Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як теплицю обігріти і не «прогоріти»?


29.01.2014

Хочу зайнятись теплицями, однак ще вагаюсь, який саме тип опалювання обрати. Багато хто з моїх знайомих, які займались цією прибутковою раніше справою, відмовились від цього бізнесу через високу собівартість обігріву. Порадьте, будь ласка, який вид опалення застосувати, аби не «прогоріти».
Микола ВАСИЛЕНКО, м. Токмак, Запорізька область.

Якщо вирішено, що навіть узимку теплиця буде використовуватися для вирощування овочів і зелені, варто встановити систему обігріву теплиці. При її виборі потрібно виходити з площі теплиці, матеріалу, з якого вона змонтована, матеріально-фінансових можливостей та особистих уподобань.
Взимку обігрівати плівкову теплицю нема сенсу – вона все одно залишиться холодною. Теплиці зі скла і полікарбонату обігріти цілком можливо. Найпоширеніші є такі варіанти обігріву: газовий, водяний, електричний, пічний обігрів теплиць.
При водяному обігріві використовують спеціальний водонагрівач, який найкраще розмістити в тамбурі теплиці або парника. Нагрівання котла і води відбувається за рахунок згорання палива; як паливо можна застосувати торф, деревне вугілля, газ або дрова. Гаряча вода проходить системою труб, віддаючи тепло внутрішньому приміщенню теплиці.
Крім газового і водяного опалення, для обігріву споруди закритого ґрунту часто застосовують печі, в конструкції яких зазвичай передбачений стояк і димохідна труба. Щоб дим і кіптява не потрапляли в середину приміщення, рекомендується топковий отвір печі споруджувати таким чином, щоб виходив у бік тамбура.
Потрібно враховувати, що при обігріві теплиці тільки в одній точці, тепло у ній буде розподілятися нерівномірно. Для поліпшення надходження підігрітого повітря в інші частини теплиці знадобиться вентилятор. Однак у нього є недолік – у процесі своєї роботи він охолоджує повітря. У невеликих господарствах можна використовувати переносні електричні вентиляторні обігрівачі. Вони порівняно недорогі, їх можна без проблем переміщати по теплиці, вентилятори забезпечують циркуляцію повітря у приміщенні, більшість обігрівачів має можливість регулювати температуру повітря, що нагнітається. Як правило, для рівномірного обігріву одного приміщення використовують 2-3 прилади.
Деякі типи електричних нагрівачів для теплиць можуть працювати у режимі циркуляційного вентилятора: нагнітати повітря, не гріючи його. Ця функція корисна для поліпшення мікроклімату теплиці в жарку погоду.
Можна обігрівати теплицю за допомогою електричного нагрівального кабелю, який встановлюється під землею, під ґрунтом грядки. Цей спосіб вважається маловитратним, простим в управлінні, але підходить для великих теплиць.
Як один з варіантів електричного опалення, можна використовувати ребристі радіатори з термостатами. Тепло, яке вони створюють, розподіляється по довгому корпусу і нагріває повітря навколо, але радіатори допоможуть лише вирівняти температуру в сильні морози, а як єдине джерело тепла не підходять.
Якщо теплиця розташована на присадибній ділянці, недалеко від будинку, добре теплоізольована (теплиця-термос), тоді цілком реально прокласти теплотрасу (дешевше над землею, повітряну) між будинком і теплицею, і в цей же канал теплотраси вкласти шланг подачі води в теплицю. Тоді морози не страшні ні водопроводу, ні теплиці.