Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Як заспіваємо, так і працювати будемо!»


23.05.2013

Традиційний «Фестивальний дивограй профтехосвіти» розпочався у Дніпропетровщині. У виробничому центрі №2 юні таланти десяти правобережних закладів професійної освіти області порадували присутніх творчими здобутками в різних жанрах художньої самодіяльності. До свята всі учасники готувалися, як до найсерйознішого іспиту. Адже фестиваль проводиться вже 58-й рік поспіль і є своєрідною «візитною карткою» великої профосвітянської родини, яка дає Україні кваліфікованих працівників і водночас вихованих, всебічно розвинених громадян.
Особливо піклуються про ці складові професійного й життєвого успіху молоді в Дніпропетровському навчально-виробничому центрі №2, де навчаються з девізом «хочу, можу, буду!». Його директора Віктора Кривозуба за справедливість, вимогливість і творчу вдачу вихованці, дві третини яких з сільської місцевості, шанобливо звуть «Батьком». Чимало зусиль для пошуку «крил» у юні докладає і методист з профорієнтації Елеонора Гуткіна. Вона не лише допомагає дітям у визначенні професії, а й сприяє їм у пошуку власних талантів, які «з порогу» розвивають викладачі центру. Тут ціла мережа спортивних секцій і гуртків художньої самодіяльності, де кожен «знаходить» своє спортивне й творче (а почасти й спільне) «я». На відкритті фестивалю Віктор Кривозуб зазначив:
- Це дуже велике свято, бо профтехосвіта Дніпропетровщини виконує не лише свою головну задачу, а й духовно виховує людину. Щоб сучасний працівник був всебічно розвиненим і фізично, і культурно. Як заспіваємо, так і працювати будемо!  
І послухати, і подивитися таки було на що - колоритні національні костюми змінювали оригінальні «до теми». А чудове виконання народних пісень і танців впереміж з родзинками українських зірок Каті Бужинської, Софії Ротару, Олександра Пономарьова й інших додавало снаги і доброго настрою глядачам. Фестиваль злагодженим мелодійним співом відкрив вокальний ансамбль «Джерело» (керівник Віктор Гніп) ДНВЦ №2. Ось що дві його симпатичні учасниці розповіли кореспонденту «Сільських новин»:
- Завершую навчання за спеціальністю «опоряджувальний будівельник», - каже Ольга Саква. - А без сцени не можу, вона для мене - все. У нас надзвичайно дружний вокальний колектив. Незабаром піду працювати, є попередня домовленість про робоче місце. А спів буде зі мною й надалі.
- Дуже подобається співати з ансамблем, я в захваті від цього,- говорить Поліна Римар, майбутній оператор комп’ютерного набору. - Попереду ще два роки навчання, є час для улюбленого заняття. А роботу за спеціальністю сподіваюсь отримати в рідному Краснопіллі або Дніпропетровську.
Глядачі й журі в актовому залі ДНВЦ №2 із захопленням зустрічали кожен виступ зі сцени учнівської юні. Певно ж, змагатися на рівних з вихованцями міських закладів сільським дітям не так просто. Але головного - надії на перемогу і вихід в наступний тур змагань - вони не втрачають.
- Наші учні добре підготували 5 художніх номерів - дві пісні, два танці й вірш, -розповіла заступник директора Щорського ПТУ-71 Криничанського району Олена Кузьменко. - Діти разом з вихователями добре «відшліфували» твори, тож сподіваємось на вихід до наступного етапу. Я веду літературний гурток «мистецтво живого слова», який об’єднує юних поетів, сама пишу вірші зі школи. Наші учні навчаються бухгалтерському обліку, комп’ютерному набору тощо. Фермери найкраще запрошують на роботу випускників, які мають декілька спеціальностей - у нас це тракторист-машиніст і слюсар-ремонтник. А нещодавно ми приймали Другий всеукраїнський конкурс орачів, в якому брали участь представники 20-ти училищ Дніпропетровщини.
Велику увагу зайняттям спортом і художньою самодіяльністю приділяють і в найдавнішому (виповнилося 135 років!) учбовому закладі цього типу Дніпропетровщини - Західно-Дніпровському центрі ПТО, що в селі Саксагань П’ятихатського району. До нього входять ПТУ-77 Вільногірська і професійний ліцей Жовтих Вод.
-  Всього в нас навчається близько 800 учнів за 27-ма спеціально-стями сільськогосподарського й гірничорудного профілю та сфери послуг, - повідомила присутня на святі заступник директора з виховної роботи Валентина Лінчевська.  - У нас також навчаються юнаки й дівчата і з сусідньої Кіровоградської області. Маємо добру навчальну базу і учбове господарство, де вирощуються зернові та овочеві культури. Навчальний заклад бере участь у всіх конкурсах і олімпіадах, які проводить департамент освіти й науки Дніпропетровської ОДА. Сподіваємось, що наші вихованці й на цьому фестивалі потраплять до призової трійки переможців.
Безперечно, такі можливості є і в Західно-Дніпровського, і в інших закладів профтехосвіти Дніпропетровщини. Фестиваль її лівобережних училищ пройде в Перещепиному, а фінальний гала-концерт - за два тижні в Кривому Розі. Тож перемоги усім юним учасникам, а головне - співпричетності до дива творення справжніх художніх образів на всіх життєвих сценах. Бо й справді де ще є така чарівна пісня, як в Україні? І кому, як не юним, її плекати й леліяти тепер і в подальші часи?

Григорій ДАВИДЕНКО.

На знімку: у виступі вокального ансамблю «Джерело» ДНВЦ №2 є все - вишукані національні костюми і вдало поєднані прекрасні голоси.