Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як старішає людський організм


27.09.2012

Теорій щодо механізму старіння організму людини і основних заходів щодо його запобіганню безліч. Проте, якщо враховувати основні біологічні закони, то можна визначити основний напрям, в якому необхідно рухатися. Що відрізняє молодий організм від не дуже молодого?

ЗДАТНІСТЬ ДО РОЗМНОЖЕННЯ
Один з найсильніших інстинктів - статевий. Для його збереження (а з ним і молодості) необхідна наявність двох компонентів - можливості і здібності здійснювати статевий акт. Якщо є обидва складники - старіння відкладається, оскільки організм достатньо молодий і здатний виконувати одне з кардинальних завдань, записаних в генах, - подовження роду. Якщо зникає можливість - поступово знижується і здатність, а на згадку залишається лише згасаюче бажання і спогади. В результаті статева система вимикається, а організм неухильно старіє.
Проте, ближче до тіла. Якщо організм зносився - здібності до здійснення статевих актів також знижуються. І розвиток імпотенції у чоловіків, зниження самооцінки і активності у жінок (я вже не та, що в молодості) також свідчить про перехід у вищу вікову категорію. Особливо, якщо порівнювати своє тіло з тілом телезірок.
В результаті того, що у чоловіка відбувається зниження синтезу чоловічих статевих гормонів, жир відкладається на стегнах, починають збільшуватися грудні залози, що формою нагадують жіночі молочні, змінюється голос і т.п. А статева система вимикається. У жінки надмірно високий рівень жіночих статевих гормонів супроводжується розвитком мастопатії, а потім статева система перестає реагувати на гормони і розвивається ранній клімакс. У ньому - відносний захист від жіночої онкології для жінок, які ведуть пуританський спосіб життя.

АПЕТИТ - АКТИВНИЙ ІНДИКАТОР
Оскільки харчовий інстинкт - також один з найсильніших, регулярна поява відчуття голоду (не плутати із здатністю за звичкою поглинати їжу у величезних кількостях) - надійний індикатор молодості організму. На рівні клітини молодий організм від вже не дуже молодого відрізняє питома вага вуглеводів в забезпеченні енергетики. У звичайних умовах з їжею повинно поступати в середньому 4 г/кг маси тіла вуглеводів, по 1г/кг маси тіла білків і жирів (з яких близько 70% тваринного походження). Це забезпечує більше 50% енергетичних потреб організму у вуглеводах, при повному розщеплюванні яких утворюються вуглекислий газ, що легко видаляється з організму, і дуже необхідна йому вода. Вуглеводи - це екологічно найбільш безпечне паливо для організму людини, але ними також не слід зловживати - інші компоненти також важливі.
Якщо в раціоні буде відносно багато жирів (хай і рослинного походження) розвивається ожиріння, жирове переродження печінки, атеросклероз судин, а в перспективі гіпертонічна хвороба, ризик інсультів, інфарктів.
На такому раціоні тривало знаходяться аборигени Крайньої Півночі (тваринні продукти бідні вуглеводами), але тривалість їх життя невисока - вони вмирають по паспорту молодими, а зовні людьми похилого віку.
Як визначити частку вуглеводів в енергетиці? Це можна зробити без аналізів - по апетиту, що з`являється. Якщо в організмі активно використовуються вуглеводи (їх запаси в організмі вичерпуються за 4-6 годин), то услід за зниженням рівня цукру в крові з`являється відчуття голоду. Якщо апетит не задоволений - розвивається відчуття «вовчого голоду», емоційне збудження, м`язове тремтіння, за якими може слідувати гіпоглікемічна кома з непритомністю. До такого стану доводити свій організм не варто - небезпечно для життя в будь-якому віці.
Якщо голод сам по собі зник - організм самостійно почав синтезувати вуглеводи з жирів. З одного боку зменшується жирок, а з іншого - якщо організм не встигне адаптуватися, то можна втратити свідомість. Краще не ризикувати, а використовувати відомий вислів, що диктує мінімум 3-х кратний прийом їжі. Оптимально для чоловіка мінімум 4-х кратний, для жінки - 4-5-ти кратний.

ПІДТРИМУЙТЕ КІЛЬКІСТЬ РІДИНИ
Підтримка нормальної кількості рідини в організмі абсолютно необхідна. При заплідненні яйцеклітина містить близько 95% води, новонароджена дитина - близько 85%, немовля - близько 80%, молодий чоловік з розвиненою м`язовою масою - 65%, а літня людина перед смертю - близько 45%. Якщо всі цифри представити у вигляді графіка, то вектор покаже основний напрям при висиханні організму. І якщо перефразовувати класиків, що жити - означає вмирати. То з погляду кількості рідини жити - означає висихати. З поступовим уповільненням інтенсивності обміну речовин і відповідною перебудовою енергетики.

КОНТРОЛЬ НАД РІВНЕМ ХОЛЕСТЕРИНУ
Враховуючи, що 3% холестерину використовується на синтез гормонів, у тому числі і статевих, а до 90% холестерину знаходиться в мембранах клітин. То оцінці піддається лише кількість холестерину в крові. Фактично це мобільний резерв організму, що поповнюється з їжею. І що витрачається по потребі.
Якщо людина веде активний спосіб життя - рівень холестерину в крові природним чином знижується, витрачаючись на синтез гормонів, що забезпечують цю активність на клітинному рівні. А оскільки із збільшенням швидкості зростає і частота поломок - холестерин активніше використовується і на латання клітинних мембран. І його рівень в крові буде оптимально низьким.
Тут важливо контролювати надходження жирів на рівні 1г/кг маси тіла, 70% з яких повинно поступати в першу половину робочого дня і бути винятково тваринного походження. Важливий і режим харчування з частотою 4-5 разів на добу для повноцінного скидання жовчі, а з нею - і надлишку холестерину з крові.

СИСТЕМА ДЕТОКСИКАЦІЇ І СТАРІННЯ ОРГАНІЗМУ
Важливе збереження високої працездатності печінки і нирок як основних «очищувачів» в організмі. Саме зашлакованность є основним двигуном наростання біологічного віку, старіння організму по багатьох напрямках. Особливо важливе збереження активності печінки як органу:
* що регулює рівень статевих гормонів, знищуючи відпрацьовані і звільняючи місце для утворення з холестерину нових порцій гормонів, що одночасно знижує рівень холестерину;
* що накопичує полісахарид глікоген для підтримки необхідного рівня цукру в крові і регуляції апетиту, запобігаючи переходу енергетики організму на жири;
* що очищає кров від продуктів життєдіяльності мікрофлори кишечнику, а також тих, що надходить з їжею і напоями, багатьма медикаментами хімічних речовин.
Ниркам же для виконання своєї місії необхідна рідина. Якщо людина регулярно поповнює її запаси в організмі - нирки виконуватимуть свою роль одного з головних очищувачів крові.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ШЛЯХ СТАРІННЯ ОРГАНІЗМУ
Якщо людина має в житті мету - старіння організму відкладається до її досягнення. Фактично для організму така мета - це програма дій на певний термін. Важливим моментом в запобіганні старінню організму є своєчасне перенесення мети у відчутну, але віддалену перспективу. Яку або які цілі ставить перед собою людина, залежить від неї самої. Важливо, щоб вони були досяжні.
Борис СКАЧКО, лікар, фітотерапевт, автор 20 книг і брошур, більше 200 популярних і 40 наукових статей по фітотерапії, здоровому способу життя.