Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вітамінні запаси на зиму


05.08.2020

Шановні господарочки! 
У своїх листах до редакції ви нагадуєте нам, аби не забули вмістити для вас рецепти заготівель помідорів, огірків, баклажанів, перцю, щоб довгими зимовими вечорами смакувати вітамінами з власного городу.  Літо у розпалі. 
Є усе, чим можна наповнити  банки на зиму.
Тож не слід зволікати, час братися за роботу. Гарного вам настрою та вдалих заготівель!
 
ПОМІДОРИ З ГОРОБИНОЮ
Мариновані помідори з горобиною - не тільки смачна, а ще й дуже гарна зимова заготівля. Для цього рецепту потрібно брати цілі грона горобини, які будуть дуже ефектно виглядати  разом з помідорами. Смак у помідорів виходить яскраво виражений горобиновий, трішки терпкуватий. Ці чудові помідори з горобиною стануть відмінним доповненням до  різних  страв. 
Потрібно 2 кг помідорів, 500 г горобини, літр води, 100 г цукру, 50 мл яблучного оцту, 30 г солі, листя хрону, чорної смородини і вишні.
 Помідори і грона горобини помити  і викласти разом з помідорами в стерилізовані банки, на дно яких викласти листя хрону, чорної смородини і вишні. 
 Для приготування маринаду воду нагріти до кипіння. Додати цукор, сіль. Закип’ятити і влити приготовлений маринад в банку з помідорами. Накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Потім маринад  злити в каструлю, знову нагріти до кипіння і  залити  банки з помідорами. Витримати ще 10 хвилин і знову злити маринад в каструлю. Закип’ятити його і залити  помідори, додати десертну ложку оцту на літрову банку і закатати. Перевернути, укутати, дати повільно охолонути і переставити в прохолодне місце на зберігання.
 
ПОМІДОРИ З ВИНОГРАДОМ
Ha трилітрову банку - стиглі тверді помідори, стручок солодкого перцю, стручок гіркого перцю, 3 зубки часнику, 2 лаврові листочки, 5 листочків смородини, 4 листочки вишні, 10 горошин чорного перцю, лист хрону, кріп, петрушка, ст. ложка солі, ст. ложка цукру, гроно винограду, ст. ложка оцту.
У простерилізовану банку укласти спеції, помідори, виноград, сіль, цукор.  Залити окропом на 20 хв. Злити воду, прокип’ятити і знову залити, додати оцет й відразу закатати. Перевернути догори дном, накрити рушником до остигання.
 
«П’ЯНІ» ПОМІДОРИ 
 На одну 3-літрову банку  потрібно  3 лаврові листки, 2 зубчики часнику, 10 горошин запашного перцю, 3 бутони гвоздики. 
 Для розсолу:  7 склянок води, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру,  ст. ложка 9%-го оцту, ст. ложка горілки. 
 У банки розкласти прянощі, а потім міцні рожеві помідори. Залити 2 рази окропом з витримкою 15 хвилин, в третій раз - киплячим розсолом (оцет і горілку влити в останню чергу). Закатати і банки перевернути, залишивши до повного охолодження.
 
 «ПОМІДОРИ В СНІГУ» 
 Для розсолу на 1,5 л води  потрібно 2 ст. ложки солі, 1/3 склянки цукру. 
 Укласти помідори в банки, залити окропом, злити, зверху в банку додати тертий часник (на літр приблизно -  ст. ложка, можна з верхом, не шкодувати) залити киплячим розсолом, додати  чайну ложку оцтової есенції (на літрову банку), закупорити, ненадовго укутати. 
 
