Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як оформити право на присадибну ділянку?


17.02.2011

Армія тих, хто до сьогодні не отримав державний акт на свою присадибну ділянку, становить близько 5 мільйонів українських громадян. Одна з причин цієї ситуації – ті, хто живуть і працюють на землі, яка дісталася від дідів-прадідів, не усвідомлюють, що земля у власність дітей не перейде автоматично. Право власності треба оформити. Які документи слід зібрати і куди їх подати, щоб отримати державний акт? Розповідає начальник Відділу розгляду звернень та прийому громадян Держкомзему Юрій Чурпіта.
- Моя родина споконвіку живе в будинку, який на цій землі побудував ще мій дід, але не має державного акта на цю присадибну ділянку.Які неприємності можуть нас очікувати?
- Як свідчать звернення громадян, якщо не приватизувати землю, на якій стоїть ваш будинок, не виключено, що сусід почне, наприклад, будувати паркан на вашій території, і тоді при оформленні акта на землю потрібна буде і його згода. І якщо порозуміння з приводу межі не буде – справа може дійти до суду. Але якщо у вас є державний акт на землю і параметри ділянки занесені в електронну базу, ніхто не зможе зазіхнути на жоден сантиметр землі.
- Хто має право безоплатно оформити право власності на присадибну ділянку?
- Будь-який громадянин України, якщо він отримав її в користування до того, як набув чинності Земельний кодекс України в редакції 2002 року – тобто до 1 січня 2002 року, сплачував земельний податок, і цю ділянку за ним закріплено, тобто були встановлені її межі.
- А якщо межі встановлені не були?
- Тоді громадянин, у якого знаходиться в користуванні земельна ділянка, але немає правовстановлюючих документів, подає відповідну заяву за місцем знаходження ділянки. Тобто якщо це в межах населеного пункту – до сільської, селищної, міської ради.
-Як відбувається оформлення власності в такому випадку, якщо межі встановлені не були?
- Процедура така. Ви приходите в сільраду, пишете заяву, подаєте її разом із трьома документами – копіями паспорта, ідентифікаційного коду та документа, що засвідчує право власності на будинок. Ця заява виноситься на розгляд сесії сільради. Сесія ухвалює рішення. Потім вам видається копія цього рішення та викопіювання з генерального плану.
- Що із цими паперами робити далі?
- Із цим рішенням ви маєте звернутися до землевпорядної організації. Це може бути або територіальне відділення державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», або приватна землевпорядна організація, що обов’язково має ліцензію на проведення таких робіт. З нею ви укладаєте договір на виготовлення технічної документації із землеустрою. Обов’язково ознайомтеся з договором, і якщо вас влаштують умови та ціна, ви маєте його підписати. Саме з цього часу ваші документи приймають у роботу. Це означає: геодезисти виїдуть на вашу земельну ділянку, зроблять заміри, проведуть обробку всіх необхідних документів. Результат роботи землевпорядної організації - це підготовка технічної документації із землеустрою. Вона, зокрема, включає і так званий «обмінний файл» з інформацією про земельну ділянку.
- Отже, які головні кроки має зробити власник на шляху до отримання державних актів на право власності на присадибну ділянку?
-Їх чотири. По-перше, подати заяву до сільради. По-друге, отримати її рішення про приватизацію земельної ділянки і дозвіл на виготовлення технічної документації. По-третє, замовити виготовлення техдокументації в землевпорядній організації. Далі робота виконуватиметься державними органами вже без вашої участі – перевіряється технічна документація, ділянці присвоюється кадастровий номер, відомості про неї вносять до автоматизованої бази даних, заповнюють бланк акта, ставлять печатки в сільраді та районному відділі чи управлінні Держкомзему. Нарешті, дані вносять до книги записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування землею. І, нарешті, четверте: вам зателефонують, коли потрібно прийти отримати акт на право власності на вашу земельну ділянку.
Довідково. Порядок отримання державного акта на присадибну ділянку визначений статтями 116, 118 і 121 Земельного кодексу України. Частини 6, 7 статті 118 чітко прописують процедуру на випадок, якщо земельна ділянка знаходиться в користуванні у громадянина, але на неї немає правовстановлюючих документів.