Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як покинути курити?


27.02.2013

Курити нині вже не модно. Та й законодавці в Україні взялися за боротьбу з цим соціальним злом, схоже, серйозно. Як позбутися цієї згубної звички, нам допоможе розібратися доктор медичних наук Володимир ЛЕВШИН.

- Звичка курити - це потреба організму у нікотині або психологічна залежність? Що думає із цього приводу наука?
- Тютюнова залежність у людини включає три компоненти залежності: нікотинову, психологічну і соціальну. І у різних курців вони можуть бути виражені по-різному.
- З чого слід починати, як-то кажуть?
- Якщо виникло бажання кинути курити, можна сказати, що початок вже є. Якщо дозволяють здоров’я й сила волі, то можна спробувати кинути самостійно за допомогою безнікотинових препаратів, що містять цітизін. П’єте пігулки за схемою згідно з інструкцією. У вас з’являється відчуття, що перекурили, але при цьому організм не отримує нікотину і поступово відвикає від нього. У підсумку у вас зникає бажання палити. Також важливо звернути увагу на власне оточення, режим і темп життя, адже частенько бажання закурити провокується ситуацією, що склалася, - стреси на роботі, зустрічі з друзями, які палять, або колеги, що йдуть на перекур. Звичайно, не варто припиняти спілкуватися з оточуючими через те, що вони курять, просто заздалегідь змоделюйте свою поведінку, як ви будете спілкуватися без сигарети. Якщо своїми силами покинути погану звичку не виходить, то звертайтеся до фахівців.
- Які ефективні медичні препарати для відвикання від паління можна рекомендувати?
- Існують три види ефективних препаратів для подолання тютюнової залежності: препарати нікотинозамінної терапії, Табекс і Чампікс. Вони пройшли клінічні випробування й дійсно є ефективними при лікуванні тютюнової залежності. Що обрати - вирішувати вам, виходячи з оцінки свого здоров’я, можливостей, ціни препарату (іноді різниця у вартості суттєва). І, звичайно ж, перед початком курсу слід проконсультуватися з лікарем.
- Чи потрібна спеціальна дієта відразу після відмови від паління?
- Якихось особливих продуктів харчування при відмові від паління не призначають. Єдине, рекомендується для прискорення дезинтоксикації пити більше води та їсти більше фруктів, овочів та зелені.
- Як не повернутися до колишньої звички?
- Тютюнова залежність і справді часто-густо дає рецидиви. Тому важливо не лише покинути цигарку, а й не курити надалі. Рецидиви зазвичай провокують стреси, ситуації та обставини, які раніше супроводжувалися курінням. Проте, боятися рецидивів і позивів до куріння не варто, потрібно лише вміти їм протистояти. Для цього існують певні прийоми. Найпростіший і найдоступніший з них - сказати собі: «Я звільнився від тютюнової залежності, я не здамся знову у полон». Хвилину протримайтеся, й ви відчуєте, що бажання або позив до куріння підуть. Існують й інші прийоми та правила профілактики рецидиву куріння.
- Багато хто скаржиться на те, що при спробах кинути курити, у них через 5-7 днів розпочинається “ломка” організму: болить в області серця, прискорюється серцебиття, німіють кінцівки...
- У курців із вираженою тютюновою залежністю після відмови від паління розвивається синдром відміни. Він звичайно слабіший за «ломку» у наркоманів, але теж може створювати дискомфорт. Для попередження цих симптомів лікар призначає спеціальні препарати.
- Часто доводиться чути: кинув курити - за цей час став поправлятися сильно. Що робити? І ще, у перші дні великий потяг був, але стримався, а ось зараз знову тягне, але ще сильніше.
- Щоб кинути курити без будь-яких препаратів і тримати себе, потрібна велика сила волі! А у хвилини, коли дуже сильна тяга, треба згадувати про свій чудовий результат і що найважче вже позаду. Якщо зовсім не сила, то вмовляйте протриматися ще день, тиждень, коли мине цей день (тиждень) - ще день і так далі, і так далі. Завантажте голову, щоб не було часу думати про куріння – займіться домашніми справами, спортом. А для попередження набору надмірної ваги рекомендується на перший і подальші місяці припинення куріння переходити на дрібне харчування і кожних 2-3 години випивати 3-4 ковтки води (для цього носіть із собою пляшку простої без газу мінеральної води).

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).