ПОМІДОРИ, МАРИНОВАНІ З БУРЯКОМ 
Для 2 л банки потрібно 1,2 кг помідорів, 3-4 гілочки зелені (за смаком), 1/3 стручки гострого перцю, 4 зубчики часнику, 2 невеликі буряки,  морквина,  літр води,  ст. ложка солі, 2 ст. ложки цукру, чайна ложка оцтової есенції. 
 Помідори вимити, на кожному плоді біля плодоніжки зробити вилкою або дерев’яною шпажкою 2 проколи. Скласти помідори в миску, залити окропом і дати постояти 10 хвилин, після чого воду злити.Зелень вимити. Не подрібнюючи, покласти разом з гострим перцем і очищеними зубчиками часнику на дно стерилізованих банок. Буряк і моркву очистити, нарізати тонкими кружками. Укладати в банки помідори, перемішуючи їх з кільцями буряків і моркви. 
 Закип’ятити воду, додати сіль, цукор і оцтову есенцію. Влити киплячий розчин в банки з помідорами і негайно закатати. 
 Коли банки охолонуть, поставити їх на зберігання в темне прохолодне місце. 
 
ТОМАТИ У РОЖЕВОМУ РОЗСОЛІ 
 Потрібно  2 ріпчасті цибулини, 2 яблука,  буряк середнього розміру, томати. 
 Для розсолу на 1,5 л води -  ст. ложка солі, 150 г цукру (2/3 склянки), 70 мл 9%-го оцту. 
 У стерилізовані 3-літрові банки покласти нарізану кружальцями цибулю, часточки яблук, три кружечки очищеного від шкірки червоного буряка. 
 Наповнити банки невеликими міцними помідорами, залити їх окропом і залишити на 20 хвилин. Потім воду злити, приготувати в ній розсіл і киплячим розсолом залити помідори, закатати.
 
ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦЬ З ОВОЧАМИ
Потрібно 3 кг солодкого перцю невеликого розміру,  кг моркви,  кг цибулі, кг білокачанної капусти, олія, сіль, мелений перець. Для маринаду - 3 л томатного соку,  склянка цукру,  склянка 9%-го оцту, олія, сіль.
Перець для консервування беріть тільки стиглий: він не тільки смачніше, в ньому в кілька разів у порівнянні з недозрілим більше вітаміну С.
Перець вимийте, плодоніжки і насіння обережно видаліть, щоб кожен плід залишився цілим, без тріщин. Вимийте, обдайте окропом і дайте воді стекти. Моркву, цибулю, капусту нашаткуйте і тушкуйте на олії до м’якості. Приправте за смаком сіллю і перцем. Нафаршируйте перці овочевою сумішшю, щільно укладіть в банки (1-1,5 л).
 Маринад закип’ятіть і залийте перець. Стерилізуйте  30 хвилин і закатайте, переверніть. Укутайте до охолодження.
 
ІКРА КАБАЧКОВА З БОЛГАРСЬКИМ ПЕРЦЕМ
5 кг кабачків, кг цибулі, 5 болгарських перців, 4-5 зубчиків часнику, кг моркви, склянка томатного соусу, 2 ст. л. оцту 70%, 2 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 500 мл олії, 10 горошин перцю.
Кабачки, цибулю, часник і болгарський перець подрібнити на м’ясорубці. Моркву натерти на тертці і протушкувати в олії. Змішати всі продукти, додати спеції і прянощі, томатний соус і олію, тушкувати 2 години на повільному вогні, постійно помішуючи. У кінці додати перець горошком. Остудити, перекласти в стерилізовані банки, закатати.
 
ІКРА КАБАЧКОВА ЗА СТАРОВИННИМ ШОТЛАНДСЬКИМ РЕЦЕПТОМ
Потрібно  кг кабачків, кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г зелених яблук, 500 г родзинок, 500 г цукру, 600 мл білого винного оцту, 25 г кореня імбиру, 12 бутонів гвоздики, чайна ложка чорного перцю горошком,  чайна ложка зерен коріандру, сіль за смаком.
На помідорах зробити хрестоподібний розріз, опустити в киплячу воду на  хвилину і відразу ж викласти в крижану воду. Зняти шкірку і нарізати дрібними кубиками. Кабачки нарізати  теж кубиками. Цибулю нарізати півкільцями. Яблука очистити, видалити серцевину, нарізати кубиками. Помістити в полотняний мішечок нарізаний імбир і спеції. Скласти всі овочі в каструлю, покласти мішечок зі спеціями, влити оцет і довести до кипіння, помішуючи. Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити без кришки, помішуючи, протягом  години. 
Додати промиті родзинки і варити ще 1,5 години. Видалити мішечок зі спеціями, дати ікрі трохи охолонути. Розкласти  по стерилізованих банках, закрити пластмасовими або скляними кришками (не металевою!) і залишити в прохолодному місці. Ікра буде повністю готова через 3-4 тижні.
 
