Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вознесенський «вестерн»


01.03.2012

Бандит у формі сержанта міліції змусив водія зупинитись.
І тоді в салон автобуса увірвались його озброєні поплічники

АВТОМОБІЛЬНІ шляхи міжміського сполучення в усі часи привертали й привертають увагу злочинців у різних регіонах України. Адже тут гроші, товари й інші цінності, які перевозять в автомобілях, мають мінімум захисту, тож можуть стати легкою здобиччю для грабіжників.  
Щось подібне до подій американського бойовика-вестерна сталося з пасажирами автобуса, які їхали за товаром на одеський ринок «7-й кілометр». Автобуси з підприємцями вирушають за товаром, як правило, вночі, щоб вдень люди могли придбати оптом необхідний крам і повернутись додому. Водій приватного «ЛАЗа», який займався перевезеннями разом із сином, повільно їхав вулицями нічного Вознесенська, у заздалегідь обумовлених місцях підбираючи місцевих підприємців для поїздки на «7-й кілометр». Практично кожен із пасажирів мав при собі, окрім величезних порожніх сумок для краму, ще й так звані сумочки-«кенгуру» з грошима. Їх підприємці одягали під светри і куртки – поближче до тіла й подалі від сторонніх очей.
Звичні до таких поїздок пасажири спокійно дрімали у своїх кріслах, навіть не здогадуючись, що чекає на них буквально через кілька хвилин після виїзду за околицю Вознесенська.
За містом водій помітив, що на узбіччі «голосує» якийсь чоловік, одягнутий у міліцейську форму. Через мить автобус зупинився, і до салону піднявся незнайомець у бушлаті з погонами сержанта міліції.
Шеф, підкинь до Тимирязівки, - звернувся до водія молодик у формі, «берцах» армійського зразка, чорному береті і з сумкою через плече.
Без проблем, сідай, - відповів водій, для якого було звичною справою підвозити співробітників міліції.
Однак випадковий пасажир у формі проігнорував запрошення й залишився стояти біля водія. На одному з поворотів він попросив зупинитись. Автобус плавно пригальмував на узбіччі. Відкрились двері, син водія вийшов першим, звільняючи прохід для людини у міліцейській формі. Але той замешкався, виходити не поспішав, а потім почав витягувати з кишені гаманець… Це здивувало водія, адже на невеликі відстані він, як правило, підвозив міліціонерів безплатно. «Платити не треба», - сказав водій. «Дякую», - відповів чоловік у формі, однак знову виходити не поспішав. Лише потім стало зрозуміло, що псевдоміліціонер просто затягував час. Раптом з темряви ночі до салону увірвались двоє нападників у чорних масках і зі зброєю у руках.
- Гони «бабки», «мобілу»! - крикнув водію один із грабіжників.
Револьвер у руках нападника свідчив про серйозність його намірів. Схвильований водій з надією обернувся до «міліціонера», сподіваючись на його захист і допомогу. Однак молодик у міліцейському бушлаті спокійно спостерігав за нападниками. Стало зрозуміло, що «сержант» є спільником зловмисників. Тож водій, сподіваючись на везіння, різко увімкнув швидкість і рушив вперед, намагаючись добратись до найближчого поста ДАІ. Бандити від несподіванки мало не попадали у проході, і спересердя почали стріляти.
- Стій, суко, застрелю!.. - крикнув один із нападників. - Гальмуй!..
У цю мить син водія ударив бандита ногою й нахилився, щоб зняти з того маску. Тоді інший зловмисник ударив хлопця руків‘ям револьвера по голові. Його поплічник, підвівшись з підлоги, пострілом з револьвера поранив сина водія у руку. Однак хлопець у запалі сутички навіть не відчував болю, щосили намагаючись виштовхати одного з нападників із салону автобуса, який поступово набирав швидкості. До бійки у тісному салоні автобуса долучився й «міліціонер», який лівою рукою закрив водію очі, щоб той не бачив, куди їхати, а правою намагався вимкнути важіль перемикання швидкостей. Тоді водій різко крутонув кермом, і «сержант», втративши рівновагу, упав на підлогу. Через вибите кулями лобове скло учасники сутички з жахом помітили, що «ЛАЗ» з‘їхав з траси і мчить по оранці.
