Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вологозарядний полив: як, коли і скільки


08.10.2015

Клімат змінюється, це доводиться визнати, і там, де раніше сад прекрасно плодоносив без поливів, сьогодні стали регулярними тривалі посухи, які змушують всерйоз замислитися над штучним зрошенням і не сподіватися на дощ. Осінні посухи також не рідкість. А нестача води в період підготовки рослин до зими є небезпечною подвійно.

Вирішити проблему допоможе вологозарядний полив. Про цей вид поливу у садівників є багато питань. Потрібний він чи ні? Коли його проводити - на початку або наприкінці осені? Скільки лити води? Чи поливати в дощ?

На деякі питання спробуємо відповісти. А якщо ви все-таки сумніваєтеся в користі підзимового поливу, частину рослин полийте, а частину не поливайте, й потім проаналізуйте результати та зробіть власні висновки.

ЯК «ПРАЦЮЄ» ВОЛОГОЗАРЯДНИЙ ПОЛИВ?

Допомагає осінньому росту коренів. Восени, у вересні-жовтні, відбувається інтенсивне зростання активних (поглинаючих) коренів і накопичення в тканинах рослин запасних живильних речовин. У цей час ґрунт має бути вологим, інакше осіннього росту кореневої системи може не бути. Як результат - рослини ослаблені, не найкращим чином підготовлені до зими, частіше гинуть від морозу.

Волога зберігає тепло ґрунту. Теплоємність вологого ґрунту значно вища, ніж сухого, тому добре зволожений з осені ґрунт довше зберігає тепло, промерзає і відтає повільніше, так що у випадку зимових відлиг коливання температури будуть більш плавними, що, звичайно ж, є кращим для рослин.

Запобігає зимовому зсушенню. Узимку плодові нерідко страждають навіть не від морозу, а від зсушення. Пагони випаровують вологу через кору, і хоча інтенсивність цього процесу зовсім невелика, за час довгої зими без підживлення водою втрати виходять значними. Тим більше що випаровування посилюється у вітряну морозну погоду та у березні-квітні, коли пригріває сонце. Запаси вологи на достатній глибині (0,6-2 м), де ґрунт охолоджується менше, допоможуть компенсувати втрату вологи.

Вирішує проблему весняної нестачі вологи. Буває, що сніг навесні тане різко, а ґрунт ще замерзлий, у результаті талі води майже не поглинаються ґрунтом, а стікають. Або ж зима видається малосніжною. При нестачі води вегетація затримується. Доведеться поливати сад навесні, але зручніше зробити вологозарядний полив восени - із запасом на весну.

ЧИ МОЖЕ ПІДЗИМОВИЙ ПОЛИВ БУТИ ШКІДЛИВИМ?

Для деяких кісточкових (наприклад, абрикоси, аличі, піщаної, степової та повстяної вишні) вологозарядний полив скоріше шкідливий, чим корисний, тому що може провокувати підпрівання кореневої шийки. Вологозарядний полив може бути шкідливим на важких глинистих ґрунтах, на знижених ділянках, на ділянках з високими ґрунтовими водами. Тут він проводиться в окремі роки, при пересиханні глибоких шарів ґрунту.

КОЛИ ПОЛИВАТИ?

Вологозарядний полив краще робити у 20-х числах вересня, не звертаючи уваги на дощі, якщо вони будуть. Ніякі найдужчі дощі не здатні компенсувати величезні втрати ґрунтової вологи, що відбулися в літній період. Якщо ж літо було посушливим настільки, що рослини підв’ядали, то осінній полив краще відкласти й дочекатися листопаду, інакше можливий вторинний ріст.

Часто садівники здійснюють вологозарядний полив пізніше - наприкінці жовтня. Це припустимо, але оптимальним такий строк назвати складно, тому що в цьому випадку ми упускаємо час, коли відбувається осінній ріст кореневої системи, а при нестачі вологи частина коренів може навіть загинути. У результаті навесні ріст і розвиток рослини затримаються.

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ВОДИ?

Недостатньо тільки «побризкати» ґрунт водою. Щоб промочити глибокі шари добре дренованого ґрунту з низьким рівнем ґрунтових вод, потрібно вилити близько 100 л води на кв. м. Це в середньому. Але краще в кожному конкретному випадку вирішувати за ситуацією. Скажімо, під молоде дерево достатньо вилити 50 л води, а під доросле, розкидисте можна й 150-200 л. У суху осінь поливати більше, ніж у вологу. Ураховувати потрібно й механічний склад ґрунту - на глинистій ділянці іноді краще взагалі обійтися без поливу.

ЯК ПОЛИВАТИ?

Поливати можна по-різному. Наприклад, на важкому ґрунті, коли вода погано усмоктується, зробити кілька свердловин по периметру крони на глибину 1 м і поливати в них. На ґрунтах добре вбираючих і на рівній поверхні достатньо покласти під крону шланг і час від часу змінювати його положення, щоб зволожити всю площу за проекцією крони, а не лити воду тільки під стовбур. На піщаному ґрунті, що воду поглинає дуже швидко й у результаті промочує лише невелику ділянку під струменем, можна застосовувати розбризкування.

Полив найчастіше проводиться зі шлангу. Щоб визначити час поливу, покладіть шланг у відро і помітьте, за скільки воно наповниться. Потім перерахуйте, скільки хвилин знадобиться для того, щоб вилити під дерево необхідну кількість води.