Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як позбутись капустянки


18.06.2020

Капустянка – один із найбільш небезпечних шкідників для рослин. На своєму шляху ці комахи нищать все. Крім того, вони дуже багатоплідні (за раз самка відкладає до 300 яєць), тож боротися з ними треба постійно. Розповімо про найбільш ефективні способи боротьби, які допоможуть позбутися капустянки, не шкодячи при цьому рослинам.

СПОСІБ №1 - МЕХАНІЧНИЙ
Якщо ви натрапили на нору капустянки, злегка прокопайте її вглиб і залийте мильним розчином. Для боротьби з комахами можна скористатися не лише милом, а й звичайним пральним порошком.
Капустянки не витримують аромату мийних засобів, тож через деякий час комаха вилізе на поверхню ґрунту. Треба дочекатися цього моменту і зловити її, а тоді – розчавити.
Пам’ятайте, що втопити її у вас не вийде.
 
СПОСІБ №2 – СОЛОДКА ПАСТКА
Можна зробити спеціальні пастки-приманки.
Для цього беруть скляну банку, краї якої обмазують медом чи варенням. Всередину також варто покласти ложку солодкої приманки, а тоді – закопати банку в городі так, щоб її краї опинилися на рівні ґрунту. Вночі капустянки виповзають зі своїх нір і повзуть на запах солодкого. Потрапляючи всередину такої пастки, комахи вже не виберуться назовні.
Пам’ятайте, що банки краще перевіряти щодня – аби у них не накопичувалося забагато шкідників.
 
СПОСІБ №3 – ЧОРНОБРИВЦІ
Одним із найцікавіших способів боротьби з капустянкою є висадка чорнобривців навколо грядок. З коріння цих квітів виділяються особливі речовини, які відлякують комах. Садити чорнобривці можна і безпосередньо на грядках чи у теплиці.
 
СПОСІБ №4 – ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ
Восени, коли врожай вже зібраний, а температура повітря знизилася до +10°C, на території городу копають спеціальні ями-пастки, глибиною до 60 см. У них закладають гній чи перегній.
У пошуках теплих місць для зимівлі в таких ямах збиратимуться капустянки. З настанням холодів вміст ям-пасток розкидають по городу разом зі шкідниками, які просто замерзають при мінусовій температурі.
 
СПОСІБ №5 – ВАЛЕРІАНА
З настанням весни при появі капустянки використовують настій валеріани. Для приготування 10 л спеціального розчину треба всього 3 столових ложки валеріани.
Щотижня, після основного поливу рослин, під кожен кущ і дерево на городі виливають по склянці приготованого розчину. Зазвичай, для відлякування капустянки, вистачає трьох-чотирьох таких поливів.
 
СПОСІБ №6 – ПИВО
На диво, капустянки люблять свіже пиво. Для того, щоб позбутися цих шкідників у пляшку з широким горлом треба налити 100 г свіжого пива і закопати її у землю під кутом 45 градусів, аби верхній край горла опинився на рівні поверхні ґрунту. Після установки таких пляшок-пасток, лунку оббризкують водою і прикривають яким-небудь матеріалом, а тоді – насипають зверху трішечки землі.
Такі пастки дієві аж до двох тижнів, але перевіряти їх все одно варто частіше.
 
СПОСІБ №7 – ХІМІЧНИЙ
У спеціальних магазинах продають безліч засобів від капустянки.
Зазвичай отруту змішують із відвареними крупами і додають під час висаджування розсади у кожну лунку. Можна також закопати отруйні «смаколики» для капустянки у різних місцях на городі або просто їх розсипати на грядках.