Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як боротися із зайвою пітливістю в таку спеку


30.06.2011

Як боротися із зайвою пітливістю в таку спеку, консультує дерматолог Алла Гергедава. Потовиділення - одна з найважливіших систем у регуляції функцій організму. В основному піт випаровується з обличчя, долонь, підошовних, пахових і пахвових поверхонь. З потом також виводяться шлаки.

– Піт, що на 90 відсотків складається з води, не має запаху. Він виділяється залозами, розташованими по всьому тілу. Неприємний запах виникає в результаті його переробки мікроорганізмами. У потовиділенні задіяні також апокринові залози, розташовані в основному на лобку і під пахвами, – там, де є волосся. Вони реагують не стільки на спеку, скільки на стрес. Коли людина нервує, вони виділяють піт із сильним запахом, – розповіла Алла Гергедава.
Особиста гігієна. Як вже мовилося, причиною неприємного запаху поту є бактерії. Тому особиста гігієна – це один з кращих способів боротьби із запахом. Отже, влітку приймаємо душ двічі на день, це освіжає і позбавляє від неприємних ароматів. Найінтенсивніше бактерії розмножуються у волоссі під пахвами, так що регулярне гоління також допоможе зберегти чистоту надовго. Звикайте вранці до контрастного душу – це тренує судини. І прагніть бувати в сауні або лазні.
Допомагають і трав‘яні ванни: для всього тіла - раз-два на тиждень, для ніг - щодня. Найкращі травички для ванн - шавлія, кора дуба і верби, м‘ята, польовий хвощ і ромашка. Настої з них робимо так: 4-5 ст. ложок трав на літр води, ванну приймаємо 10-15 хвилин. Крім того, можна використовувати морську сіль, приймати з нею ванни необхідно, чергуючи з травами. Дуже хороший спосіб позбавитися надмірної пітливості ніг - ванни з марганцівкою. Вона відмінно усуває і запобігає запахам, але дуже сильно сушить шкіру, тому обов‘язково після процедури мажемо ноги живильним кремом.
Дезодоранти борються із запахом, але не з потом. До їх складу входять аромати, а також речовини, нищівні для мікроорганізмів, разом з якими зникає і неприємний запах. При цьому пітніти людина продовжує. Для підвищення ефективності дезодорантів їх наносять на чисту шкіру, щоб їх аромат не змішувався з уже сталим запахом поту. Якщо ви не впевнені у силі дезодоранту, застосовуйте його двічі на день – вранці та, після 15.00. Є також косметичні гелі і креми для ніг з дезодоруючим ефектом. Проте переконайтеся, що в анотаціях до цих засобів написано: «сприяє профілактиці грибкових захворювань і забезпечує захист від надмірної пітливості».
Антиперспіранти зменшують виділення поту. До їх складу входять солі алюмінію, рідше - цинку, які звужують або закривають протоки потових залоз, перешкоджаючи виходу поту назовні. Шкіра при цьому залишається сухою. З мікробами антиперспіранти практично не борються. Наносити ці засоби краще вранці після душу. Слід врахувати, що, оскільки потовиділення є важливою і корисною функцією організму, повністю блокувати його не можна. Тому з антиперспірантами слід поводитися обережно і наносити тільки на пахвові западини і ноги! Запам‘ятайте, якщо в спеку людина користується антиреспирантом щодня, то пахви і ступні не пітніють, зате за них цю роботу вдвічі сильніше починають виконувати шкіра спини, живота, голови і верхньої частини ніг. Зараз у продажу представлено багато дезодорантів-антиперспірантів, вони мають властивості обох засобів, тобто борються із запахом і потом. Випускаються ці засоби як з ароматом, так і без. Рівень рН в пахвовій западині у жінок і чоловіків різний, тому не користуйтеся дезодорантами, які рекомендовані для іншої статі.
Натуральний одяг і взуття. Синтетичні тканини і матеріали не дають шкірі дихати, що сприяє сильнішому потовиділенню. Тому краще купувати одяг з натуральних тканин і вільного крою. Для спекотного літа краще підійде відкрите взуття з м‘якої шкіри або натурального полотна на середньому і низькому ходу. З кросівками носимо бавовняні, а не синтетичні шкарпетки. І одяг, і взуття підбираємо за розміром, оскільки у вузькому взутті й тісному одязі ви пітнітимете більше.
Харчування. Деякі продукти сприяють сильнішому виділенню поту, а також підсилюють його запах. Наприклад, хрін, гірчиця, перець, цибуля і часник роблять запах поту ще огиднішим. Виключаємо з раціону дуже гарячу їжу, алкоголь і спеції. Замість солодких газованих напоїв краще пити мінеральну воду. Кава підвищує потовиділення. Дещо зменшують запах поту вітаміни-антиоксиданти, наприклад вітамін Е.
Медична допомога. Якщо вже пітливість так докучає і не є наслідком або симптомом якого-небудь захворювання, то тут може допомогти сучасна дерматологія. Існують спеціальні препарати для регулювання потовиділення: мазі, креми, пігулки.