Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як оздоровити дерева і ягідники


22.03.2012

Навесні до початку набухання бруньок насамперед необхідно залікувати на деревах рани, які утворилися під час санітарної обрізки. Рани від чорного раку і дупла зачищають до живої деревини, дезінфікують 1% розчином мідного купоросу і також замазують садовим варом або жовтою глиною, змішаною в однакових пропорціях із коров’яком.
На яблунях і грушах не зайвим буде очистити шкребками відсталу кору. Відходи при цьому слід винести із саду і спалити, адже разом із ними видаляються зі штамбів і розвилок скелетних гілок гусениці плодожерок, листовійки і яблуневої склівки.

З МЕТОЮ профілактики захворювань дерева обприскують 3% розчином бордоської рідини, який готують безпосередньо перед використанням. Для цього беруть 300 г мідного купоросу і 400 г вапна на 10 л води. Спочатку в невеликій кількості теплої води розчиняють мідний купорос, потім доливають 8 л води. У другій посудині, теж у невеликій кількості води, розчиняють до сметаноподібного стану вапно і доводять обсяг води до 2 л. Коли обидва розчини вичахнуть, тонким струменем вливають вапняне молоко.
Правильно приготована бордоська рідина має небесно-блакитний колір і нейтральну або слабо лужну реакцію. Для її визначення можна скористатися цвяхом. При кислій реакції він покриється мідним нальотом. При використанні така рідина може викликати на деревах та ягідниках опіки, а тому слід додавати до неї вапняне молоко.
Бордоською рідиною проти збудників хвороб можна обприскувати у фазі «зеленого конусу» сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики. Для профілактики захворювання до розпускання бруньок її використовують для обприскування кущів смородини, аґрусу, а у насадженнях малини - і грунту.
Крім бордоської рідини, для боротьби із захворюваннями можна використовувати навесні також хімічні препарати. Проти парші на яблунях - купроксат, а за межами населених пунктів - купроксил, проти парші на яблунях та грушах, клястероспоріозу, кокомікозу, моніліозу на сливах, абрикосах, вишнях, черешнях, кучерявості на персиках - хлорокис міді. З цією ж метою обробляють дерева мідним купоросом, вектрою, іншими дозволеними фунгіцидами.
Рано навесні розпочинають і боротьбу зі шкідниками. На початку розпускання бруньок два-три рази обтрушують із дерев на підстилку жуків яблуневого квіткоїда, казарки, букарки. Залежно від зараженості шкідниками їх обприскують інсектицидами, наприклад актарою. На 10 л води беруть 1,5 мл препарату. На молоде дерево витрачають 2 л робочого розчину, 2-5 - на середнє і більше 5 л - на велике. Проти щитівок та плодових кліщів можна використати препарат 30В (0,6 л на 20 л води) або колоїдну сірку. Чимало шкідників знищать інсектициди - кінмікс, ф’юрі, шерпа, конфідор.
Проти шкідників на смородині, аґрусі можна скористатися тими ж фунгіцидами, які рекомендовані і для плодових дерев. Кущі смородини, заражені кліщем, обробляють препаратами сірки.