Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Витікання камеді - плач дерев


19.09.2013

Багато власників присадибних ділянок скаржаться на незрозуміле явище, коли зі стовбурів дерев, особливо абрикоси, сливи, черешні, витікає липка густа рідина, що потім затвердіває. Ці дерева згодом засихають. Що це може бути?

ЦЕ НЕІНФЕКЦІЙНЕ захворювання (гомоз, або витікання камеді) поширене у всіх кісточкових. Проявляється звичайно на деревах, що постраждали від несприятливої зимівлі або уражених грибковими захворюваннями (клястероспоріозом, моніліозом), особливо часто на ділянках з кислим і сильно зволоженим ґрунтом, а також після застосування високих доз добрив в умовах підвищеної вологості.
Головними причинами, що викликають витікання камеді, є термічні ушкодження дерева низькими зимовими температурами, у результаті чого з'являються морозобоїни, а також сонячні опіки, підмерзання, ушкодження шкідниками та хворобами.
Витікання камеді може бути викликане і надмірно сильною або неправильною обрізкою дерев. Абрикос добре озивається на азотні добрива, але їхній надлишок знижує стійкість рослини до хвороб, викликає витікання камеді, затримує дозрівання плодів, призводить до занадто довгих приростів (більше 100 см).
Будь-які механічні ушкодження, що доходять до камбію, можуть викликати це явище.

Профілактика й лікування витікання камеді
Варто памятати, що боротьба з витіканням камеді повинна носити насамперед профілактичний характер. У першу чергу необхідним є дотримання агротехніки, що сприяє нормальному росту й розвитку дерев, своєчасні поливи, виключення надлишкового або однобічного застосування азотних добрив, своєчасна та правильна обрізка дерев з обовязковою замазкою місця зрізів садовим варом. Дуже важливо захищати дерева від термічних ушкоджень (сонячних опіків, морозобоїн), побіливши дерева восени вапном або побілкою на основі акрилової фарби, а також проводити захисні заходи проти шкідників і хвороб, що викликають ушкодження гілок і плодів.
Необхідно виконувати ретельне лікування ран, що виділяють камедь. Для цього рани зачищають до здорової тканини із захопленням 1-2 см, дезінфікують 3%-вим мідним або залізним купоросом і обробляють садовою замазкою.
Є й інший спосіб лікування гомозу. Уражену частину кори обережно зчищають садовим ножем, не зачіпаючи деревини. Смолу також видаляють. Потім промивають 3% розчином мідного купоросу, а через 2-3 дні замазують пастою (1 частина мідного купоросу + 4 частини гашеного або 2 частини негашеного вапна і 12 частин води).
Лікування ран, з яких витікає камедь, можна виконувати і народним методом. Після зачищення їх дезінфікують 1%-вим розчином мідного купоросу, потім 2-3 рази з інтервалом 5-10 хвилин (у міру висихання) натирають свіжим листям щавлю і замазують садовим варом або нігроловою замазкою (70% нігролу і 30% добре просіяного пічного попелу). Такий спосіб часто застосовують садівники Криму.