Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вітамін із сонця і сиру


11.08.2011

За статистикою, лише 8 відсотків українців сьогодні вважають себе цілком здоровими. Решта 92 відсотки - це ті, хто має те чи інше захворювання.
Ці невтішні дані потребують уваги медиків, науковців, тих, хто виробляє і реалізує продукти харчування, і тих, хто ці продукти споживає, тобто нас з вами. Очевидно, недарма кажуть: ми є те, що ми їмо.

Однак наше харчування правильним і збалансованим навряд чи можна назвати. Крім того, більшість продуктів, що ми вживаємо, містять у своєму складі консерванти, барвники, антиоксиданти, які в цілому негативно впливають на організм людини. Це стверджують і фахівці. Зокрема, завідувач кафедри фармакології Запорізького державного медичного університету професор Ігор Бєлєничев відзначив, що саме поява неякісних продуктів забезпечила 20-кратне зростання кількості онкозахворювань шлунково-кишкового тракту в Україні.
- Тому якісне, збалансоване харчування, в якому присутні в достатній кількості білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінерали, лежить в основі збереження здоров’я людини, - стверджує професор, наголошуючи на необхідності збагачення продуктів вітамінами, особливо вітаміном D. Саме цей рідко згадуваний вітамін постав в епіцентрі семінару “Парад вітамінів: обираємо D”, що відбувся 2 серпня у Запоріжжі за участі науковців і журналістів Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської і Херсонської областей та за підтримки компанії “Бель Шостка Україна”.
Чому саме вітамін D
і для чого він потрібен?
Взагалі вітаміни надзвичайно важливі в нашому щоденному раціоні, оскільки вони не накопичуються в організмі. Тому потрібне щоденне вживання їх, аби не зустрітися з проблемою авітамінозу. Разом з тим вони легко втрачаються при заморожуванні, термообробці, тривалому зберіганні продуктів у холодильнику тощо. Якщо хтось думає, що нестачу вітамінів можна компенсувати аптечними препаратами, теж помиляється. Оскільки синтетичні вітаміни засвоюються лише на 30 відсотків, крім того можуть давати побічні ефекти. Тож найкращі вітаміни – це ті, які ми вживаємо з продуктами, тобто дані нам від природи.
Тепер про вітамін D
За участі цього вітаміну засвоюються кальцій і фосфор, які надходять разом з їжею. При нестачі вітаміну D кальцій втрачається, що впливає на міцність кісток, суглобів, призводить до руйнування зубів. Особливу небезпеку дефіцит вітаміну становить для дітей, у яких відбувається активний ріст кісток. Як наслідок нестачі вітаміну у дітей раннього віку розвивається рахіт, а у дорослих – остеопороз, коли кістки стають тонкими і ламкими. Вкрай необхідний цей вітамін для вагітних і жінок, що годують груддю, оскільки вони потребують підвищених норм кальцію, засвоєння якого відбувається за участі чарівного вітаміну. Крім того, вітамін D сприяє підвищенню імунітету, захищає серце, допомагає утримувати тиск у нормі, легше долати стреси, забезпечує здоровий вигляд шкіри.
Цей вітамін дарований нам сонцем, оскільки він утворюється в нашому організмі під впливом сонячного проміння на відкриті ділянки тіла. Разом з тим вітамін D міститься у деяких продуктах, зокрема в рибі, яйцях, яловичій печінці, молоці, йогуртах, твердому сирі. Причому, чим твердіший сир, тим більше він містить сонячного вітаміну. Недарма, мабуть, сири роблять круглими, як сонце, і жовтими, як сонце.

Яна ГУДЕНКО, студентка ДНУ ім. О. Гончара.