Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як захиститись від пестицидів?


08.12.2011

Помідор з гладкою шкіркою, непорушена черв`яком груша, свіжа полуниця, не тільки влітку, але й цілий рік - це блага цивілізації. Але з ними у нашу тарілку потрапляють і речовини, завдяки яким дари природи змогли вирости і дістатися до нас без втрат, тобто пестициди.

СЬОГОДНІ практично всі овочі та фрукти, які ми купуємо, вирощені за їхньою участі. Пестициди стали для великих сільських господарств незамінними в битві проти шкідників: комах (інсектициди), грибків (фунгіциди) і бур`янів (гербіциди). Фруктам і овочам ці хімікати допомагають рости недоторканими, зберегти красу і дозрівати в строк. Але як уникнути їхнього впливу на наш організм? 
Ще в середині 1980-их вчені заговорили про шкоду, яку використовувані в сільському господарстві пестициди завдають серцево-судинній системі. Сьогодні багато досліджень довели залежність між використанням пестицидів і алергією, дисбактеріозом, появою новоутворень, хворобами крові та ендокринної системи.
Найбільшу небезпеку ці хімікати таять для дітей - у середньому діти їдять більше овочів і фруктів, ніж дорослі, а їхня печінка ще недостатньо ефективно вміє справлятися із шкідливими речовинами. Як же себе від них убезпечити?
ВИБИРАТИ БІОЛОГІЧНО ЧИСТІ ПРОДУКТИ
Логічно, хоча і не найпростіше рішення - вирощувати врожай самому або ж знайти виробників, у екологічності методів яких сумнівів не буде. Пестициди мають властивість накопичуватися в тканинах нашого організму, проте дослідження показують, що перехід на біологічно чисті продукти значно скорочує залишкові сліди цих хімікатів у нашому організмі вже протягом місяця.
ВСЕРЕДИНІ І ЗОВНІ
Звичайно, із застереженнями, але про ці закономірності варто пам`ятати: пестициди більше накопичуються у фруктах, ніж в овочах і коренеплодах, за винятком картоплі.
За вмістом пестицидів більшому ризику піддаються яблука, груші, персики, нектарини, полуниця, вишня, малина, виноград, огірки і кабачки. Набагато менша ймовірність знайти ці речовини у бананах, цитрусових, сливах, ківі, капусті, помідорах, редисці, баклажанах і авокадо.
Хімікати можуть потрапити в овочі та фрукти не тільки на етапі вирощування, а й пізніше. Наприклад, у США, Франції та інших країнах яблука перед зберіганням покривають тонким шаром воску з додаванням фунгіцидів (для захисту від грибка). Зарубіжні виробники також занурюють цитрусові в 0,5-2-відсотковий розчин дифенілу, який може викликати алергічні реакції.
Самостійно нам цього не визначити. Через два-три дні вловити запах дифенілу практично неможливо. Знизити рівень пестицидних слідів в овочах і фруктах можна простим миттям: так, при зберіганні протягом трьох-шести днів немитих томатів руйнується 30 відсотків пестициду ботрана, а в митих – 93 відсотки.
МИТИ І ОЧИЩАТИ
Звичайно, у нас далеко не завжди є можливість познайомитися з методами виробництва постачальника. У такому разі не потрібно забувати ретельно мити овочі й фрукти або навіть очищати їх від шкірки: адже основна кількість шкідливих речовин осідає на поверхні плодів і накопичується в шкірці.
Дослідження, проведені Міжнародним центром агрономічних досліджень (CIRAD) у 2002 році у В`єтнамі, показали, що промивання і замочування плодів рятують їх від 30-50 відсотків пестицидів, у той час як сіль і оцет допомагають нейтралізувати лише бактерії. Надовго замочувати не має сенсу, інакше разом із шкідливими речовинами підуть і вітаміни: двох хвилин у воді (можна з додаванням щіпки соди) буде достатньо.
З капусти і салату краще зняти всі верхні листки: вони найдовше перебували в контакті із зовнішнім середовищем.
ПАМ`ЯТАТИ ПРО ПОРИ РОКУ
Навряд чи хто стане сперечатися з тим, що зимові помідори, огірки або полуниця за своїми смаковими якостями не йдуть ні в яке порівняння з тими, що дозрівають у сезон. До того ж свіжі плоди - що називається, тільки що з дерева або грядки – звичайно, обробляють меншою кількістю хімікатів, ніж ті, які закладаються на тривале зберігання або ж вирощуються в парниках, за допомогою гідропоніки, і потрапляють на наші прилавки взимку.
Зрозуміло, що останні виробляються тільки промисловим способом і розраховані на далеке транспортування і тривале зберігання. Тому, найбільш логічний для нас вибір, якщо ми дбаємо про своє здоров`я, - це по можливості їсти місцеві сезонні овочі та фрукти.
НАШІ ЧИ ІМПОРТНІ?
У нашій країні вміст пестицидів у продуктах харчування регулюється нормативами, де вказані максимально допустимі рівні залишкового вмісту діючих хімічних сполук. Фермер зобов`язаний повідомити про те, які пестициди він застосовував і в яких дозах, а також дату останньої обробки.
За законом, тільки в цьому випадку він може отримати санітарний висновок, без якого не можна продати овочі та фрукти. Стандарти деяких зарубіжних країн більш лояльні. Так, у 2009 р. тільки в столичному регіоні в 6 відсотках імпортних овочів і фруктів були виявлені перевищення максимально допустимого рівня пестицидів і нітратів. Що, втім, набагато нижче, ніж у минулі роки, так як з багатьма країнами були укладені меморандуми, за якими імпортери повинні супроводжувати свої продукти лабораторним висновком, а також інформацією про препарати, що застосовуються для обробки рослин з моменту посадки і до збирання врожаю. Нам же залишається вірити і їм, і контролюючим органам на слово.