Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ворошиловський стрілець


22.01.2013

Ветеран Великої Вітчизняної війни Антон Максимович Геращенко із сільського райцентру Казанка буквально за одну добу став знаменитим. Кілька центральних телеканалів розповіли про те, як 88-річний колишній снайпер військової розвідки у темряві, на звук, двома пострілами з револьвера системи Наган знешкодив зловмисника, який вночі намагався вдертись у домоволодіння пенсіонера.

ТІЄЇ НОЧІ до районної лікарні доставили 41-річного жителя Казанки. Чоловік втратив свідомість. Та й не дивно, адже у потерпілого лікарі виявили два вогнепальних поранення грудної клітини. При подальшому обстеженні у пацієнта виявили пошкодження легенів. Враховуючи особливості поранень, постраждалого вирішили транспортувати до обласного центру, щоб там йому змогли надати кваліфіковану медичну допомогу. Перед відправкою пацієнт опритомнів і назвав міліціонерам прізвище чоловіка, який завдав йому поранення. Правоохоронці перевірили інформацію. Виявилось, що потерпілий збрехав, і названий ним казанківець до нічної пригоди не має ніякого відношення. До того ж, у нього виявилось, як говориться, залізне алібі. Чому поранений сказав неправду, і хто ж у нього стріляв тієї ночі? На ці запитання мали знайти відповіді казанківські оперативники. В результаті проведених оперативно-розшукових заходів правоохоронці з‘ясували, що потерпілий, який дав неправдиві свідчення, тієї ночі намагався проникнути у домоволодіння 88-річного ветерана Великої Вітчизняної війни. Ветеран у розмові з оперативниками повідомив, що непроханий гість дійсно вдерся до нього вночі, але колишній фронтовик кількома ударами палиці й залізного прута вигнав зловмисника з оселі. На запитання про вогнепальні поранення Антон Максимович лише знизав плечима. Мовляв, про постріли нічого не знаю. Згодом міліціонери зрозуміли, що пенсіонер розповів не всю правду про нічну пригоду. Коли ж оперативники повернулись до ветерана, той все зрозумів, і виніс з сусідньої кімнати револьвер системи Наган 1918 року випуску. Обороняючись від зловмисника, пенсіонер був змушений скористатись зброєю.
Пізньої ночі у вікно хтось постукав. У світлі вуличного ліхтаря Антон Максимович Геращенко помітив постать чоловіка. Нічного візитера ветерану доводилось бачити й раніше – цей товариш онука колись просив у пенсіонера гроші в борг. «Що тобі треба серед ночі»?- запитав господар. У відповідь чоловік продовжував вимагати відкрити двері. Не чекаючи від пізнього візиту нічого доброго, пенсіонер ретельно зачинив вхідні двері та й пішов до кімнати. Ветеран навіть не встиг присісти на ліжко, як почув дзенькіт розбитого у вікні скла. Це розлючений нападник орудував лопатою, намагаючись через вікно потрапити до оселі. Ветеран почав бити нападника палицею. У відповідь зловмисник заходився погрожувати, що зарубає господаря лопатою. Тоді, побоюючись за своє життя, 88-річний колишній снайпер військової розвідки у темряві на звук двома пострілами з револьвера системи Наган знешкодив зловмисника. Гавкіт собак розбудив сусідку, яка побачила на вулиці пораненого чоловіка і викликала «швидку допомогу». Примітно, що живе колишній снайпер Антон Максимович Геращенко на вулиці Ворошилова. Саме з ім‘ям цього радянського маршала пов‘язане звання «Ворошиловський стрілець», яке почали присвоювати майстрам влучної стрільби з 1932 року.
Варто сказати, що на фронті командири помітили хист Антона Геращенка до влучної стрільби, тож довірили юнаку снайперську гвинтівку. На рахунку військового розвідника не один знищений ворог. Снайпер давав «прикурити» фашистам, щоб помститись за убитого на фронті старшого брата. Не один раз військовому розвіднику Антону Геращенку доводилось разом з товаришами ходити за лінію фронту, щоб привести «язика».За мужність і героїзм розвідник одержав орден Червоної Зірки та інші бойові нагороди. Після тяжкого поранення довелось лікуватись у госпіталі, а потім снайпер повернувся у рідну військову частину, яка добивала ворога вже на території Румунії. Після Перемоги фронтовика направили на тримісячні курси керівних колгоспних кадрів. Після короткого навчання А. Геращенко працював бригадиром, а потім головою великого колгоспу в одному з районів Миколаївщини. Саме тоді начальник місцевої міліції й подарував йому револьвер для самозахисту. Не думав, звичайно, колишній фронтовик, що доведеться застосувати цю зброю на 88-у році життя…

Юрій ХІЛЬ. Миколаївська область.