Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вклонімось нивам паровим!


12.07.2012

49 центнерів на круг - така урожайність зернових в бригаді Анатолія Микитченка з ТОВ «Україна» Покровського району

…Великий хліб у цій бригаді збирають вже не перший рік. Фактично відтоді, як у сівозміні запровадили трипільну систему обробітку землі, в основі якої закладено грамотне парування землі і гарантовані врожаї.
- Наше завдання, -говорить Анатолій Григорович, - чітко дотримуватись цієї технології. Технології, яка передбачає протягом парувального року відновлювати родючість землі і накопичувати вологу. Але якщо в перші роки запровадження трипілки ми мали практично стареньку техніку, то тепер в нашому розпорядженні високопродуктивні сільгоспмашини й реманент, а це про щось та говорить.
…Бригадирую я вже давненько. Були жнива, коли навіть самому доводилось сідати за штурвал комбайна, щоб прискорити збирання хліба. Тепер же й мови нема ні про яку штурмівщину. Обробляємо ми 3200 гектарів землі, третина якої під пшеницею. Сіємо виключно по парах, що і є головним секретом не тільки високих урожаїв, але і якісного хліба - цього року все зерно третього і другого класу. І взагалі для нас жнива - як свято. Цього року почали косовицю 29 червня, а дев’ятого липня вже рапортували про закінчення жнив. В середньому на круг по бригаді вийшло по 49 центнерів. В загінках працювало чотири комбайни у складі екіпажів Сергія Кириченка, В’ячеслава Карпенка, Олександра Бардаченка, Віктора Матенка, Петра Мікуляки, Віктора Лядського, Валентина Климента та Василя Пасика. Молодці хлопці. Чітко відпрацювали і наші водії, транспортуючи зерно вантажівками з причепами на токи, де його доводили до відповідної кондиції і відправляли на зберігання.
- В порівнянні з іншими господарствами і бригадами ви, безперечно, лідери по урожайності, хоча, кажуть, це ще не вершина… Причому по парах, як правило, щорік урожаї гарантовані?
- Окремі поля давали навіть більше 60 центнерів з гектара. Це, зокрема, сорти першої репродукції Місія одеська (63 ц/га) і Годувальниця (62 ц/га). Нинішній рік для озимих культур в багатьох регіонах був важким, а хто всерйоз займається, як ми, парами, той і цього року на коні.
…Від бригадира Микитченка, як керівника середньої ланки товариства, багато залежить в організації виробництва. Зараз в нього в помічниках і син Євген, який прийшов у бригаду після закінчення аграрного університету.
…За звітними даними щойно закінчили жнива і по товариству «Україна», в якому середня урожайність пшениці з гектара сягає майже 50 центнерів.

Бригадир Анатолій Микитченко з сином Сергієм на пшеничному лану.

Олександр СВЯТИНА, Фото автора.
Покровський район,  Дніпропетровська область.