Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як нас дурять, або Не паліть себе, люди!


02.05.2013

Шановна редакціє! Спасибі за те, що пишете правду про непросте сільське життя. Хочу поділитися міркуваннями з приводу того, що буденна колись річ користування електроенергією після приватизації галузі стає інколи великою проблемою. Особливо для нас, людей старшого віку. Нещодавно жителів України вжахнули телекадри самоспалення пенсіонера в приміщенні одного з РЕМів Луганщини. Через безпідставно нарахований величезний борг людина на заслуженому відпочинку не змогла жити. За цим фактом винні в доведенні до самогубства повинні понести суворе покарання. Однак ніхто з владних мужів навіть не заїкнувся про нього і не зробив жодних висновків. А певний час тому ЗМІ повідомили про жінку в Дніпропетровську, яка після фінансових домагань енергопостачальника, що насправді були аферою, викинулася з балкона багатоповерхівки… Якби за кожним таким фактом винні працівники обленерго каралися позбавленням волі на значний термін, то бажання «половити рибку в каламутній воді» в них хутко б зникло. Чому цього не відбувається?
Років зо два тому при заміні абонентських книжок в Царичанському РЕМі чимало споживачів помічали на нових якісь цифри. На запитання «Що це?» чули у відповідь «А це борг! Наш комп’ютер показав». Звідки береться цей борг, коли люди платять щомісяця те, що показує лічильник? А коли почали перевіряти на місцях, то виявилося, що в декого з «боржників» є… переплата! Так було і зі мною–побачивши якісь нереальні суми, я наполягла, щоб контролер РЕМу подивився усе не в своєму «ящику», а на місці біля лічильника. Після перевірки він перекреслив «борг» і написав «переплата на суму десять гривень», бо я звикла заокруглювати показники. А чимало людей нікого не викликали, просто мовчки платили і все. До речі, доказати, що ти нічого не винен, не так легко, треба мати проплачені показники на руках. А зараз вже й розрахункові книжки, які видавалися безплатно, не дають, людям стало ще важче доводити свою невинність. А нову книжку треба купувати за чотири, а то й п’ять гривень… Отак нас обслуговують.
У моєї знайомої пенсіонерки Віри Андріївни, з якою сусідимо по фазенді (так у Царичанці звуться шість дачних соток), є сарайчик і свердловина з лічильником. Вона справно платила за невелику кількість електроенергії, яку використовувала для подачі води. Впродовж усього сезону ні разу не бачила контролерів, хоч майже щодня навідувалася до своїх грядок. Та одного дня з’являються працівники РЕМу і без попередження… відключають електроенергію! Чому, за що? Навіть показані Вірою Андріївною квитанції з оплатою не зупинили електриків – вони зробили свою справу і майнули геть. Що вийшло: абонентська книжка виписана на прізвище сусідки, а в особистому рахунку зазначена… інша людина. Певно ж, у цьому недогляді винна організація, яка постачає енергію. Та начальник дільниці Царичанського РЕМу Геннадій Патинка звинуватив у всьому… Віру Андріївну – чому вона, мовляв, не звіряла документи? Люди добрі, та хіба ж ми, звичайні споживачі, мусимо виконувати роботу, за яку працівники РЕМу отримують зарплату? Хіба ми маємо доступ до їхніх паперів? А найгірше те, що сусідці довелося заплатити за підключення електроенергії близько півтисячі гривень! Як вона їм не доказувала, що ні в чому не винна – нічогісінько не допомогло. Мусила віддати половину своєї злидарської місячної пенсії… Гіркота від практично пограбування на рівному місці монополістом – коли вона пройде у пенсіонерки? І головне – коли не стане таких випадків? Це свята правда про селянське життя.
