Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Власникам земельних паїв не треба поспішати продавати свої наділи


10.12.2012

Скласти ціну українським чорноземам складно не тільки через економічні амбіції власників паїв, але й тому, що навіть в межах країни вартість угідь істотно відрізняється - іноді в кілька разів. Таку думку висловлюють експерти Держземагентства, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Після відкриття вільного ринку вартість сільськогосподарської землі протягом п’яти років може зрости вдесятеро. Тому власникам земельних паїв не треба поспішати продавати свої наділи, а краще здавати їх в оренду або ж розвивати власну справу, отримавши кредит в державному Земельному банку”, - зазначив посадовець.

Як випливає з даних, оприлюднених земельним відомством, за останні 17 років перелік регіонів з найдорожчими сільгоспземлями в країні не зазнав змін. Як і в середині 1990-их, найдорожча земля знаходиться в Черкаській області (26562 грн./га), Криму (24651 грн./га) і Донецькій області (23255 грн./га).
Фахівці зазначають, що заощадити на земельних платежах можна, зайнявшись агробізнесом на Житомирщині, де нормативна оцінка сільгоспземлі мінімальна в країні - 13732 грн./га. Цей регіон ходив в аутсайдерах і 17 років тому.
Найвища вартість земель з багаторічними насадженнями, плодово-ягідними культурами, виноградниками, площі з деревами та чагарниками тощо, зафіксована в столиці - 86614 гривень за гектар. Це майже вшестеро більше мінімального по країні показника у Тернопільській області - 12967 грн./га.
Сінокоси найдорожчі на Волині - 9487 грн./га, а найдешевші в Херсонській області - 2112 грн./га.
У середньому по Україні гектар сільгоспугідь на даний момент коштує 20635 грн. проти 3674,1 грн./га в липні 1995-го. Земля подорожчала більш ніж у 5,5 раза через багаторазові індексації. Востаннє вартість сільгоспнаділів радикально зросла майже вдвічі з 1 січня 2012 року.
За даними Держземагентства, в Україні орендується 60 відсотків розпайованих сільськогосподарських земель (понад 17 млн. гектарів). За рік середня вартість оренди зросла на 50 відсотків - із 350 до 520 гривень за гектар. На вартість оренди впливають три фактори - консолідація земель (іншими словами, який шматок землі здається в оренду), ступінь розвиненості інфраструктури та якість землі. Посилення всіх цих трьох напрямків - це наскрізні теми законопроекту «Про обіг сільськогосподарських земель». Тому після його прийняття має зрости вартість оренди і ціна землі, прогнозують фахівці.

Валерій БАРСЬКИЙ.  м. Київ.