Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як громади розпоряджаються коштами


20.06.2018

Реформа децентралізації змінила систему фінансування сільських населених пунктів, які об’єдналися у громади, відкрила можливості залучати ці ресурси для розвитку сільських територій. Наскільки ефективним є використання цих коштів – над цією проблемою працювали спеціалісти програми «Добре», провівши  фінансовий моніторинг 50  ОТГ. Результати дослідження були оприлюднені під час брифінгу для регіональних журналістів, який відбувся в Українському кризовому  медіа-центрі.

  Однією із проблем, на якій зосередила увагу радник з фінансового управління та місцевих бюджетів  програми «Добре» Ангела Бочі, є невідповідність програм і коштів, які на них виділяються, цілям і стратегіям розвитку громад.  У громадах розроблені стратегії розвитку. Однак моніторинг виявив, що стратегія живе одним життям, а програми – зовсім іншим. Деякі громади виявилися слабкими у розробці стратегічних проектів, що загалом негативно впливає на їхню діяльність. Це пояснюється браком кваліфікованих спеціалістів на місцях. 
   Болючим для громад залишається тема оптимізації видатків. Це кошти на освіту і медицину. Під час моніторингу було виявлено, що відбувається капітальний ремонт із заміною даху і вікон школи, де навчається всього 5 учнів. Крім того, деякі ОТГ досі не перебрали на себе делеговані державою функції фінансування медичних закладів.
При проведенні опитування, на цьому теж наголосила Ангела Бочі, виявили, що лише 10% громадян залучені до бюджетного процесу, а всього 15% вважають його прозорим. Тому програма «Добре» ініціювала  створення груп доброчесності, які будуть займатися моніторингом формування і  виконання бюджету. 
«Ми хочемо  зробити візуалізацію видатків, щоб  можна було побачити на сайті громади, яке податкове навантаження несе бюджет при виконанні ремонту конкретної дороги», – зазначила радниця з фінансового управління та місцевих бюджетів програми «Добре». 
Загалом кожна із 50 громад після моніторингу отримала детальний план покращення фінансового стану, який складається майже зі ста кроків. Громадам також надані конкретні приклади  фінансової документації тощо. 
До брифінгу були також запрошені представники найуспішніших громад. Іван Рубський, голова Баштанської ОТГ Миколаївської області, продемонстрував власні напрацювання щодо залучення громадян до розвитку громади. Минулого 2017 року він запропонував провести конкурс проектів «Бюджет участі». До створення проектів допускалися лише ті, хто мешкає на території громади, проект має бути підтриманий 20-ма мешканцям ОТГ і виставлений на голосування.  В результаті було подано 31 проект, із них 28 були підтримані.   За проектом було обладнано сучасний кабінет математики, придбана нова сучасна апаратура для школи, встановлено спортмайданчик тощо. У Баштанській громаді також запроваджені громадські слухання, бюджетні слухання із залученням ЗМІ. 
Тож саме Баштанська ОТГ отримала І місце в рейтингу доброчесності. Досвід Баштанської ОТГ уже перейняла і Слобожанська ОТГ, в якій наразі триває конкурс проектів «Бюджет участі». Активно долучилися до цього процесу вчителі та учні Слобожанського НВК № 1, які вже подали на розгляд кілька проектів: «Квітни, наша школо», «Телевізійна студія», «Розділи сміття, щоб покращити життя» та ін.
«Результати фінансового моніторингу нададуть можливість зрозуміти, з якими проблемами стикаються громади  у сфері фінансування, а методологія моніторингу має бути використана в  роботі з іншими громадами, - так  підсумував Сергій Шаршов,  директор Департаменту з питань місцевого самоврядування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, напрацювання спеціалістів програми «Добре».
«Я подорожую Україною і бачу, як покращується життя в ОТГ, як вони розвиваються і зростають, використовуючи ресурси. А програма «Добре» і надалі буде сприяти покращенню фінансового управління, – зазначила Сюзан Фріц, директор регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку.
Світлана МАРКОВА, м. Київ.
На знімку: голова Баштанської ОТГ Миколаївської області Іван Рубський.