Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як захиститися від весняної алергії?


02.05.2013

З кожним роком зростає кількість людей, які не дуже радіють приходу весни, тому що ця прекрасна пора року означає, що вони впродовж тривалого часу ходитимуть із закладеним носом й опухлими червоними очима, періодично чхаючи і чухаючись. Одне слово, у пору цвітіння різних рослин багато хто з нас страждає на алергію. Як свідчать медичні довідники, сама назва “алергія” походить від грецьких слів - allos, що означає “інший”, та ergos, тобто “дія”. Алергія проявляється якісно зміненою реакцією організму на подразник, що призводить до різних порушень в організмі - запалення, спазму бронхів, набряку тощо. Що ж виступає причиною алергії? Як уберегти себе від цієї недуги? Чи існує порятунок від неї? На ці та інші питання ми запросили відповісти фахівця - кандидата медичних наук лікаря-алерголога вищої категорії Інну Гогунську.

- З якого такого дива виникає алергія?
- Її найчастіше спричиняють речовини із великою молекулярною масою, які розпізнаються імунною системою організму як чужорідні. Перед виникненням алергії відбувається сенсибілізація. Цей термін означає підвищення чутливості організму під час першого попадання до нього критичної дози алергену, виражену у тому, що імунна система реагує виробленням антитіл.
- Що це таке - “антитіла”? Поясніть, будь ласка.
- Прошу. Антитіла є речовинами білкової природи, які виконують захисну функцію, поєднуючись з різними чужорідними речовинами. Для кожного алергену характерний лише певний вид антитіл. Вони розподіляються по всьому організму і фіксуються на клітинах різних органів і тканин.
- Не секрет, що майже у кожної людини існує індивідуальна підвищена чутливість до деяких речовин...
- Ваша правда, це можуть бути продукти харчування, пилок рослин, косметика тощо. Ці особливості обумовлені індивідуальністю кожного організму. Але якщо алергія спричиняє вам масу незручностей, слід звернутися до фахівців.
- Що чекає на хворого у алерголога?
- Передовсім у поліклініці можна пройти спеціальні тести на сприйнятливість до різних алергенів. Пройшовши їх, ви будете знати, яких саме речовин вам слід уникати.
- А як щодо лікування, якщо причину вже виявлено?
- Алергію можна вилікувати шляхом багаторазового введення розведеного алергену. Адже тоді в організмі формується толерантність (несприйнятливість) до даного подразника. Такі процедури, звичайно, проводяться у спеціальних установах - центрах алергології, скажімо. До всього під час цвітіння різнотрав'я варто приймати антигістамінні препарати, які вам призначить лікар після необхідних аналізів. Антигістамінні препарати послабляють алергічну реакцію, справляють стабілізуючу дію на мембрани клітин, гальмують вивільнення гістаміну та інших медіаторів запалення з клітин, блокують рецептори гістаміну.
Втім медикаменти, що пригнічують алергічні реакції, самі часто-густо викликають відчуття пригніченості, сонливості, загальмованості реакції. Сьогодні й ця проблема розв'язана - сучасні ефективні препарати, такі як Терфенадин або Лоратадин, діють дещо м'якше. А препарати - Фомос, Гісфедин, Гілсманал, Терфемундин та Терфенадин-ратіофарм - не викликають сильного побічного ефекту.
- Які саме профілактичні заходи слід вживати, аби запобігти алергічним проблемам?
- По можливості слід уникати потрапляння алергенів до організму. Сильним алергеном, до речі, є кімнатний пил, в якому містяться продукти життєдіяльності пилових кліщів, що викликають алергію. Також алергію викликає і шерсть тварин, і пилок амброзії, берези, злаків. Змініть свою пухову перину і подушку на синтетичну, наприклад, синтапонову, оскільки її легше прати. До того ж пташине перо і пух самі по собі є найсильнішими алергенами, чого не можна сказати про нову високотехнологічну синтетику. Якщо ви все ж віддаєте перевагу пуховим подушкам і перинам, то якомога частіше провітрюйте їх і просушуйте на сонці, щоб їх наповнювач добре просох, адже вологість є найсприятливішою умовою для розвитку хвороботворних організмів.
Провітрювання ніколи не зашкодить, адже повітря, що застоялося, сприяє створенню у приміщенні клімату, в якому прекрасно себе почувають мікроорганізми усіх видів. Вологе й тепле приміщення ідеально підходить для їх розмноження.
- То що ж, вже й одяг вовняний не варто носити?
- Якщо у вас підвищена чутливість до пилу, можна замінити натуральні вироби на синтетичні (використовуйте силіконові подушки, ковролін, синтетичні пальта й ковдри).
Пам'ятайте, що алергія - це не вічне весняне прокляття. Вона лікується, так само як і решта захворювань. Але не варто й недооцінювати її небезпеки для нас. Адже під час реакції імунна система повністю перебудовується. Помилковий подразник послаблює захисні резерви організму, він стає більш легкою мішенню для інфекційних захворювань, більш чутливим до стресу. Не лишайте без уваги навіть невеликий нежить, адже здоров'я - головне багатство!

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК.(УКРІНФОРМ)