Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як принадити птахів?


08.12.2011

Для принаджування у сад синичок та інших корисних птахів у грудні виставляють годівниці, в які регулярно кладуть корм.

Комахоїдні птахи приносять велику користь, знищуючи багато шкідливих комах. Вони дуже ненажерливі. Наприклад, синиця з’їдає за день комах більше за власну вагу, а протягом літа знищує їх не менше 100 тисяч. Пара синиць, оселившись у саду, може захистити від пошкодження найбільш небезпечними шкідниками 40 плодових дерев середнього віку.
ДУЖЕ корисні дятли, повзики, пищухи, плиски, горихвістки, горобці та багато інших дрібних комахоїдних птахів. Так, родина шпаків знищує за літо до 8 тисяч травневих хрущів та їх личинок або 20-25 тисяч інших комах. Горобці годують своїх пташенят комахами, гусеницями, яких вони виловлюють у великій кількості.
Ластівка знищує за літо до одного мільйона мошок, комарів, попелиць та інших комах.
Щоб принадити птахів у сад, взимку їх необхідно підгодовувати. Для цього влаштовують годівниці - кормові столики, на які насипають зернові відходи, крихти хліба, сушені ягоди, шматочки м’яса. Для синиць можна підвішувати шматочки несолоного сала. Пташки звикають і залишаються у саду на літо.
Птахи охоче оселяються в саду, якщо на деревах розвісити синичники чи шпаківні. Штучні гнізда для синиць та інших дрібних птахів слід розвішувати не ближче 15-20 м одне від одного. Шпаківні можна розміщувати колоніями.
Гнізда виготовляють із сухих соснових дощок або дощок інших м’яких порід завтовшки не менше 2-2,5 см. До задньої стінки пташиного будиночка прибивають планку, причому гвіздки повинні виступати на її зовнішній бік, де їх загинають.
За допомогою планки будиночки кріплять до дерева чи жердини. Не слід тесати внутрішні стінки, особливо передню. Щоб птахам зручніше було виходити з гнізда, на внутрішньому боці передньої стінки слід зробити невеличкі зарубки. У верхній частині передньої стінки вирізують льоток.
Нові шпаківні фарбують у сірий або коричневий колір чи обмазують глиною, тому що птахи не завжди охоче поселяються у штучних гніздах, виготовлених із світлих нових дощок. Покрівлю слід робити односхилою, краще зйомною. Кінці її повинні виходити над бічними стінками на 1 см, а над льотком - не менш як на 4 см. Дно краще робити вставним.
Будиночки мають бути міцними, без щілин, невеликі щілини замазують глиною.
Для різних птахів потрібні різні за розмірами гнізда. Для дятлів розмір дна 18х18 см, висота 40 см, діаметр льотка 8 см; для шпаків - відповідно 15х15, З0 і 5 см, для синиць - 12×12, 25 і 3-3,5 см. Можна також виготовляти будиночки-дуплянки з осикових або липових кругляків.
Синичники краще розвішувати восени. У них бажано насипати суху тирсу або торф шаром до 1,5 см.
Для перелітних птахів гнізда вивішують рано навесні, до початку танення снігу.
Закріплюють будиночки з невеликим нахилом вперед, льоток спрямовують в бік пануючих вітрів. У старих садах шпаківні розвішують на рівні верхньої частини крони, синичники - на висоті 3-7 м.
У смітті, що залишається в гніздах, зимують паразити - пухоїди, кліщі тощо. Восени або взимку пташині будиночки необхідно очищати і дезінфікувати розчином формаліну або ошпарювати кип’ятком, інакше перелітні птахи повторно в них не оселяться.