Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як пережити зміну погоди


28.07.2011

Після спеки, яка мучила нас практично весь червень, відбувся обвал температури до 15-20 градусів. І в лікарнях знову аншлаг. Наш організм прагне протистояти перепадам тиску - перебудуватися. І ця адаптація полягає в тому, що судини починають міняти свій діаметр (стискатися або розширюватися). І якщо одні люди без особливих втрат і нездужання переносять невеликі зміни температури, то для інших це може стати суцільною катастaрофою.

ПІД ПРИЦІЛОМ у погоди - сердечники, люди з порушенням кровообігу, гіпертоніки і гіпотоніки, а також діти і літні люди. У першу чергу на зміну атмосферного тиску реагують судини головного мозку, які у свою чергу відповідають за роботу решти всіх органів. З`являються неприємні симптоми - головний біль, запаморочення і загальна слабкість. Наднирники у великих кількостях викидають у кров адреналін - гормон стресу, тому підвищується дратівливість, знижується працездатність, погіршується увага, підвищується серцебиття, з`являються озноб і проблеми з травленням. Лікарі називають цей стан - метеоневроз. 
Якщо поклопотатися про свій організм і підтримати його в такі дні - нічого страшного не станеться. Але при недбалому до себе ставленні можна потрапити до лікарні з серйозними проблемами з серцем, гіпертонією і навіть інсультами.
10 СПОСОБІВ ПРОТИСТОЯТИ ПЕРЕПАДАМ
1. Якщо ви знаєте свою реакцію на низький атмосферний тиск, перепади температури і магнітні бурі, то краще наперед прийміть препарати, які стабілізують самопочуття.
2. Якщо ви страждаєте на будь-які хронічні захворювання, обов`язково приймайте в дні активної зміни погоди ліки, які запобігають загостренню.
3. Уникайте навантажень як фізичних, так і емоційних, які перенавантажуватимуть і судини, і нервову систему.
4. Відмовтеся від споживання великої кількості їжі, особливо жирної: переповнений шлунок призводить до порушення ритму серця і стрибків тиску. Їжте невеликими порціями по 4-5 разів на день.
5. Віддавайте перевагу продуктам, багатим вітамінами А, С і Р, які позитивно впливають на функції нервової системи і кровоносних судин. Це чорна смородина, лимони, плоди шипшини, щавель, обліпиха, морква, яловича печінка, вершкове масло, яйця, ікра.
6. Замініть каву і міцний чай (ці напої збуджують нервову систему) трав`яним чаєм і адаптогенами: відваром шипшини, настоянками женьшеню, елеутерококу, плодів лимонника.
7. Повністю відмовтеся від алкоголю, який не розслаблює, а активізує центральну нервову систему.
8. Попросіть зробити вам легкий масаж шийної зони: він зніме неприємні відчуття в голові (тяжкість, запаморочення, сонливість).
9. Якщо ви відчули різке нездужання (наприклад, підвищився тиск або почастішала частота серцевих скорочень), відкладіть роботу або домашні справи, випийте заспокійливі ліки або 50 крапель корвалолу і приляжте на годину відпочити у темному, провітреному приміщенні.
10. Висипайтесь. Безсоння підвищує метеочутливість втричі! Тому, якщо вам не вдалося виспатися вночі, обов`язково подрімайте вдень. Щоб легко заснути, прийміть перед сном теплу ванну з травами або сумішшю ароматичних олій (розмарин, лаванда, лимон). Також можна випити на ніч суміш з 20 крапель настоянки пустирника, 20 крапель глоду і 20 крапель валеріани, яка м`яко заспокоїть і допоможе заснути.
КОЛИ ВИКЛИКАТИ ЛІКАРЯ
• Якщо ваш тиск перевищує 140 на 90 мм рт. ст.
• Якщо частота серцевих скорочень вище 120 уд./хв.
• Якщо ви відчуваєте дуже сильний головний біль
• Якщо ви непритомнієте
• Якщо в очах двоїться або німіють будь-які частини тіла
• Якщо ви відчуваєте сильний біль в грудній клітці.
Ці симптоми - можливі передвісники інфаркту або інсультів.