Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Яблучний Спас


17.08.2016

19 серпня християни святкують Яблучний Спас, а в церковному календарі цей день записаний як Преображення Господнє. В історії свята таїться багато цікавих фактів. Після того, як князь Володимир освятив Київську Русь і запровадив християнство, народ ще деякий час не приймав нову віру. Тому й перейняли деякі свята з язичництва, оскільки люди не хотіли відмовлятися від своїх традицій і звичаїв. Саме так в календарі з’явилися і язичницькі свята. 19 серпня відзначали збір врожаю яблук. Такі дні були присвячені Богам Спасам, звідки і походять назви медовий, яблучний і горіховий Спаси. У ці дні освячували плоди нового врожаю і вшановували пам’ять загиблих воїнів.

Відтоді 19 серпня наші пращури несли до храмів святити яблука. До цього дня їсти їх не можна було, оскільки вірили: якщо батьки будуть їсти яблука до Спаса - їхнім дітям на небі

не дістануться від Бога гостинці у вигляді райських яблук.

На Спаса було прийнято пригощати незаможних і сиріт яблуками, а хворим відправляли гостинці додому. Вірили, що яблука на Спаса набувають чарівних властивостей, тому загадували бажання, перед тим, як з’їсти освячене яблуко, а деякі з дівчат ворожили на шкірці. На Спаса дбайливі господині пекли смачні пироги з яблук, пригощаючи ними родичів і сусідів.