Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як відрізнити грип від застуди?


19.02.2016

Наприкінці лютого очікується друга хвиля захворюваності на грип і ГРВІ. Як же відрізнити численні сезонні нездужання від справжнього класичного грипу, розповідає фахівець - кандидат медичних наук Майя Миколаївна Ананьєва

- Отже, що таке ГРЗ, ГРВІ, грип і застуда, адже мало хто чітко уявляє, чим різняться ці хвороби?

- І дійсно, застуда, ГРЗ, ГРВІ, грип, здавалося б, схожі захворювання мають ряд відмінностей. Так, ГРЗ - гостре респіраторне захворювання - це загальна назва гострих захворювань дихальних шляхів. Якщо доведено, що причиною захворювання є вірус, то ставиться не просто ГРЗ, а більш точний діагноз ГРВІ - гостра респіраторна вірусна інфекція. Грип ще більш точний діагноз, оскільки він є різновидом ГРВІ.

Важливо розуміти, що якщо більшість ГРВІ порівняно легко переноситься і не завдає суттєвої шкоди здоров’ю, то від грипу у світі щорічно помирає 2 мільйони осіб. Вірус називається Myxovirus influenzae і належить він до сімейства вірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Втім, не тільки ним.

А таке захворювання, як нежить - розповсюджений різновид ГРЗ. Нежить викликають риновіруси - широкий клас схожих між собою інфекцій.

- Чим же відрізняються симптоми застуди від ГРЗ, ГРВІ, грипу?

- Характерні симптоми ГРВІ: біль у горлі, кашель, чихання, закладеність носа та нежить. Температура може підвищитися, але не сильно. Приблизно за тиждень або раніше застуда проходить, хоча кашель проходить приблизно через два тижні. У випадку нежиті з’являється біль у лобовій частині голови. Слизові запалюються й набрякають, стає важко дихати, особливо в положенні лежачи.

А от симптоми грипу наступні: починає морозити, піднімається температура, хочеться полежати. З’являється сухий кашель, знобить, болять м’язи й тіло. Часто з’являється різь в очах. До речі, саме цей симптом характерний для нинішнього квазисвинячого грипу, яким лякають дітей і дорослих.

При риновірусній інфекції активно виділяється слиз із носа, адже, незважаючи на дискомфорт, пов’язаний з його закладеністю, необхідно позбуватися токсинів. Якщо почати користуватися судинозвужувальними аерозолями, незабаром слизова оболонка носа висохне і зникне здатність розрізняти запахи. Тому такі засоби варто застосовувати тільки в крайньому випадку.

Варто відзначити, що віруси живуть протягом двох тижнів. Це означає, що не слід припиняти лікування через тиждень, коли зникнуть симптоми застуди, а треба продовжувати лікування ще 7 днів.

- Коли варто починати лікування та бити тривогу?

- У випадку появи перших симптомів застуди потрібно негайно почати лікування. Насамперед, потрібно пити побільше рідини, щоб скоріше вивести з організму токсини, а також компенсувати втрату вологи при рясному потовиділенні.

Дорослим корисно зробити парову інгаляцію (лікувати застуду у дітей за допомогою інгаляцій припустимо при використанні води з температурою не вище 30-40°С, щоб уникнути опіків слизової). У воду можна додати кілька крапель ефірної олії евкаліпта. Можна закапати по одній краплі в кожну ніздрю евкаліптової або ялицевої олії, оскільки вона виконує бактерицидну дію. У домашніх умовах корисно полоскати горло теплим розчином соди або солі.

Лікувати застуду антибіотиками потрібно лише за приписом лікаря. Справа в тому, що антибіотики гнітять імунну систему, знищують корисну мікрофлору кишечнику, тому лише фахівець може вирішити, чи перевищує очікувана користь від застосування антибіотиків завданій шкоді. Крім того, антибіотики знищують бактерії, а не віруси. До того ж варто пам’ятати, що у випадку ГРВІ або грипу вони недієві.

Завдання хворого під час лікування - допомагати організму боротися з інфекцією, послабляючи симптоми ГРВІ та зміцнюючи імунітет. Тому, якщо при застуді з’явився вологий кашель, не варто його лікувати. Завдяки кашлю бронхи очищаються від слизу, що зібрався в них. Рекомендується приймати відхаркувальні препарати на основі кореня солодцю або подорожника.

У випадку сильної закладеності носа та кашлю важливо під час нічного відпочинку розташовувати голову вище, тобто спати в положенні напівсидячи. При такому положенні тіла слиз із носа й кашель досаждають набагато менше. Якщо при застуді зник апетит, не варто змушувати себе їсти через силу, а от рясне питво залишається обов’язковим. Корисно пити курячий бульйон - він смачний, живильний і добре пом’якшує горло.

Корисний вітамін С - це цитрусові: лимони, мандарини, апельсини, тому при відсутності алергії їх можна вживати з лікувальною метою. Багато вітаміну С в овочевих салатах зі свіжої капусти. Можна приготувати сік зі свіжої капусти і приймати його щодня.

На початку захворювання можна лікуватися медом. Для цього потрібно приготувати простий засіб, змішавши кашку часнику й мед у рівних кількостях. Приймати на ніч по столовій ложці, запиваючи теплою водою. Для профілактики застуди корисно розсмоктувати прополіс (1-2 горошини). Можна закладати прополіс і за щоку на всю ніч.

З появою ознак застуди потрібно розчинити в півтора літрі кип’яченої води столову ложку крупної солі, сік одного лимона, 1 грам аскорбінової кислоти. Якщо такий розчин випити протягом вечора, не вечеряючи, зранку можна прокинутися здоровим.

У випадку кашлю при застуді можна застосовувати ефективний народний засіб - капати 2-3 краплі ялицевої олії на корінь язика зранку і ввечері, за годину до їжі.

Двічі на день корисно промивати ніс сольовим розчином. Для приготування розчину потрібно пів чайної ложки солі розчинити у склянці кип’яченої води. Носові проходи промивати маленькою клізмою, нахиливши голову над раковиною, а не закидати її назад, щоб сольовий розчин вільно виливався з носа.

- А в чому полягає профілактика захворювання?

- Найпростіше заразитися від носія вірусної інфекції. Тому необхідно ретельно мити руки, особливо коли сідаєте за стіл, для профілактики застуди не варто торкатися немитими руками області носа, рота й очей. При нежиті краще застосовувати одноразові паперові серветки - прекрасний спосіб уникнути можливого самозараження через багаторазово використану носову хустку.

А ще під час епідемій не варто вітатися один з одним за руку, слід уникати місць великого скупчення людей - громадський транспорт, кінозали й супермаркети.Варто також пам’ятати, що віруси не люблять свіже холодне повітря, тому для профілактики потрібно якнайчастіше провітрювати приміщення.