Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Високорослі томати


16.03.2016

Останнім часом велику популярність серед городників завоювали високорослі помідори. У цих сортів томатів дійсно є ряд істотних переваг. Вони мають необмежений ріст головного стебла та виростають у висоту від 2 до 7 м за 5-6 місяців, тому для їхнього вирощування потрібна менша площа. Це означає не тільки економію землі для їхнього вирощування, але також економію сил і часу для догляду за ними, оскільки можна посадити меншу кількість кущів. На одному стеблі дозріває одночасно до 10 плодових кистей. Через це високорослі помідори приносять більший урожай, на відміну від низькорослих сортів. Плодоносити ці рослини можуть до пізньої осені.

Щоб виростити високорослі помідори, землю для посадки потрібно підготувати ще з осені: її перекопують й удобрюють перегноєм (4 кг на кв. метр). З настанням весни землю знову необхідно удобрити гноєм у таких же пропорціях, тільки в гній потрібно додати столову ложку хлориду калію і 5 столових ложок суперфосфату.

Починати вирощувати розсаду потрібно за 2-2,5 місяці до висадження у відкритий ґрунт.

Перед посівом насіння замочують у розчині деревного попелу або нітрофоски (ч. л. на л води), у воді із соком алое (1:2). Також замочують у воді з додаванням Епіну і Гумату.

Насіння замочується в мішечках із тканини в розчині протягом 24 годин. Температура приготовленого розчину має бути не менше 25°С. Після замочування насіння високорослих томатів поміщають у холодильник на 1-2 дні. Перед цим мішечки з насінням загортають у поліетиленовий пакет. Ця процедура виконується для загартовування насіння. Після цього насіння можна висівати в ґрунт.

Для розсади високорослих помідорів у рівних частинах береться торф, дернова земля і перегній. На одне відро такої суміші потрібно додати по чайній ложці суперфосфату, сульфату калію і сечовини. Отримана ґрунтова суміш прогрівається в духовці при температурі 100-115°С протягом 20 хвилин. Для цього ґрунт висипають на лист, шаром товщиною 4-5 см.

Висівають насіння у зволожений ґрунт у борозенки глибиною близько см з інтервалом 5-6 см одна від іншої на відстані в ряді близько 1,5-2 см. Після цього потрібно присипати насіння ґрунтовою сумішшю.

Висаджують розсаду в ґрунт через 60-75 днів (приблизно на початку травня). Для профілактики захворювань розсаду високорослих томатів перед висадженням рекомендується обприскати хлорокисом міді (для цього візьміть 30 г 90% препарату на 10 л води).

Перед висадженням розсади необхідно зробити лунки. Для вирощування високорослих помідорів вони повинні бути розміром 15х15 см, глибиною - приблизно на багнет лопати. Високорослі помідори звичайно висаджують у довгі ряди в удобрені лунки, по одному кущу. Найкраще саджати рослини в шаховому порядку, оскільки такий вид посадки поліпшує розвиток кущів і сприяє гарному провітрюванню. Якщо ж площа вашої ділянки не дозволяє зробити посадку томатів таким чином, можна саджати розсаду густіше.

ПІДЖИВЛЕННЯ

За весь період вирощування високорослих томатів досвідчені агрономи рекомендують робити три підживлення рослин. Виконувати перше підживлення потрібно через 10-11 днів після того, як ви посадили розсаду. Для цього береться розчин пташиного посліду або гною. Якщо використовувати вже готові добрива, то найкраще зарекомендували себе Гумісол, Вермістил. Усі підживлення варто сполучати з поливом.

Для того щоб земля довгий час залишалася вологою, після проведення першого підживлення ґрунт потрібно замульчувати (тобто площу між кущами покрити рівномірно органічним матеріалом шаром 5 см). Для вирощування високорослих помідорів кращим матеріалом для мульчування ґрунту будуть соснові голки, тирса або солома. Їх висипають під корінь рослин. Процедура мульчування корисна ще й тим, що перешкоджає утворенню бур’янів.

Друге підживлення здійснюється через 10 днів після початку розпускання другої кисті та утворення на ній зав’язей 1,5 см у діаметрі. Для проведення другого підживлення в приготовлений розчин гною або пташиного посліду додають ст. ложку добрива Растворин або Кеміра-універсал і по 3 г марганцівки та мідного купоросу на 10 л розчину. На кожний кущ томатів необхідно внести по 2 л приготовленого підживлення.

Третє підживлення проводять у період збору перших плодів. Склад третього підживлення точно такий же, як і другий. Приготовлений розчин необхідно внести під кожний кущ томатів приблизно 2,5 л.

Якщо в результаті підживлень листя та гілки саджанців стали рости швидко, але квітки на них не з’явилися, підживлення добривами, які містять азот, потрібно відразу припинити. У цьому випадку використовують для підживлення томатів водну витяжку суперфосфату або зольний настій.

ПОЛИВ

Високорослі помідори варто поливати тільки під корені, змочувати під час поливу плоди та листя не можна. Під кожний кущ потрібно виливати не менше літра води. Поливати високорослі томати потрібно в першій половині дня, спеціально вистояною водою, температура якої не нижче 24-26°С.

З приходом осені, перед настанням заморозків, стебла з дозріваючими плодами потрібно звільнити від прив’язі і покласти на землю уздовж грядки. Полив у цей період рослинам не потрібний.

 

ПІДВ’ЯЗУВАННЯ

Як правило, високорослі сорти томатів обов’язково мають потребу в підв’язці. По краях грядок кожного ряду вбиваються кілки 3 м довжиною (50 см з них іде у землю). Далі на висоті 30 см від землі протягається капроновий шнур, потім до нього підв’язуються стебла томатів. Коли саджанці виростуть вище, потрібно натягнути новий шнур уже на рівні нової висоти куща. Ця процедура повторюється доти, поки саджанці не досягнуть висоти приблизно 2,2 м. Потім їх можна не підв’язувати і дозволити звисати довільно.