Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Війни хоче лише той…


06.03.2014

…хто ніколи на ній не був. Це кров і смерть, сльози дітей і матерів», - таку гірку правду почули біля п’ятнадцяти тисяч учасників недільного антипутінського мітингу в Дніпропетровську від Максима Дубовського, колишнього воїна-інтернаціоналіста. А щоб цього не сталося, то, за його словами, українцям слід провести мобілізацію і бути готовими дати збройну відсіч агресорам, які порушили кілька міждержавних договорів і нахабно посунули озброєною до зубів ордою на Україну. Лише тоді вони можуть зупинитися.

ЦІ СЛОВА підтверджують відомий вислів військового діяча Української Народної Республіки Миколи Міхновського: «З москалями найкраще розмовляти мовою гармат». Прикро, що пихатість і зарозумілість ще й досі в декого з них залишаються основною ментальною складовою… На мітинг протесту проти оголошеного напередодні Росією вводу військ в Україну під стінами Дніпропетровської ОДА, за твердженням очевидців, зібралося найбільше за всі часи Незалежності жителів Дніпропетровська та краю. Майорять українські прапори, чимало плакатів з написами «Путін – геть!», «Брат за брата проти ката!», «Україна без Путіна», «Путін – зло!» тощо.
Особливо зворушливо виглядають написи «Ні - війні!» в руках маленьких дітей. Учасниця середніх літ тримає звернення «Путін! Я – росіянка. В мене все добре. Захисти мене від себе!»
Однією з підстав несподіваного вторгнення сусідських збройних сил до Криму є буцімто «бандерівська загроза» жителям Криму. Її безглуздість очевидна для всіх. На мітингу жителька Євпаторії розповіла правду про те, що там робиться:
- Твердо переконана – у Криму цілеспрямовано нищиться українська мова. У Євпаторії проживає 120 тисяч жителів, це українці, росіяни, татари, греки та люди інших національностей. Але гору беруть близько двох – трьох сотень росіян, які постійно проводять мітинги, чіпляють свої прапори, лементують про якісь міфічні «загрози» тощо. Саме вони і є справжніми екстремістами. У нас переважна більшість громадян виступає за негайне припинення російської агресії. Адже вона напередодні сезону відпочинку суттєво знизить приїзд відпочиваючих на кримські морські пляжі.
Так, відпочивати під дулами автоматів російських спецпризначенців людям, які не звикли до подібного «сервісу», буде неможливо. Тому несподівана агресія уже завдала неабиякої шкоди економіці Автономної Республіки Крим. Та про це кремлівські «яструби» не задумуються. Їхні майже виключно підцензурні засоби масової інформації продовжують зомбувати жителів Російської Федерації брехнями про утиски прав російськомовних громадян в Україні. Чимало політологів підкреслюють схожість цих дій з відомим постулатом Геббельса – чим більша брехня, тим швидше в неї можуть повірити…
В українців ще не встигли «відійти зашпори» від страшних корупційних дій недавнього диктатора, що призвели до численних людських жертв, як з необачно відданої сусідам бази Чорноморського флоту, мов те гоголівське свиняче рило у вікно, посунуло сіре, одурене власною владою російське військо, ховаючи обличчя. Їхні молоді життя кинуті під ноги імперським амбіціям Путіна. А він, на думку канцлера Німеччини Ангели Меркель, вже абсолютно неадекватно сприймає дійсність…
На подібну «зіркову» хворобу досі слабує і утікач- «гарант», який, хоча і попрохав з Ростова вибачення в українців за загублені ним життя та спричинені страждання, тим не менше ще мріє… «повернутися на роботу в Адміністрацію президента». Вочевидь, його всім відома тепер межигірська, карпатська, кримська та інші «праці» вже не сприймаються серйозно майже ніким в Україні. Минулої п’ятниці на сесії Царичанської райради її вже колишній голова Володимир Стежка зробив ще одне відкриття щодо цього:
- За інформацією народного депутата Сергія Глазунова, щомісяця голова Міндоходів і зборів Олександр Клименко переганяв у офшорні зони 780 мільйонів доларів.
Та «рідний брат» тирана Путін і тут звинувачує українців - не дали, мовляв, ще рік чесно потрудитися законно обраному гаранту на користь суспільству…
В тому й біда, що все якраз навпаки. Дали. Навіть набагато довше можливого. Адже ще 30-го листопада минулого року, після масового звірячого безкарного побиття «Беркутом» мирних мітингувальників, більшість українців зрозуміла, що Президента України у нас фактично немає… А тепер він до гіркого додав ще й лихого – підтримав агресію Росії проти України, фактично вчинивши державну зраду. Можливо, він почав робити це набагато раніше.
Єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон зі святими отцями відправив на мітингу молебень за Україну та панахиду на сороковини першого загиблого на Майдані нашого земляка Сергія Нігояна. Усі промовці, серед яких керівники обласних організацій демократичних партій, які увійшли до Штабу оборони Дніпропетровської області, закликали до єдності всього суспільства у нелегкі часи випробувань, до використання в цей час лише державної символіки. Зокрема Андрій Денисенко сказав:
- Дніпропетровщина, яка лежить по обидва боки Дніпра, міцно єднає Україну в єдине ціле, це її бастіон. І ніякі царьовсько-путінські провокатори нічого тут не досягнуть! Перед лицем агресії ми повинні мобілізуватися в єдину незламну силу.
Про це йшлося і у виступах колишніх воїнів Радянської Армії Другої світової і пізніших часів. Голова Спілки офіцерів Дніпропетровщини 65-річний Віктор Таратушка закликав чоловіків старшого віку в разі початку бойових дій взяти до рук зброю і також виступити на захист рідної землі.
Свідомість не до кінця сприймає те, що відбувається сьогодні в Криму. Що в двадцять першому столітті можлива така азійська агресія минулих віків. Що російські солдати замість обіцяного Путіним «наведення порядку» штурмують військові частини Збройних сил України, виводять з ладу державне майно… Збільшується кількість чужоземних військ у Криму, та жоден український воїн не порушив присягу і не перейшов на сторону окупантів. Ситуацію ще можна втримати від очевидних жахливих наслідків можливого збройного конфлікту. Україна і увесь світ будь-що намагаються стримати непроханих гостей від їхньої «допомоги».
Молімося, щоб вони це почули. А ще телефонуймо, пишімо, говорімо нашим рідним, однополчанам і знайомим в Російській Федерації – якомога швидше спиніть силові потуги вашого керманича! Спиніть хоча б на останній передкривавій межі! Інакше це доведеться робити нам усім, в Україні сущим.

Григорій МИКОЛАЙЧУК.