ІКРА КАБАЧКОВА З ЯБЛУКАМИ І ПОМІДОРАМИ
3 кг помідорів, 700 г моркви,700 г солодкого перцю, 500 г яблук, 400 г цибулі, 10-12 горошин запашного перцю, 4  лаврових листки, 2-3 кабачки.
Пропустити через м’ясорубку яблука і всі овочі, крім цибулі, викласти в каструлю і протушкувати протягом  години. Дрібно нарізати цибулю, обсмажити її на олії, додати до овочів. Додати запашний перець і лавровий лист. Проварити ще 30 хвилин. Викласти ікру в стерилізовані банки ємністю 1 літр, стерилізувати 5-7 хвилин, закатати.
 
ПЕРЕЦЬ, МАРИНОВАНИЙ З АҐРУСОМ 
1 кг перцю, 800 г аґрусу. 
Для маринаду -  літр води, 50 г солі, 50 мл яблучного оцту, 100 г цукру. 
Перець вимити, аґрус перебрати, обрізати суцвіття і плодоніжки. Укласти перець в банку, пересипаючи аґрусом, струшуючи банку, щоб аґрус рівномірно заповнив порожнечі між перцями.
 Приготувати маринад: воду закип’ятити, додати цукор, сіль і оцет, довести до кипіння і зняти з вогню. Відразу ж залити маринадом перець і закатати.
 
ПЕРЕЦЬ, МАРИНОВАНИЙ З ЯБЛУКАМИ 
Літр води,  2 ст. л. цукру,  ст. ложка солі,  300 мл 6%-го оцту,   чайна ложка кориці. 
Відібрати яскраві жовті та червоні перці і блідо пофарбовані яблука. Перець промити, видалити серцевинку, нарізати на половинки і бланшувати в киплячій воді 2-3 хвилини. Яблука розрізати на четвертинки, видалити насінну коробочку і також бланшувати 1-2 хвилини. Укласти в банки, чергуючи шарами, перець і яблука, потім залити маринадом і стерилізувати: півлітрові - 20 хвилин, літрові - 25 хвилин. 
 
СОЛОДКИЙ ПЕРЕЦЬ ІЗ  ЦВІТНОЮ КАПУСТОЮ 
Кілограм перцю, 150 г кореня петрушки, 150 г кореня селери, 150 г цвітної капусти, 3-5 зубчиків часнику,  сіль,  мелений чорний перець. 
Заливка:   літр води,  0,8-1 л 9% оцту,  1-2 ст. л. цукру, 1-2 ст. л солі, 2 шт. лаврового листа. 
Перець нарізати уздовж на 6-8 частин. Подрібнити коріння і капусту. Укласти на дно половину часнику, на нього викласти підготовлені овочі, чергуючи їх і пересипаючи сіллю і чорним меленим перцем, зверху насипати  часник. Все ущільнити, щоб овочі пустили сік, залити гарячим маринадом і залишити на 10-12 годин. Потім заливку злити, закип’ятити, залити перець. Витримати хвилин 30, знову злити заливку, закип’ятити її. Тим часом розкласти перець по банках, залити маринадом, поставити стерилізувати на 15-12 хвилин. 
Закатати. Перевернути і укутати. 
 
