Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Єврокомісія заборонила експорт зерна з України до п’яти країн Євросоюзу


04.05.2023

Із 2 травня Європейська комісія ввела обмеження на експорт українського зерна до п’яти країн Європейського Союзу –  Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Рішення опубліковано на сайті ЄК.
«Ці заходи необхідні з огляду на виняткові обставини в логістиці, з якими зіткнулося п’ять держав-членів», – ідеться у заяві ЄК.
Обмеження стосуються лише чотирьох сільськогосподарських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшникового насіння. У відповідь ці п’ять країн мають скасувати свої односторонні обмеження, введені проти української аграрної продукції. Ембарго діятиме до 5 червня 2023 року, але за потреби може бути продовжено.
Водночас транзит для експорту в інші країни дозволено, йдеться у повідомленні комісії.
«Вирішуючи проблеми фермерів сусідніх з Україною держав-членів ЄС, ці заходи підтверджують чітку відданість ЄС підтримці України та збереженню її можливостей експортувати своє зерно, яке має вирішальне значення для забезпечення продовольством  країн світу і зниження цін на продовольство перед загрозою величезних продовольчих проблем унаслідок  російської агресії», – заявили у Єврокомісії.
В інші країни Європейського Союзу імпорт з України всієї продукції разом із пшеницею, кукурудзою, ріпаком та соняшником, триватиме без обмежень, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.