У Царичанці в нашому двоповерховому кварталі імені 50 років Жовтня живуть переважно пенсіонери – молодь намагається мати власний будинок і земельну ділянку, щоб займатися господарством. Більш ніж два роки тому Царичанський РЕМ несподівано відключив світло у всіх під’їздах комунальних будинків. За нього ми платили у Царичанське ВОЖГ, а воно оплачувало цю послугу енергетикам. Та у комунального господарства були власні чималі борги, за що йому і нам разом з ним й відключили електроенергію. Людям похилого віку, ветеранам війни і праці довелося через це півтора роки (!) спотикатися в темряві по сходах, нащупувати, куди поставити ногу… Царичанська селищна організація ветеранів мусила слати делегацію в Петриківку в Царичанський РЕМ, щоб відновити освітлення під’їздів. Та з нами ніхто навіть поговорити не захотів – платіть борги, тоді й підключимо! Вибачте, але ж то борги організації, а не жителів! Так і поїхали звідти ні з чим. Довелося звернутися до голови Царичанської РДА Дмитра Ковальова. Але й він нічим нам не допоміг… Так і спотикалися ми в темряві і далі. Лише після звернення на «гарячу лінію» голови Дніпропетровської ОДА нам включили світло. От я й думаю – чому раніше, коли електроенергетика була в руках держави, всі питання можна було вирішити легко і швидко. І електроенергія коштувала набагато дешевше. А тепер? Можливо, не варто було так безоглядно віддавати цю важливу галузь у приватні руки?
Алла МАЛЬЧЕНКО, ветеран праці, сел. Царичанка.

ВІД РЕДАКЦІЇ: «Сільські новини» постійно висвітлюють на своїх шпальтах непрості взаємовідносини між споживачами та приватними постачальниками електроенергії і газу, монополістами ринку. Попередні матеріали і наведені в цій статті факти, особливо страшні випадки самогубств доведених до крайньої межі пенсіонерів просто змушують розглянути численні безпідставні претензії приватних енергопостачальників на профільному комітеті Верховної Ради України. Вочевидь, їхнє виникнення співпадає в часі з приватизацією низки обленерго в східних та центральних областях України. До речі, уряд збирається віддати у приватні руки ще й обленерго в західних областях. Проти цього в телеефірі щойно рішуче виступила народний депутат Олександра Кужель. Адже ніяких «покращень» від приватизаційного процесу українці не отримають. Навіть навпаки – держава віддасть «касові апарати» по прийманню грошей, якими й справді є обленерго, у приватні руки. І подарує разом з ним і доходи цих організацій…
А вони таки чималі – за даними ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» з її сторінки в Інтернеті, чистий прибуток лише цього товариства за 2011 рік наближено дорівнює 43 мільйони гривень. А за 2012–й сума прибутку зросла майже вчетверо – до 171-го мільйона гривень! Це справжня «золота курочка», нестися яку разом з іншими наші «покращувачі» примудрилися посадити в конкретні приватні гнізда… Більше того - нещодавно уряд намірився у ті самі приватні руки подарувати ще й «Нафтогаз України» разом із усією газотранспортною системою держави! Далі, як кажуть, нікуди. Бо це вже загрожує не лише окремим споживачам чи жителям комунальних будинків. Тут явна пряма загроза самому існуванню України! Сподіватимемось, «апетити» одноколірного нашого уряду дещо пригасять не такі одностайні та заповзятливі українські парламентарі.
«Перекоси» приватизації обленерго з часом стають все більш зримі. Поза сумнівом, голова облдержадміністрації не повинен включати світло в під’їздах кожного селища, інакше він буде зайнятий лише цією процедурою. Але ж це вже трапилося в Царичанці! Досі ніяк не реагує влада і на геть несподівану категоричну відмову ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» видавати абонентські книжки споживачам. Цей захід, як вже зазначали «Сільські новини», дозволяє не бідненькому монополісту заощаджувати близько п’яти мільйонів гривень щороку! Значна частина жителів Дніпропетровщини не бажають переходити на оплату за «прогнозними показниками», які видають комп’ютери, що невідь-чому завше «помиляються» лише у відомо чию сторону… Тому й мусять селяни згадані мільйони видряпувати зі своїх куценьких кишень.
