Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як не підхопити застуду


20.12.2012

За статистикою, застуду викликають понад 200 різних вірусів, які готові напасти на людину будь-якої хвилини. І, на жаль, вірогідність успішної атаки сягає 50 відсотків. Чому ж ми так легко підхоплюємо застуду і грип?

Пояснюється все просто. По-перше, вірусів значно більше, ніж людей, а, по-друге, ми дуже часто не в змозі надати їм гідного опору. В результаті, погано вимита чашка або чуже “апчхі” віншому кінці вагону електрички, вкладають нас у ліжко. Наприклад, грип, як і інші вірусні захворювання, передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові. За найскромнішими підрахунками, одна інфікована вірусом грипу людина може одночасно заразити 20–25 здорових людей, що потрапили в небезпечну зону. 
Часто це відбувається через відсутність серед населення елементарної санітарно-гігієнічної культури. Найгірше поводяться ті, хто, вже захворівши, їздить у транспорті, ходить на роботу або в кінотеатр, вважаючи, що він на зразок героя. При цьому, часто навіть не прикривається носовими хустками, коли нападає кашель або чхання. Адже, носіння індивідуальних засобів захисту на зразок марлевої пов`язки, здатні знизити ризик розповсюдження інфекції на 80%.
Як же бути, якщо поряд з вами опиниться людина, яка буквально чхає на вас? Перш за все, постарайтеся відійти на безпечну відстань – мінімум на три-чотири метри. Якщо це неможливо (наприклад, ви їдете в автобусі), прийміть прості запобіжні засоби: прикрийте самі свій рот і ніс носовою хусткою, відгородіться від рознощика зарази газетою або пересядьте на інше сидіння.
У період розпалу застудних захворювань якомога рідше відвідуйте місця масового скупчення народу - збори, мітинги, великі магазини, ринки. По можливості обмежте походи в кафе, театри, музеї, клуби, на дискотеки.
Не менш часта простуда передається через руки при звичайному рукостисканні. Встановлено, що на руках віруси живуть від 1 до 3 годин. Щоб позбавитися їх і уникнути можливого зараження, доторкнувшись до слизової очей, носа або рота, якомога частіше мийте руки протягом дня: разом з частинками шкіри змиються і віруси, що поселилися на ній.
Частіше міняйте зубну щітку, не рідше за один раз на два тижні. Дослідження показують, що на її щетині віруси живуть дуже довго – до семи днів. Врахуйте і те, що в сухих щітках скупчується менше бактерій, чим у вологих. Щоб зубна щітка швидше висихала, зберігайте її без футляра щетиною вгору, і краще не у ванній кімнаті, а в світлішому і сухішому місці - наприклад, в спальні або кухні на підвіконні.
Частіше провітрюйте приміщення будинку і на роботі: це знижує концентрацію вірусів в повітрі. Регулярно зволожуйте повітря в квартирі. Для цього або щодня робіть вологе прибирання, або ставте на ніч в кут таз з водою (можна розвішувати на батареях вологі простирадла), або купіть спеціальний зволожувач в магазині.
Дуже надійний засіб захисту від вірусів - мішечок з часником. Натріть декілька зубчиків часнику на дрібній тертці, покладіть часникову кашку в марлевий мішечок і підвісьте до стелі, щодня заповнюючи мішечок свіжою часниковою масою. Не забувайте щодня включати часник і цибулю у раціон харчування. Щоб позбавитися неприємного запаху з рота, пожуйте після вживання часнику насіння кропу. Можна нарізувати часник на дрібні частини і ковтати їх не прожовувавши, а лише запиваючи кип`яченою водою, - запаху теж не буде. Крім того, зараз продаються часникові пігулки, які вже позбавлені від неприємного аромату.
Як бачите, не так вже складно захиститися від вірусів. Досить дотримуватися при зустрічі з ними певної дистанції, проявляючи максимум акуратності і обережності. Одночасно з цим бажано зайнятися підвищенням імунітету. Почніть з найпростішого: добре висипайтеся і правильно харчуйтеся, збільшивши кількість фруктів, зелені, овочів, особливо тих, що містять вітамін С. Надійний протизастудний бар`єр вибудовується в організмі і при щоденному споживанні вітаміну А, який до того ж покращує гостроту зору.
Не втрачайте можливості провести вільний час за містом, у лісі або погуляти в міському парку. Щодня виконуйте протягом 20-30 хвилин фізичні вправи, відповідні вашому віку і загальному стану організму. Тільки не перестарайтеся. Відчувши нездужання, ослабте фізичне навантаження або взагалі припиніть заняття.