Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як виглядатимуть нові межові знаки?


19.05.2011

Уже два десятка років в Україні розпайовують землю. Законодавство передбачає, що «кордони» ділянок закріплюються межовими знаками, але досі за ці знаки правили кілочки. Які - час від часу - переносилися дбайливою рукою на кілька сантиметрів углиб сусідської території. Зареєстрована інструкція Держкомзему «Про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками» визначила, нарешті, офіційну форму межових знаків. Хто має їх замовляти і чи обов’язково це робити тим, хто вже оформив державний акт на право власності на землю? Як вони виглядатимуть, хто їх встановлюватиме і коли розпочнеться цей процес? Про це розповідає директор Департаменту землеустрою Держкомзему України Олександр Краснолуцький.

- А чи потрібні взагалі ці межові знаки?
- Коли ви купуєте квартиру – то бачите, де в ній стіни. Коли купуєте або отримуєте у власність ділянку – вам у кращому випадку покажуть забиті кілочки, а то й просто запропонують зорієнтуватися «від отого дерева до того пагорба». Були непоодинокі випадки, коли до нас зверталися громадяни, які купили ділянку, починали будуватися, а тут приходить сусід і каже: а це моя ділянка.
Справді, надворі вже ХХІ століття, сучасні геодезичні прилади, але ж більшість людей їх не має, аби перевірити, чи це та площа, за яку вони платять, і чи ті межі ділянки їм показують, що відображені в державному акті. Тому саме межові знаки дозволять людині побачити чіткі межі ділянки, яку вона купує чи успадковує.
- Де будуть встановлюватися межові знаки – це присадибні ділянки чи землі сільгосппризначення?
- Це стосується усіх ділянок. Справа в тому, що законодавство передбачає: виділення земельних ділянок здійснюється після закріплення їх меж в натурі на місцевості. Тобто межа повинна закріплюватися обов’язково, причому певним видом межового знаку.
-Якщо поле складається з паїв, які обробляються спільно, – який сенс позначати на ньому окремі ділянки? Та й знаки заважатимуть техніці.
- У такій ситуації – якщо паї використовуються спільно або передаються в оренду, масив буде закріплюватися лише по зовнішньому контуру, на так званих «поворотних точках». Тобто, щоб не створювати перешкод при обробітку поля, кожна окрема ділянка виділятися знаками не буде. Сам же знак буде невеликий, фактично, закопуватиметься в землю, щоб не заважати обробітку землі. Але якщо громадянин хоче самостійно обробляти свою ділянку – він може її виокремити.
- Чи обов’язково встановлювати нові знаки тим власникам, які вже отримали державні акти?
- Ні. Хочу заспокоїти власників ділянок, що вже мають акти, – ніхто не має права примусити їх закріплювати межі ділянок новими знаками. Інструкція визначила чітко: там, де раніше межі були закріплені (кілочками чи якось інакше), вони вважаються легітимними. Закріплення межовими знаками встановленого зразка (тобто новими) здійснюється тільки за добровільної згоди власника. А от нові земельні ділянки, які будуть відводитися, – ті вже позначатимуться на місцевості винятково новими межовими знаками.
- Скільки доведеться додатково платити за ці знаки?
- Хочу звернути увагу: і до цього часу з громадян брали кошти за винесення меж в натурі на місцевості та, відповідно, за встановлення межових знаків. Приймаючи роботу землевпорядних організацій, власник ділянки підписувався, що йому ці знаки встановили і він прийняв їх на зберігання. Хоча кошти брали, але здебільшого цих послуг не надавали. Тому зараз роботи суттєво не подорожчають – лише на вартість самих межових знаків. Орієнтовно, як ми оцінюємо, один знак може коштувати приблизно 50 гривень. Ми старалися зробити його таким, щоб це не сильно вдарило по кишені людей.
- Як «упізнати» новий межовий знак?
- Основні ознаки такі: він виготовлений з пластикового матеріалу (термо- та вологостійкого), круглої форми, білого кольору. На ньому – герб України, а також серія і номер. Кожен знак матиме свій унікальний номер – один на всю територію України, та унікальний ідентифікаційний штрих-код. Тобто його неможливо буде підробити і важко – знищити.
На бетонних та асфальтних поверхнях, де це може заважати рухові транспорту чи пішоходів, буде встановлено тільки марку, яка шурупами втягується в поверхню.
