Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як подолати авітаміноз


24.02.2011

Узимку, коли мало сонця, люди страждають від авітамінозу (нестачі вітамінів). Тому частіше застуджуються, швидше стомлюються, уразливіші до стресів і перепадів настрою, змінюється стан шкіри, з’являються тріщини, свербіж. Як поповнити запаси організму потрібними вітамінами й відчути приплив енергії?

ПОЧНІТЬ ДЕНЬ З УСМІШКИ
На наше здоров’я дуже впливає загальний емоційний стан. Якщо ми радіємо життю, тоді все в нас складається добре й навіть найпростіша їжа стає поживною та корисною. Якщо постійно чимось незадоволені, з’являються хвороби, проблеми й авітаміноз. Ми самі заважаємо вітамінам засвоюватися. Професор Сеульського університету Пак Чже Ву радив проводити медитацію «Усмішка» для поповнення організму мікроелементами й вітамінами. Він казав: у нульовому світі (це як задзеркалля нашого реального світу) є все, що треба людині, і вітаміни з мікроелементами в тому числі. «Спробуйте» цю особливу страву. Сконцентруйтеся на усмішці й гарному настрої і при цьому ходіть по квартирі, комфортно рухайтеся. Коли ми рухаємося, організм активізує свою роботу. Поставте собі завдання наповнитися потрібними вітамінами й мікроелементами. Перебувайте в такому стані стільки, скільки забажаєте (2—5 хвилин), щоб було приємно та комфортно. Ваш організм обов’язково збагатиться тим, чого йому бракувало.
Щоб усі мікроелементи й вітаміни повноцінно засвоювалися, правильно починайте свій день. Прокинувшись, трохи порухайтеся (походіть по квартирі, можете зробити зарядку), тоді кров активніше циркулюватиме по судинах і постачатиме до клітин нашого організму кисень. Після цього справте фізіологічні потреби (з 5 до 7-ї ранку активний меридіан товстої кишки), щоб позбутися токсинів і шлаків. І тільки потім сідайте снідати.

КВАШЕНА КАПУСТА - ДЖЕРЕЛО ВІТАМІНІВ А та С
Моя родина дуже любить квашену капусту. Вона - справжнє джерело вітамінів А і С, які беруть участь у всіх життєво важливих біохімічних процесах (зміцнюють стінки судин, поліпшують кровообіг, роботу кишечнику, стан шкірних покривів, мають протизапальну дію, підвищують апетит).
Поділюся своїм рецептом. Білоголову капусту разом із морквою дрібно пошаткуйте, додайте трохи солі, злегка помніть, щоб вона пустила сік, й утрамбуйте в 5-літрову каструлю. Кулаком добре придавіть до дна. Зверху покладіть марлю, на неї - плоску тарілку й щось важке, наприклад 3-літрову банку з водою. Поставте в тепле місце на 1-2 дні, щоб вона трохи пустила сік і підкисла. Ранком і ввечері простромлюйте капусту зворотним кінцем дерев’яної лопатки до дна, щоб вийшло повітря. Потім поставте в прохолодне місце на кілька днів. Їжте її, скільки захочете, за бажанням заправляючи олією.
Подбайте й про те, щоб у вашому раціоні були часник і цибуля. Вони підвищать опірність організму застудним захворюванням.

ПШЕНИЧНА КАША  І СМАЧНА, Й КОРИСНА
Неабияк допоможе впоратися з авітамінозом пшенична каша. Вона і смачна, й корисна. У ній багато вітамінів групи В (ці речовини позитивно впливають на кровотворну й травну системи), є вітамін Е (допомагає краще засвоюватися жирам), вітамін РР (зміцнює нервову систему та посилює виведення шлаків).
Я купую в магазині дроблені пшеничні крупи (до речі, вони недорогі). Щоб промити крупи й звільнити від пестицидів, кидаю в киплячу воду й 20—30 секунд мішаю ложкою, а потім зливаю на друшляк (так можна підготувати будь-які крупи). Тільки після цього приступаю до варіння. На 1 порцію круп (наприклад, 1 чашку) беру 2 порції води (2 чашки). Тримаю на маленькому вогні (тоді каша буде розсипчастою) на спеціальній підставці (щоб вона не підгоріла й добре пропарилася) під закритою кришкою до готовності (хвилин 15—20). У готову кашу можна додати або вершкове масло, або олію.
Мої діти люблять і молочну пшеничну кашу. Щоб її приготувати, скористайтеся попереднім рецептом. Тільки наприкінці варіння додайте 1—2 кухлики молока, столову ложку цукру, трохи масла й дайте покипіти.
Їжте квашену капусту, пшеничну кашу, обов’язково додавайте до цих страв гарний настрій - і авітаміноз вам буде не страшний.

Олена БОГАТИРЕНКО, лікар-санолог.