Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як дніпровські «Січеслави» виставку «Агро-2018» дивували


14.06.2018

30-та Міжнародна виставка «Агро-2018» відзначилася своєю маштабністю: техніки та реманенту було предсталено стільки, що під неї довелося використати ще й майданчик перед центральним входом до Національного виставкового центру. Серед розмаїття сучасної техніки увагу відвідувачів привертали новенькі трактори «Січеслав-1104» та «Січеслав-3204» виробництва Січеславського траторного заводу, який базується у Дніпрі. Як ми вже повідомляли, історія Січеславського тракторного заводу розпочалася близько трьох років тому. Створений  він  був за ініціативи генерального директора ПВФ «Агроцентр» Михайла Карпенка. 
 
Особливо людно було біля 320-сильного трактора «Січеслав-3204». Цією технікою цікавилися фермери, керівники господарств, одноосібники. Питання, які адресувалися Михайлу Карпенку, головному інженеру Миколі Мирошнику, керівнику Апостолівського відділення ПВФ «Агроцентр», де, власне, і проходило випробування цієї техніки, стосувалися надійності, економічності витрат палива, сервісного обслуговування.
 «Ми єдине в Україні невелике підприємство, яке випускає таку потужну техніку, – сказав Михайло Карпенко. – Якщо ми змогли такі сучасні трактори  виготовити, то, повірте мені, відремонтувати за потреби ми теж їх зможемо, – переконував він. – Взагалі ж техніка досить надійна і проста в експлуатації. Наші трактори стали набагато економнішими за витратами дизпалива у порівнянні з китайськими аналогами, ХТЗ. Трактори надійні, бо обладнані  двигунами  «Дойц», вигідні, бо згідно з урядовою програмою підтримки агровиробників часткове відшкодування придбаної техніки становить 25 відсотків. Крім того, фермерам додатково відшкодовується ще 15 відсотків. При вартості 70 тис. доларів (без ПДВ) сума компенсації для агровиробників становить 17500 доларів, для фермерів – 28 тис. доларів. Відтак, вважаю, що надійніших і доступніших тракторів, ніж «Січеслав» в Україні немає».
 Директор ДП «Український державний центр по випробуванню та прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва» Микола Оситняжський у розмові з нашим кореспондентом відзначив, що основні вузли тракторів «Січеслав» – високої якості імпортного виробництва, кабіна, рама – власного виробництва. За його словами, січеславські трактори неодмінно знайдуть свого споживача.
«Трактори «Січеслав» у своєму сигменті є унікальним рішенням того, як можна з широкої бази постачальників обрати найоптимальніший варіант, доповнивши його своїми інженерно-конструкторськими пропозиціями і втілити все це у життя, – сказав технічний керівник центру випробувань техніки УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого Олександр Гапоненко. – Як показали наші випробування, трактори «Січеслав» – водночас просте і ефективне рішення, і вони варті уваги, про що свідчить жвавий інтерес на виставці з боку сільгоспвиробників. Скажу так: подібну техніку в Україні можна відшукати, але вся вона – імпортного виробництва. Відтак, купуючи трактори «Січеслав», наші аграрії не лише отримують компенсацію вартості цієї вітчизняної техніки, а й підтримують національного виробника. А це – дуже важливо».
«Дніпропетровщина традиційно бере участь у виставці, пропонуючи нові технології у сільгоспмашинобудуванні, тваринництві, – повідомив начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький. – Зокрема компанія «Союз-Спецтехніка» (входить до складу холдингу «Агро-Союз») пропонує ресурсозберігаючу техніку власного виробництва: посівні комплекси, культиватори, бункери-перевантажувачі зернові, а також багатофункціональні тентові ангари для зберігання зерна, техніки, утримання худоби та ін. Дослідне господарство «Поливанівка», ТОВ «Обрій» представляють тваринництву галузь. І нарешті, Січеславський тракторний завод пропонує споживачам нові «Січеслави» – 110-ти та 320-сильні, на які розповсюджується державна компенсація від 25 до 40 відсотків їхньої вартості. Ця техніка проста в обслуговуванні, економить до 30 відсотків пального у порівнянні з аналогами. Вважаю, що за цими тракторами – майбутнє, оскільки роблять їх ентузіасти рідного краю на чолі з патріотом України Михайлом Карпенком.
«Дуже важливо, що перш, ніж представити «Січеслав» на широкий загал, ця техніка вже пройшла випробовування на полях господарств Дніпропетровської області, – таку думку висловив радник голови Дніпропетровської обласної ради Олександр Любович. – В області  чимало агроформувань, де використовують ще стареньку техніку, яка не відповідає часу. Відтак, саме для цих господарств буде правильним рішенням оновлення парку тракторами «Січеслав», які досить економно витрачають дизпаливо і, як показали випробування, надійні в експлуатації».
Тарас Гнатюк представляв продукцію українсько-білоруського підприємства «ІТ-АГРО», яке спеціалізується на виготовленні самохідних оприскувачів і розкидачів, а також болотоходів «Роса». Особливістю цієї техніки є можливість внесення рідких або сипучих добрив по мерзлоталому ґрунту ранньою весною. Також «Роса» не залишає технологічних колій за рахунок шин низького тиску, її можна використовувати з ранньої весни і до тієї пори, коли соняшник буде сягати висоти 60 см. До речі, досить успішно «Роса» працює на полях СФГ «Престиж» Петропавлівського району, яке очолює Леонід Каніболоцький.
«Інвестиції, передусім державні, в розвиток агросектору, в тому числі у сегмент фермерства, – це інвестиції в розвиток держави в цілому», – про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відвідання виставки «Агро-2018».
Глава уряду оглянув експозиції, поспілкувався з представниками підприємств, фермерських господарств і наголосив, що агрокомплекс давно заслужив статус рушія економічного розвитку України.
«П’ята частина всього, що виробляє Україна, має відношення до агрокомплексу. Нові технології, механізми в агрокомплексі роблять нашу країну сильніше. Три мільйони людей, задіяних в агрокомплексі, сумлінно виконують свою справу і доносять врожаї до українських та світових споживачів», - наголосив Володимир Гройсман.
Він повідомив, що цього року уряд розпочав безпрецедентну програму підтримки агросектору, передусім фермерів і невеликих господарств. Йдеться про підтримку поголів’я – від 1,5 до 2,5 тис. гривень «на голову» – в залежності від розміру господарства, здешевлення будівництва тваринницьких комплексів, розвиток садівництва та насінництва.
У рамках виставки глава уряду взяв участь у підписанні документів про передачу земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів у розпорядження об’єднаних територіальних громад. За даними Міністерства аграрної політики і продовольства України, процес передачі землі технічно розпочався в лютому поточного року, і наразі вже третина громад отримали землі. Загальний обсяг переданих земель перевищує 360 тис. га.
Павло ГРИЦЕНКО, м. Київ.
На знімку: начальник управління агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА Вадим Удовицький, генеральний директор ПВФ "Агроцентр" Михайло Карпенко, головний інженер Микола Мирошник.