- Вартість знаку буде одна для всієї території України?
- Так, вона буде усталена. Але це не стосується установки. Повторюся, вартість кадастрових робіт і послуг, які надавалися досі і надаються зараз – різна; її визначали і визначають землевпорядні організації.
- Якщо ділянка прямокутна – знадобиться чотири знаки, а якщо неправильної форми – і того більше. А це вже відчутна сума. Чи обов’язково кожному власнику встановлювати знаки на всіх «поворотних точках» своєї ділянки?
- Ні. Сусіди можуть оплатити вартість знаків на спільній межі разом, а співвласники ділянки – за згодою – не розмежовувати свою землю, а тільки визначити її зовнішні контури. Якщо кордони збігаються з природними та штучними спорудами і рубежами, межові знаки теж можна не встановлювати. Так, наприклад, інструкція передбачає, що знаки не встановлюється там, де межа закріплена бетоном (скажімо, є огорожа або стовп електропередач); тоді на них наноситься позначка фарбою. Це передбачено для того, щоб здешевити громадянам процес встановлення межових знаків.
- Хто має право виготовляти межові знаки і хто – встановлювати?
- Постачальником межових знаків є держпідприємство «Центр Державного земельного кадастру». Вони знаходитимуться в територіальних органах Держкомзему, де їх будуть отримувати землевпорядні організації, які й установлюватимуть їх на місцевості.
- А чи може людина сама купити цей знак і встановити?
- Ні, це можуть робити лише землевпорядні організації – спираючись на дані державного акта та землевпорядної документації, каталогу координат, вони знаходять поворотні точки і закріплюють їх межовими знаками. Найкраще, якщо це робить та землевпорядна організація, яка проводила роботи на вашій ділянці, бо вона вже має всі вихідні дані про ділянку, і їй не треба нічого перемірювати. А це здешевить вартість.
- А якщо хтось захоче викопати межовий знак і перенести його в інше місце – як зараз дехто робить із кілочками?
- Межовий знак – це не тільки право власника знати чіткі кордони своєї ділянки, але й відповідальність. Адміністративна відповідальність за знищення межових знаків діє з 2007 року – це штраф у сумі, якщо не помиляюся, 500 неоподаткованих мінімумів. Тобто знаків ще не було, а відповідальність вже діяла.
На відміну від кілочка, цей знак переставити буде неможливо – він хоч і пластиковий, але знизу буде затягнутий в бетон. Звичайно, знищити все можливо, але це буде непросто.
- Коли з’являться перші нові межові знаки?
- Ми сподіваємося, що вже наприкінці літа – на початку осені вони надійдуть до територіальних органів Держкомзему, які й будуть передавати їх ліцензованим землевпорядним організаціям. З того часу, перед тим, як видавати державний акт, вони зобов’язані будуть закріпляти межовими знаками межі ділянки, винесені в натурі.
- Якщо раптом землевпорядна організація припуститься помилки і встановить межовий знак не там, де треба – що робити власнику?
- Перше - перевірити, чи правильно визначені параметри відведеної ділянки ще до встановлення межового знаку. Якщо поворотні точки визначені правильно, але не там поставили межовий знак (наприклад, не через 10 метрів, як зазначено в акті, а через 9), то можна одразу вказати на це і на місці виправити. Тож коли ви приймаєте знак на зберігання (підписуєте акт його встановлення), дивіться, чи співпадає конфігурація ділянки на місцевості та її розміри із тими, що зазначені в державному акті. А якщо знак встановили, ви підписали документи, а помилку виявили пізніше, то виправити її можна тільки в судовому порядку.
- Чи треба ставити сусідів до відома про те, що ви встановлюєте межові знаки?
- Так. Встановлення знаку треба погоджувати з сусідами. У великих містах не завжди відомо, хто ваш сусід, тому інструкцією передбачено, що в таких випадках дається оголошення в місцевій пресі (в газеті, на радіо чи на телебаченні) про адресу, дату і час встановлення межових знаків, і якщо через місяць ніхто не відгукнувся, то подія відбувається без присутності сусідів.
- А якщо між сусідами є спірні питання?
- Стаття 158 Земельного кодексу передбачає, що межові спори в межах населених пунктів розв’язують органи місцевого самоврядування, а поза межами – органи Держкомзему.