СОЛОДКИЙ ПЕРЕЦЬ, ФАРШИРОВАНИЙ КАБАЧКАМИ 
Потрібно 10 шт. перців, 500 г кабачків,  морквина, 2 цибулини,  літр томатного соку, перець, сіль,  зелень. 
Перці очистити, зрізати кришечку, видалити насіння, опустити в окріп на 5 хвилин. 
Підготувати овочевий фарш: молоді кабачки і  моркву натерти на крупній тертці, цибулю дрібно нарізати. Суміш обсмажити на олії, посолити. Нафарширувати перці, щільно укласти в банки і залити киплячим томатним соком. Стерилізувати 15-20 хвилин, закатати. Перевернути і укутати.
 
ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦЬ №1 
Потрібно кілограм солодкого перцю,  700 г помідорів, 4 цибулини,  морквина,  склянка олії, 1-1,5 ст. л. солі,  2 ст. ложки цукру, 1-2 ст. ложки 70%-го оцту,  5-6 горошин чорного перцю, корінь і зелень петрушки - за смаком. 
З великих перців зрізати кришечку, видалити насіння. Цибулю нарізати, обсмажити в олії до золотистого кольору. Коріння очистити, нарізати соломкою, протушкувати в олії до напівготовності. Помідори протерти через сито, шкірку видалити. Томатну масу довести до кипіння, варити 15 хвилин, додати цукор, сіль, оцет, запашний перець, проварити ще 10 хвилин. Зелень петрушки подрібнити.  Олію прокип’ятити протягом декількох хвилин, охолодити до 70°С та розлити по банках з розрахунку 2 ст. ложки на літрову банку. Овочі для фаршу змішати, посолити, наповнити сумішшю перці. Укласти фарширований перець у банки, залити киплячою томатною масою і поставити стерилізувати: півлітрові - 55 хвилин, літрові - 65 хвилин. Закатати і укутати.
 
ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦЬ №2 
Потрібно 10 кг солодкого перцю, 4 кг моркви, 2,5 кг кореня петрушки,  1,3 кг кореня селери, 400 г цибулі, 1,5 чайної ложки меленої кориці,  20-30 горошин чорного перцю, 4 чайні ложки цукру. 
 Розсіл:  10 л води,  700 г солі,   зубчик часнику, 15 шт. лаврового листа,  35 бутонів гвоздики, 10 горошин запашного перцю. 
Коріння бланшувати 2-3 хвилини, очистити, нарізати брусками. Цибулю нарізати дрібно, змішати з корінням, посолити. Обсмажити овочі для фаршу на олії. Перець для фарширування розрізають збоку і начиняють, залишаючи насіння і плодоніжки. Фаршировані перчики обв’язують стеблами селери, щільно укладають в тару, заливають розсолом і кладуть вантаж. Розсіл готується так: довести до кипіння всі інгредієнти, остудити, процідити. Зберігати фарширований перець на холоді. 
 
ОВОЧЕВИЙ ПЛОВ НА ЗИМУ 
2 кг солодкого перцю,  кг цибулі,  кг моркви,  2 кг помідорів,  склянка рису, 500 мл олії,  4 ст. ложки 9%-го оцту, 2 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру. 
Всі нарізати, перемішати і варити на повільному вогні  годину. Постійно помішувати, а то пригорить! Розкласти по стерилізованих банках, закатати, перевернути і укутати.
 
ГОСТРИЙ МАРИНОВАНИЙ ПЕРЕЦЬ 
Потрібно кілограм гострого перцю, 400 мл 6%-го оцту,  120 мл рафінованої олії, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, часник, морква, петрушка, кріп - за смаком. 
Перець промити і дати висохнути. Тим часом змішати оцет, сіль, цукор і олію, щоб цукор і сіль розчинилися. Зелень нарізати, часник очистити, моркву нарізати кружечками. Перець обсмажити на сухій сковорідці, постійно помішуючи. Перемішати обсмажений перчик із зеленню, часником і морквою. Посолити, утрамбувати в стерилізовані банки. Залити маринадом, поставити стерилізуватися на 10-15 хвилин. 
Закатати, перевернути.
Смакуйте  собі на здоров’я!
Підготувала Марічка МАЇВСЬКА.