб у сховищі не було застійного повітря, в якому накопичується вуглекислота, що виділяється при диханні овочів, що також погіршує умови зберігання. Тому приміщення необхідно обладнати припливною і витяжною вентиляцією і регулювати її роботу.
З повітрообміном пов’язана можлива конденсація вологи на овочах, яка може викликати захворювання овочів та їх гниття.