Вочевидь, для видачі абонентських книжок потрібне щонайменше втручання Президента України. Так і живемо – світло в під’їздах селищних будинків вмикає голова облдержадміністрації, видачу книжок по оплаті за світло мусить санкціонувати вищий за рангом чиновник… Давно пора усім нашим народним обранцям звернути увагу на несподівані монопольні потуги енергетиків.
Споживачам електроенергії радимо в разі будь-яких безпідставних претензій з боку монополіста перш за все не впадати у відчай. І ніколи не палити себе, на чому наголошує Алла Мальченко, колишній голова ветеранів Царичанки. За неофіційними даними, акціонерне товариство видає премію кожному працівнику, який виявив те чи інше порушення споживачем встановлених правил, залежно від «ціни питання». Можливо, саме з цим пов’язані випадки астрономічних «боргів», «помилок контролерів, електромонтерів, комп’ютера» тощо. Перш за все необхідно не лише читати, а і «вчитуватися» в умови договору на постачання електричної енергії. А ще знати бодай частково Правила користування електричною енергією для населення (ПКЕНН), бо саме вони регулюють відносини між громадянами, споживачами електроенергії, та енергопостачальником. Наводимо деякі їхні пункти:
3) енергопостачальник, що здійснює постачання електроенергії на закріпленій території, не має права відмовляти споживачу в укладенні договору на постачання електроенергії;
22) оплата використаної електроенергії може здійснюватися за розрахунковими книжками, за платіжними документами, за карткою попередньої оплати. Порядок та форма оплати визначаються договором;
38) енергопостачальник зобов’язується: забезпечувати надійне постачання електроенергії згідно з умовами ліцензій та договором, проводити не менш ніж один раз на 6 місяців контрольне знімання показань приладу обліку у споживачів;
40) енергопостачальник безплатно:
– видає бланки типових договорів, розрахункові книжки з бланками квитанцій або платіжні документи;
41) споживач електроенергії має право на:
– відшкодування згідно із законодавством збитків, заподіяних внаслідок порушення його прав;
– якісне обслуговування електропостачальником приладів обліку;
44) у разі тимчасового припинення електропостачання з вини електропостачальника він несе відповідальність згідно з умовами договору у розмірі двократної вартості недовідпущеної споживачу електроенергії.
Права споживачів охороняє і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Її відділ у Дніпропетровській області знаходиться за адресою: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Московська, 17-а, тел. (056) 745-46-55, начальник Трифонов Дмитро Володимирович. До речі, саме сюди потрібно звернутися Вірі Андріївні з Царичанки, щоб повернути і справді видурені в неї кошти. За цією ж адресою знаходиться й інспекція
Держенергонагляду у Дніпропетровській області , тел. (056) 790-90-04, начальник Єременко Олександр Миколайович.
На сучасному ринку електроенергія є монопольним товаром, тому за її продажем слідкує Антимонопольний комітет України. Вже є випадки, коли його відділення в областях карали монополістів штрафами за зловживання монопольним становищем.
А всі спірні, невирішені в цих інстанціях питання між споживачами і енергопостачальником допоможуть розв’язати суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій. Ще поради – вимагайте в контролера під час його візиту для перевірки приладу обліку зазначити свою посаду, дату проведенняперевірки і поставити підпис у вашій абонентській книжці. Зберігайте документи про оплату впродовж трьох років. На цей період держава гарантує вам право на звернення до суду для захисту порушених прав споживача. Він може бути подовжений судом, якщо ви доведете пропуск часу вагомими обставинами. Тож добрих вам взаємовигідних партнерських стосунків з монополістом ринку, шановні читачі «Сільських новин». А в разі чого пам’ятайте: під лежачий камінь вода не тече. Певно ж, з приватним власником важко домовитися про щось, не знаючи власних прав – «не той тепер Миргород, Хорол-річка не та…». Та все ж потрібно звертатися у всі установи, в тому числі і до народних депутатів. Можливо, тоді вони швидше зрозуміють, що віддавати все гамузом у приватні руки – не завжди добро для їхніх виборців. Тим паче, якщо йдеться про електроенергетику – найважливішу для життєзабезпечення громадян України галузь.

Підготував Григорій ДАВИДЕНКО.