Тим часом пасажири, прокинувшись, побачили озброєних людей у масках, і в салоні почалась паніка. Перелякані підприємці почали кричати. Найбільш здогадливі повибивали «кравчучками» скло у вікнах і повистрибували на ходу з автобуса. А одна жіночка прикрила тілом маленького сина й істерично благала бандитів не убивати дитину. Серед пасажирів автобуса було дванадцять здорових чоловіків, і всі разом вони цілком реально могли б здолати нападників. Однак ніхто з чоловіків про це й не подумав – вони першими повистрибували через вибиті вікна з автобуса, залишивши жінок напризволяще. Добре, що хоч один з підприємців, колишній спортсмен, досить швидко добіг до КПП однієї з військових частин і повідомив про пригоду. А вже військові зв‘язались з міліцією.
В автобусі тим часом продовжувалась сутичка. Поранений син водія виштовхав бандита з салону, і той повис на відкритих дверцятах, та через мить, не втримавшись, упав на землю. Розлючений зловмисник вистрілив у підприємця, який лежав неподалік з травмованою ногою, однак куля потрапила у землю. На щастя, то був останній патрон у револьвері нападника. Через кілька хвилин напруженого двобою і другий бандит випав з салону автобуса. «Міліціонер», залишившись один, вирішив надалі не спокушати долю, і «рибкою» вистрибнув з автобуса через розбите вікно. Упевнившись, що нападники зникли, водій з полегшенням зупинив автобус. Згодом на місце пригоди прибула слідчо-оперативна група. Оперативники знайшли шапочку з прорізями для очей і панчоху – саморобні маски зловмисників. Опитавши постраждалих, склали фотороботи нападників і розіслали по міліцейських відділках Миколаївщини і сусідніх областей.
Співробітники карного розшуку за відпрацьованою схемою почали перевіряти осіб, раніше судимих за розбійні напади й пограбування, інший підозрілий контингент, однак розкрити по гарячих слідах цей злочин не вдалося. Згодом під час розслідування квартирної крадіжки у Вознесенську оперативники в одному з притонів затримали учня ПТУ, який зізнався у крадіжці телевізора. Правоохоронці зрозуміли, що, окрім крадіжки, петеушник має відношення і до інших злочинів. Згодом хлопець розповів і про розбійний напад на автобус.
Міліціонери затримали фігурантів цієї справи – 26-річного раніше судимого молодика і 22-річного мешканця обласного центру. Вся трійця «гоп-стопників» - наркомани зі стажем. Щоб мати гроші на «дозу» - скоювали крадіжки, а одного разу навіть пограбували перехожого, відібравши кілька сотень доларів. Однак грошей наркоманам потрібно було все більше і більше, щоб купувати дурман. Троє молодиків почали планувати більш серйозну справу. Якось вони прочитали оголошення про поїздки автобусом на ринок «7-й кілометр». Поговоривши зі знайомими підприємцями, дізнались, що «ЛАЗ» бере 30 чоловік, і у кожного з собою є чимала сума грошей. Щоб залякати підприємців, зловмисники придбали газові револьвери, перероблені для стрільби бойовими патронами. У колишнього співробітника міліції придбали міліцейську форму, підготували саморобні маски. Їх розрахунок базувався на несподіваності й силі зброї. Нападники ніяк не чекали такого шаленого опору від водія автобуса і його сина.
Згідно з вироком суду грабіжники тепер відбувають тривалі терміни покарання у місцях позбавлення волі.

Юрій ХІЛЬ.  Миколаївська область.