Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Воюємо з капустянкою


08.05.2013

Капустянка - комаха, що харчується дрібними комахами і рослинами і завдає великої шкоди городам з добре угноєним, зволоженим або регулярно зрошуваним ґрунтом. Вона пошкоджує коріння і кореневі шийки рослин, а також коренеплоди і цибулини, висіяне насіння. Три стихії - землю, воду і повітря - використовує капустянка для своїх подорожей. У нічний час капустянка може перелітати на значні відстані, а також швидко плаває у воді, що ускладнює боротьбу з цим плідним шкідником. Капустянка досягає в довжину 6 см і має жорстке тіло з крилами, міцні рогові щелепи; сильно розвинені передні ноги у капустянки копальні - пристосовані для риття підземних ходів у ґрунті. Капустянка викопує в ґрунті основний вертикальний хід глибиною до120 см, що закінчується горизонтальною ділянкою для зимівлі дорослих особин; личинки першого року зимують у вертикальному ході на глибині 70-80 см. Про наявність на ділянці капустянки свідчать невеликі горбики з характерно згорнутих грудочок ґрунту.
Навесні при настанні тепла капустянки в пошуках їжі проробляють в ґрунті на глибині близько 2-5 см численні горизонтальні ходи, які сполучаються з нірками і основним вертикальним ходом. У період розмноження (травень, червень) капустянки з'являються на поверхні землі. Поруч з основним ходом капустянки влаштовують на глибині 10-20 см особливе гніздо-печерку розміром 6х6 см, ущільнюючи ґрунт всередині неї. Там вони відкладають купками темно-жовті яйця діаметром близько 4-5 мм у кількості 300-500 шт. Через 2 тижні з яєць з’являються рухливі сірі личинки, що залишають гніздо після першої линьки наприкінці червня-початку липня.
Після виходу з гнізда личинки капустянки розселяються по саду (особливо їх приваблюють теплиці зі сприятливим мікрокліматом), починають там рити індивідуальні ходи і харчуватися в зоні коренів і бульб рослин. Довжина личинок капустянки варіює від 5-6 до 20-30 мм; вони схожі на дорослу комаху, але не мають крил (личинки закінчують свій розвиток влітку наступного року).
З агротехнічних прийомів для боротьби з капустянкою рекомендується використовувати механічний метод: ранню весняну і глибоку осінню оранку, глибоке розпушування ґрунту на 15 см протягом усієї вегетації - ці прийоми руйнують ходи капустянки і ускладнюють їй добування їжі, знищують яйця і личинок.
У заражених капустянкою районах не можна проводити підживлення рослин свіжим коров’яком - він приверне шкідника з усієї округи. Розчинений пташиний послід, навпаки, відлякує капустянку (потрібно поливати настоєм курячого посліду землю в суху погоду). Чорнобривці, посіяні по межах ділянки, закривають доступ капустянок із сусідніх територій - капустянка не переносить запаху чорнобривців.
Навесні, після середини травня, напередодні періоду яйцекладки капустянки на ділянці рекомендується вирити неглибокі ями і засипати їх свіжим гноєм або рубаною соломою, або просто розкласти купи гною на поверхні землі. У гній заповзають капустянки для кладки яєць; вилуплені з яєць личинки спочатку не покидають гнізд і харчуються гноєм. Через 3-4 тижні гній разом з личинками прибирають і спалюють або закладають у спеціально обладнані ями.
Застосування хімічних методів захисту саду від капустянки рекомендується тільки в крайньому випадку, коли інші методи виявляються недостатніми.
Влітку застосовують і такий метод боротьби з капустянкою: в отвір ходу капустянки вливають кілька крапель соняшникової олії і відразу з лійки наливають туди 1-2 літри води. Через кілька хвилин капустянка виходить на поверхню ґрунту і гине.
Багато садівників проводять вилов капустянки в банки з водою (залитою на дві третини їх висоти) або пляшки з пивом, закопані на рівні ґрунту. Парники окантовують борозенками з насипаним в них піском, змоченим гасом, який відлякує капустянку. При висадці розсади в ґрунт захищають рослини від капустянки за допомогою циліндрів-стаканчиків з пластикових пляшок, піднімаючи краї циліндра над землею при посадці рослини.
Практикується заливання ходів капустянки мильною водою. Для цього розчиняють у відрі води 10 г господарського мила і 50 г прального порошку. Через 1-2 хв. після виливання в отвір ходу приблизно 0,5 літра мильної води (потім можна налити в отвір і чисту воду) капустянка гине під землею або виходить на поверхню, де її збирають і знищують.
Проти капустянки – досвід городників
«Я помітив, що там, де живе капустянка, рослини в’януть. У цих місцях я обережно знімаю верхній шар ґрунту, поки не з’явиться кільцевий хід. Якщо копнути ще, то відкриється гніздова камера, а поруч дві нірки, що йдуть углиб, де і ховається шкідник. Залишається залити їх мильною водою, і через деякий час відловити комах, що повилазять» ( С.Віх).
«Рано навесні, при підготовці грядок на городі і в теплиці, між рядками посадок я кладу на землю дошку, стаю на неї для ущільнення ґрунту, піднімаю дошку і вкопую пастку - скляну банку, шийка якої з внутрішньої сторони змазана медом. Банку закопую в ґрунт по шийку і кладу зверху дошку із зазором на 1,5 см, щоб капустянка могла пролізти в пастку; періодично пастки перевіряю і видаляю шкідників» (О. Олексієнко).
«Я збираю взимку яєчну шкаралупу і подрібнюю її в порошок; навесні під час посадки рослин яєчний порошок, змочений олією, кладу в посадкові лунки по чайній ложці - покуштувавши цієї приманки, капустянка гине» (М.Грязєв).
Досвід М. Денисенко: «Я спрямовував основні зусилля на створення перешкод розмноженню шкідників, і за три сезони повністю знищив капустянку на ділянці. У травні-червні я ретельно перекопував порожню землю і спушував засіяні гряди, при прополюванні шукав відкриті отвори нір і зів’ялі рослини, знищуючи знайдені гнізда - адже в період яйцекладки капустянка глибоких ходів в ґрунті не робить (механічне руйнування гнізда-інкубатора в цей час порушує його температурний режим, що губить яйця і личинки). Неекологічних хімічних методів боротьби з капустянкою я не застосовував - не хотів забруднювати отрутохімікатами ґрунт в саду і губити корисних комах і птахів».
Досвід Ю. Мініна із захисту тюльпанів від капустянки: «Перед посадкою тюльпанів я викопую широку траншею з розрахунком на кілька рядів цибулин, по дну траншеї розсипаю повне мінеральне добриво, поверх нього шар піску товщиною 2-3 см. Потім по ширині кожного ряду укладаю відрізки капронової сітки з осередками 5х5 мм. Прямо на них розкладаю цибулини тюльпанів і засипаю їх піском на 8-10 см. Зверху ще раз розкидаю повне мінеральне добриво і покриваю все чорноземом товщиною 5-6 см. При такій посадці тюльпани НЕ заглиблюються. Під час викопування цибулин тюльпанів, знявши лопатою верхній шар землі до піску, тягну сітку за кінці і вибираю з неї цибулини і дитинку - жодна не втрачається. А найголовніше - цибулини не ушкоджуються капустянкою. Виявляється, капустянка не любить пісок , тому що її ходи в ньому обвалюються. Тому ділянку з піском капустянка обходить стороною».
Шановні садівники! Поділіться, будь ласка, своїми оригінальними і ефективними методами боротьби з капустянкою та іншими шкідниками саду і городу!