Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Високий тиск? Борітеся!


11.04.2019

Гіпертонічна хвороба (ГХ) – це захворювання, ознакою якого є безпричинно підвищений артеріальний тиск (первинна артеріальна гіпертензія), тоді як вторинна симптоматична гіпертензія є симптомом іншого захворювання, приміром, захворювання нирок, надниркових залоз, щитоподібної залози тощо. Поширеність гіпертонічної хвороби серед дорослого населення сягає 25%, чоловіки хворіють частіше. Гіпертонічна хвороба прискорює розвиток атеросклерозу, виникнення мозкового інсульту, ішемічної хвороби серця, аритмії, стенокардії, інфаркту міокарда, серцевої та ниркової недостатності, зниження зору тощо.

Ранні прояви гіпертонічної хвороби: головний біль, головокружіння, поява сітки перед очима, відчуття оніміння лівої руки, біль у ділянці серця, можливі носові кровотечі. Однак у багатьох випадках хвороба перебігає приховано – хворі не відчувають, що у них підвищений артеріальний тиск (АТ). Тому кожній людині потрібно знати свій АТ.
Залежно від величини артеріального тиску виділяють чотири стадії гіпертонічнох хвороби:
І стадія, легка - 140-159/90-99 мм рт. ст.
ІІ стадія, середня - 160-179/100-109 мм рт. ст.
ІІІ стадія, тяжка - 180-209/110-119 мм рт. ст.
ІV стадія, дуже тяжка - понад 210/120 мм рт. ст.
Найважливіші чинники, що сприяють розвитку гіпертонічної хвороби:
- спадковість, порушення ліпідного обміну 
і цукровий діабет;
- тютюнопаління;
- часті психоемоційні стреси;
- особливості харчування з надмірним 
вживанням солі, кави, алкоголю тощо;
- ожиріння;
- малорухливий спосіб життя.
 
ПОРАДИ ГІПЕРТОНІКАМ:
1. Вживайте постійно і довготривало антигіпертензивні ліки, призначені лікарем з метою зниження АТ до 140/90 мм. рт. ст.
2. Контролюйте АТ, особливо в перші дні і тижні вживання препарату, щоб визначити «свою» дозу ліків.
3. Потрібно АТ знижувати повільно (за винятком гіпертонічного кризу). Особливо у людей похилого віку і у разі тяжкої стадії хвороби.
4. Не припиняйте раптово приймання антигіпертензивних ліків – це може призвести до різкого підвищення АТ і виникнення ускладнень, небезпечних для життя.
5. Обмежте вживання кухонної солі до 3-5 г. Вилучіть з раціону продукти з надлишком солі (оселедці, маринади, копчення тощо). Науковці під час спостереження протягом кількох десятиліть встановили пряму залежність частоти інсультів у гіпертоніків від кількості солі в їхній їжі. Коли вживали 1,7 г солі на добу, інсультів не було. Серед тих, хто вживав по 15 г солі на добу, частота інсультів досягала 30%.
6. Стежте за масою свого тіла. Енергетична цінність їжі в калоріях не повинна перевищувати енерготрати: не допускайте переїдання. Пам’ятайте: збільшення маси тіла спричиняє підвищення АТ.
За наявності надмірної маси тіла чи явного ожиріння, вживайте всіх заходів, щоб домогтися схуднення хоч на кілька кілограмів. Для цього передусім уникайте вживання солодощів і виробів з білого борошна, вживайте більше овочів і фруктів та більше рухайтеся. 
7. Фізичні рухи (гімнастика, ходьба, легка фізична праця тощо) потрібні щодня. Корисні фізичні вправи на свіжому повітрі. Практикуйте прогулянки у лісі, біля річки.
8. Вживайте більше рослинних жирів, ніж тваринних.
9. Збагачуйте свій раціон харчування продуктами, в яких є магній і калій.
Продукти, багаті на магній: насіння соняшнику і гарбуза, горіхи, соя, зелень, шипшина, квасоля, горох, хліб з висівками, кукурудза, гречана та вівсяна крупи, родзинки, курага.
Продукти, багаті на калій: курага, родзинки, чорнослив, апельсини, мандарини, капуста, печена картопля, вівсяна і пшенична крупи, чорна смородина, томатний сік, молоко, сир.
10. Не вживайте продукти, які збуджують нервову систему (міцні бульйони, чай і каву, алкоголь, шоколад тощо).
11. За цукрового діабету регулярно приймайте препарати, які знижують вміст цукру в крові, не порушуйте рекомендованої дієти.
12. Дотримуйтеся режиму праці та відпочинку, достатньо спіть.
13. Не дивіться перед сном передачі по телебаченню, які збуджують нервову систему.
14. Уникайте конфліктних ситуацій, реагуйте на все спокійно.
15. Відмовтесь від шкідливих звичок (куріння, алкоголь).
 
РЕЦЕПТИ НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ
РЕЦЕПТ 1. Ретельно змішати склянку меду, акацієвого чи з різнотрав’я, зі склянкою морквяного та склянкою хронового соків, а також соком 1-2 лимонів. Банку щільно закупорити, обгорнути і поставити в темне прохолодне місце. Наступного для ліки можна вживати - по десертній ложці за годину до їди або через 2-3 години після їди. Лікування триває 2 місяці.
РЕЦЕПТ 2. Досить гарний ефект дає суміш бурякового соку з медом (1:1). Ліки допомагають навіть у разі серцево-судинних спазмів. Однак користуватися ним слід обережно - захоплення солодким може дати зворотну реакцію. Кожен обирає свою норму самостійно.
РЕЦЕПТ 3. Успішно прислужиться хворому пустирник (собача кропива). З листя виготовляють настій або настоянку. 15 г сировини заливають склянкою окропу. Настій п’ють по ложці 3-4 рази на день. А ось настоянка: залити траву 70% спиртом у співвідношенні 1:5. Вживати по 30-50 крапель 4 рази на добу. Тиск добре знижують також сливи.
РЕЦЕПТ 4. Кукурудзяне борошно залити теплою перевареною водою (1:2), настояти добу і вживати по 2 ложки суміші за 30 хв. до їди. Курс лікування 1-4 місяці.
РЕЦЕПТ 5. Перепустити через м’ясорубку лимон або апельсин (без насіння), засипати до смаку цукром (краще медом) і вживати по ложці тричі на день до їди. Лікування - до настання полегшення. 
РЕЦЕПТ 6. Потертий топінамбур із шкіркою вживати по 2-3 ложки за півгодини до їди упродовж місяця. Через 10 днів курс повторити 3-4 рази.
РЕЦЕПТ 7. 20 г квітів календули залити 100 г горілки, настояти у теплому місці і вживати по 50 крапель тричі на день.