Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як позбутися короїда та червиці


20.12.2012

Останнім часом стала помічати характерний хрускіт, видаваний у товщі деревини короїдами або червицями у своєму обшитому деревом будинку. Підкажіть, як позбутися від неприємних комах?
Галина Піддубна, м. Жовті Води, Дніпропетровська область.


Червиця у структурі дерева
Комахи та грибки можуть завдавати значних ушкоджень дерев’яним будівлям і предметам із дерева. Сліди короїда та червиці можна легко побачити - це малюсінькі отвори в дереві і під ними маленькі купки деревного пилу. Безнадійно зіпсовані ділянки деревини варто вирізати і негайно спалити.
Існує кілька способів захисту деревини від гниття, ураження комахами та займання:
- сушіння деревини;
- конструктивні заходи щодо запобігання зволоження конструкцій у процесі експлуатації;
- просочення деревини антисептиками або антипіренами.
Діагностика ушкоджень
Щоб з’ясувати, наскільки серйозно ушкоджена деревина, спробуйте проткнути її викруткою. Якщо дерево зберегло твердість, то можна його залишити, піддавши відповідній обробці. Якщо дерево протикається викруткою, то, швидше за все, частину деревини буде потрібно видалити і знищити.
Підготовка деревини до обробки
Надягнувши окуляри і респіратор, очистіть поверхню дерева жорсткою щіткою, тому що бруд погіршує дію інсектициду. Видаліть пил пилососом, накрийте ємкості з водою та електричні дроти полімерною плівкою. Після цього видаліть теплоізолятори між балками; ізолюючі матеріали варто поставити на місце після висихання обробленої поверхні.

Захисні засоби
Відкриті поверхні можна обробити гарячою оліфою або регулярно фарбувати. Це вихід, але не єдиний і не найоптимальніший. Особливо в тому випадку, якщо хочеться зберегти вихідну текстуру дерева. Наприклад, дачники часто борються з червицями за допомогою лляної олії, гасу, відпрацьованого моторного мастила.
Серед промислових інсектицидів популярні такі засоби, як «Емпайр-20», «Антишашелін», «Антижук» та інші. Ці високоефективні засоби просочуються глибоко в шари деревини і зберігають свої захисні якості протягом тривалого строку (до 25 років).
Нанесення хімікату
Інсектицид проти деревних паразитів необхідно наносити рівномірно, обробляючи всі дерев’яні поверхні, і особливо щілини та отвори, де можуть знаходитися жуки і відкладені ними яйця. Не потрібно занадто сильно зрошувати поверхню - достатньо просто зволожити її, уникаючи стікання препарату краплями.