Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Яблука: чотири причини гнилі і як з цим боротися


03.12.2014

НЕСТАЧА КАЛЬЦІЮ ДЛЯ ЖИВЛЕННЯ ДЕРЕВ
Симптоми нестачі кальцію у яблуні бувають різноманітними. Наприклад, деякі дачники похваляються, що плоди на їхній яблуні незвичайні - напівпрозорі на просвіт, а це прояви нестачі кальцію. Або тріскається шкірочка, а м’якоть виглядає пухкою, зернистою - ця хвороба називається пухлістю. Дерево перегодували азотними добривами, і все це відбувалося на фоні нестачі кальцію.
Невеликі цятки, близько 2-3 мм, під якими шкірка злегка провалилася, називається гірка ямковість.
Якщо спостерігаються будь-які з цих симптомів, то необхідно внести добрива, що містять кальцій. Крейда, вапно послужать джерелом корисного елемента. Ближче до збору врожаю обприскайте дерева 1-відсотковим розчином хлористого кальцію (1 раз за 5 тижнів, а другий - за 3 тижні до збору врожаю).

ХВОРОБЛИВА ВОГКІСТЬ
Дерева хворіють, так само як і люди, від невідповідної погоди, а плоди, якщо їх неправильно зберігати.
В’яла м’якоть, зморшкувата шкірочка - це хвороба за назвою зів’янення. Хворіють зазвичай недоспілі плоди (випаровується вода крізь шкірочку).
Плоди з побурілою шкірочкою - це хвороба «засмага». На неї хворіють плоди у старих, сильно затінених садах із ґрунтом, перегодованим азотом. Зберігати їх не можна, але такі плоди йдуть на варення і компоти.
Плями на шкірці та м’якоті говорять, що це мокрий низькотемпературний опік, а побуріла серцевина про хвороби серденька. Хвороба наступає від прохолодної погоди та підвищеної вологості.
Потрібно вчасно збирати опалі яблука, і не зберігати ушкоджені яблука разом з цілими. Узимку виконайте обрізку так, щоб тінь під кроною не була занадто густою.

ГРИБКОВІ ХВОРОБИ
Дрібні крапки на яблуках - це грибок мухосед. Вигляд псує, а на смак не впливає. Монільна гниль - це великі коричневі плями на плодах із сірими концентричними колами, при цьому смак яблук не псується. Гірка плодова гниль псує смак яблук - вони стають гіркими. Сизу та рожеву гниль видають коричневі плями і запилені на них грибниці. Чорна гниль - це, відповідно, чорні великі плями на плодах.
Як правило, грибкові захворювання говорять про те, що сад має потребу в обрізці. А щоб інфекція не поширилася, обов’язково місця зрізів змажте садовим варом. Опалі плоди видаляйте за межі ділянки. А навесні обприскайте дерева препаратом проти грибка («Швидкий», «Топаз», колоїдна сірка, мідний купорос тощо).

ПАРАЗИТИ
Часто в яблуках поселяються шкідники - це гусениці, плодожерки, які сильно псують зовнішній вигляд . Плоди, уражені щитівкою, відрізняють червонуваті крапки та плями на шкірочці.
До весни що-небудь робити даремно. А навесні, під час появи бутонів, обприскують розчином препарату «Фуфанон» (1,5 г на 1 л). Із плодожеркою борються, обприскуючи яблуні розчином «Фуфанону» або «Децису» 3-6 разів за сезон.