Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вирощування печериць


24.01.2013

Займатися вирощуванням печериць можна протягом усього року, зокрема і взимку - в теплицях, підвалах, парниках та льохах. До речі, вирощування в закритих приміщеннях більш надійне та прогнозоване.

ВИРОЩУЮТЬ печериці на спеціальному субстраті. Його склад може бути різним, але найчастіше це суміш житньої чи пшеничної соломи з кінським, курячим або коров'ячим гноєм. Печериці можуть рости в темряві, але для отримання хорошого та стабільного врожаю потрібно, щоби світилася хоча б 60-ватна лампочка. 
Субстрат потрібно відповідним чином підготувати. Це важливий етап, і від нього дуже багато залежить. Для приготування субстрату з кінського гною, солому замочують на добу. Потім складають солому і перегній шарами. Шарів кожного компоненту повинно бути 3. При перекладанні все це потрібно дуже щедро поливати водою, в якій розчинений сульфат амонію в розрахунку 3 кг на 1т гною. Все це потрібно накрити соломою чи мішковиною, щоби підготовлений компост почав пріти. Приблизно через тиждень слід добре все це перемішати вилами, додаючи гіпс в розрахунку 4 кг на тонну гною. Перетрушувати субстрат потрібно ще двічі з інтервалом в 6 днів. Якщо все зробити правильно, то субстрат повинен бути темно-коричневого кольору і без запаху аміаку.
Для приготуванні субстрату з курячого посліду беруть 400 кг курячого гною і 1 т соломи. Також потрібно 50 кг гіпсу і 25 кг карбаміду. Третину курячого гною змішують з соломою та карбамідом і добре поливають водою протягом тижня-двох. Після цього пошарово складають в бурт солому та залишок гною. Через п'ять днів слід все це перетрусити та внести гіпс. Перетрушувати ще потрібно буде два рази (кожні п'ять днів). Через два тижні субстрат готовий до закладання.
Коли отримано субстрат, його розкладають на підлозі 30-50 см шаром і ущільнюють. Можна наповнити субстратом дерев’яні ящики розмірами 90 см х 50 см х 30 см.
Коли температура в середині субстрату знизиться до 26 градусів, можна садити міцелій.
Грибниці найкраще купувати в лабораторіях, які їх розмножують. Також можна отримати посадковий матеріал з відходів, що утворюються після чистки коренів печериць. Грибниці висаджують в міцелій в шаховому порядку — 25 см на 25 см. Для садіння потрібно кілочком підняти трошки субстрату, під нього покласти шматок грибниці і накрити знову цим субстратом.
При вирощуванні печериць не слід підтримувати температуру вище 26 градусів. Щоб не допустити пересихання субстрату, його рівномірно обприскують водою. Через два тижні засипають субстрат дерновою землею.
Оптимальна температура для вирощування печериць - 16-22 градусів, вологість повітря 80-90 відсотків. Не слід забувати провітрювати приміщення від газів, що утворюються. Допустимі температурні рамки від плюс 5 до плюс 28 градусів. При температурі, нижчій за 5 градусів тепла, грядка загине. Через 40 днів можна чекати на перші гриби. Врожай можна збирати до 100 днів.