Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як виростити хороший врожай цибулі?


07.04.2011

МОЖНА вирощувати однорічну цибулю з насіння. Для цього виведені спеціальні сорти, що вимагають суворого дотримання агротехніки, інтенсивного використання добрив і засобів захисту від шкідників. Але більш звичний і поширений дворічний спосіб. За перший рік з насіння отримують цибулю-сіянку, яка, висаджена після зимівлі за наступне літо перетворюється на повноцінні цибулини. 
Щоб цибуля добре вродила, сіянку потрібно зберігати у теплому і сухому приміщенні.
Чим дрібніша сіянка, тим менша імовірність стрілкування. Великі цибулинки, більше 1,5 см в діаметрі, висаджують у квітні для отримання раннього зеленого пера.
За пару тижнів до посівної посадковий матеріал прогрівають протягом 8 годин за температури 40-45 градусів, що підвищує стійкість рослин до хвороб.
Цибуля любить сонячні місця з пухким, родючим грунтом і рівним рельєфом. Перед перекопуванням грядок на квадратний метр вносять близько 5 кілограмів перегною, по 30 г селітри і суперфосфату, 20 г хлористого калію.
Грядки формують відразу після перекопування, щоб грунт краще прогрівався. Ширина грядки залежить від бажання господаря, але повинна забезпечувати відстань між рядками посаджених рослин близько 20 см. Якщо висаджують у три рядки, то виходить ширина 80 см.
Досвідчені городники стверджують, що садити цибулю треба у жіночий день, а часник - у чоловічий. Щороку необхідно змінювати місце, де були грядки. І родити краще буде, і фітофтора чи інші хвороби не нападатимуть. Повторні посіви на тих же грядках рекомендується робити не раніше, ніж через чотири роки, інакше достойного врожаю не бачити. Кращими попередниками для цибулі вважаються капуста, огірки, помідори, кабачки та рання картопля.
Садити цибулю треба якомога раніше. Вона холоду не боїться і в стрілки не піде, якщо правильно зберігали насіння.
Щоб і сіянка, і чорнушка добре зійшли, перед посадкою канавки треба полити.
Пророслі масові сходи підживлюють розчином селітри або сечовини, приблизно 1 ст. ложка добрива на відро води. З появою четвертого листочка - знову підживлення комплексним добривом: селітра - 15 г, суперфосфат і хлористий калій по 20 г на відро води. Не завадять і мікроелементи.
Цибуля любить пухкий грунт, тому грядки потрібно регулярно розпушувати. У суху погоду поливати. Доброму врожаю сприяють азотні добрива і гній, комплексні добрива на зразок нітрофоски.
Небезпечна цибулева хвороба – пероноспороз. Першу профілактику проти цього грибкового захворювання проводять через 3-4 тижні після посадки, обприскуючи грядки 1-відсотковою бордоською сумішшю. Хворі рослини лікують препаратами рідомілом або арцерид, чергуючи з бордоською сумішшю. Оброблене хімічними препаратами зелене перо використовувати в їжу не можна. Щоб цибуля не руділа, можна бризкати її молоком або сироваткою з додаванням кількох крапель йоду. Як жучків відганяти? Побризкати підсоленою водою.
Зібрану в суху погоду цибулю досушують в сухому теплому приміщенні при температурі 25-30 градусів. Перед закладанням на зберігання прогрівають протягом доби при температурі до 45 градусів.