Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Віночок квітів різнобарвний


08.02.2019

В останні січневі дні відбулося чергове засідання літературної вітальні «Живе слово», яке було присвячене презентації нової дитячої книги Костянтина Дуба «Віночок квітів різнобарвний». 
Трішки більше, ніж 80 років тому в сім’ї колгоспника Семена Дуба народився 2 лютого синочок Костик. Свою творчу натуру він успадкував від мами Оксани, яка завжди свою працю супроводжувала піснею. 
Він великий романтик, людина, яка помічає в калюжах зорі, вміє милуватися степовими просторами та красою рідного Підгородного. 
По закінченню школи в 1956 році була служба у  Казахстані, неподалік від міста Кустаная. Ті роки в армії запам’яталися Костянтину Семеновичу такою незвичайною подією, про яку навіть писали в газеті «Сільські новини». Одного разу, будучи в наряді, товариш зачепив обірваний електричний дріт, його дуже вдарило струмом. Наш земляк не розгубився і, ризикуючи життям, зміг відкинути подалі смертоносний дріт, врятувавши життя свого товариша. 
Після завершення навчання в університеті Костянтин Семенович працював вчителем у Підгородненській неповній середній школі № 3. 1966 року був призначений директором неповної середньої школи у с. Новоолександрівка, де працював майже три роки. До речі, книга «Віночок квітів різнобарвний» вийшла за сприяння Новоолександрівської об’єднаної громади. 
У 1970 році він став аспірантом кафедри української літератури філологічного факультету Дніпропетровського державного університету. Згодом захистив кандидатську дисертацію. З 1973 року став викладачем, згодом – доцентом. Більше тридцяти років віддано науковій діяльності і викладанню української літератури в рідному університеті. 
Вже будучи на заслуженому відпочинку, він видає кілька поетичних книг: «Передгроззя ніжності», «Калинчина аптечка», «Розкрилена бентежність», «Царина любові», «Загадки слова поетичного», «Барви слова поетичного». В його доробку є книги авторських легенд «Аргонавти легенд краю рідного», «Пломінь кураю».
Його невтомна натура сповнена творчих планів і проектів. 2018 рік став знаковим для нашого земляка: Костянтин Семенович видав нові книги «Віночок квітів різнобарвний», «Пломінь кураю», «Замцерла Незалежності: поетика Слова Миколи Миколаєнка». 
За вагомий особистий внесок у розвиток мистецтва, відродження духовності українського народу та патріотичне виховання молоді Костянтин Семенович нагороджений найвищою Почесною відзнакою «Золота зірка мецената», Почесною відзнакою «Георгія Переможця» ІІ ступеню. Також 2018 року про нього знято фільм київським режисером Валерієм Степаняном-Григоренком «Митець із берегів Кільчені», який завоював на кінофестивалі у Болгарії призове місце та «Золоту Розу» за сценарій (який, до речі, написала донька К. Дуба Ірина Цюп’як). 
До презентації книги «Віночок квітів різнобарвний» ми готувалися дуже ретельно. Працівники Районної дитячої бібліотеки створили відеопрезентації на чотири його вірші, щоб дітям було цікавіше сприймати поезію нашого земляка. Запропонували на вибір п’ятикласникам декілька віршів із збірки, щоб вони прочитали. Діти креативно підійшли до цього завдання, вони не просто читали вірші – це була ціла вистава з піснями, танцями. Ліза Бочарова порадувала нас всіх своїми малюнками квітів. Ми не можемо не похвалитися тим, що ця дитина занесена до «Книги рекордів України» як наймолодший художник. 
Ми щасливі тим, що приємно вразили Костянтина Семеновича цією презентацією, і висловлюємо вдячність класному керівнику Ірині Новіковій за готовність до співпраці з бібліотекою та вміння надихати своїх учнів на творчість.
Тетяна РУХЛІНСЬКА, 
заступник директора КЗ ДЦРБ по роботі з дітьми. 
м. Підгородне, Дніпровський район,
Дніпропетровська область.