Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як зберегти капусту і моркву до весни


21.09.2016

Мало отримати хороший урожай овочів і фруктів. Зберегти його - не менш важливе завдання. Згадаймо, що ціна на овочі вже до середини зими зростає в кілька разів.

Капуста

Кращою лежкістю відрізняються білокачанна капуста — Амагер 611, Зимова грибовська 13, Зимівля 1474, Подарунок; червонокачанна капуста — Кам’яна головка 447, Михневська, Рубін, цвітна капуста — Дачниця, Мовір 74, Вітчизняна, Парижанка; брюссельська капуста — Геркулес, Розелла; савойська — Вертю 1340; кольрабі — Віолетта, Гігант.

Капусту треба прибирати якомога пізніше, але до настання сильних заморозків. У качанної капусти рекомендується видалити верхнє зелене листя, залишивши 2, а краще 3 верхніх листки. Для захисту від гнилі можна обпилити качани крейдою з розрахунку 200 г на 10 кг капусти. У тому місці, де Ви плануєте зберігати капусту, качани підвішують на рейки або укладають на полицях (зазвичай 3, а краще в 2 шари), обов’язково в шаховому порядку, для рівного доступу повітря. Тому і полиці для зберігання завжди роблять із зазором не менше 3 сантиметрів. Деякі укладають качани пірамідами, своєрідні штабелі, а а між ними залишають проміжки для доступу повітря (приблизно по 30 сантиметрів). Укладання качанів обов’язково робиться кочерижками вгору.

В лютому місяці деякі качани можуть бути вже уражені хворобами. Відтак, треба всю капусту перебрати, видалити пошкоджені, інші обпилити крейдою.

А тепер про температурний режим. Качанові види капусти слід зберігати при температурі 1 градус (від мінуса до плюса) і вологості повітря 90-95%. Цвітну, брокколі і кольрабі при температурі, близькій до нуля, а брюссельську в діапазоні від 0 до мінус 2,5 градуси. З цього робимо висновок, що для всіх видів капусти підходить нульова температура, на це і треба орієнтуватися.

В холодильнику 2-3 тижні не псуються цвітна капуста і брокколі, якщо попередньо укласти їх в поліетиленовий пакет. А ще краще розділити на суцвіття і помістити в морозильник. Так само зберігають брюссельську, заморожуючи качанчики. Савойська капуста, загорнута в папір і поміщена в поліетиленовий пакет, може зберігатися в холодильнику 2-3 тижні, в такому ж вигляді кольрабі залишається соковитою до 1 місяця.

Морква

Прибирати коренеплоди потрібно до заморозків. Відразу ж обрізати бадилля, залишивши черешки довжиною 1-2 см, і підсушити на вулиці, укривши зрізаним бадиллям.

Морква, буряк, кореневі петрушка і селера, пастернак, редька, ріпа добре зберігаються в підвалах або льохах, укладені в дощаті ящики, які встановлюють у шаховому порядку, або на стелажах. Ще краще морква, буряк, коріння петрушки і селери пересипати піском або торфом. Також хороший ефект дає зберігання моркви у поліетиленових мішках, якщо встановити їх вертикально і не зав’язувати, а моркву пересипати піском або тирсою.

При великому врожаї моркву укладають в штабелі. Спочатку насипають пісок шаром 2-3 см, потім кладуть ряд моркви так, щоб коренеплоди не стикалися один з одним, потім насипають пісок шаром 1 см і так до висоти штабеля 75 см.

У сховищі коренеплодів потрібна температура 0-2 градусів і вологість повітря 80-85%. Тільки при таких умовах можна затримати їх вихід зі стану спокою (проростання), не допустити підв’ялювання, уникнути ураження збудниками грибних хвороб.

Дрібну моркву цілком можна зберегти і прямо на городі. Для цього на тому місці, яке не затоплюється талою водою, риють яму глибиною до 30 сантиметрів, а на її дно насипають пісок. Моркву (а можна ще й кореневу петрушку, пастернак) кладуть рядами, пересипаючи піском, або, що краще, ставлять вертикально. Зверху насипають землю, прикривають листям, гілками, пізніше накидають сніг.

Можна зберігати моркву у своєрідній глиняній оболонці. Для цього глину треба розмішати у воді до сметаноподібного стану (приблизно 2,5 кг на 2 л), занурити туди моркву на 3 хвилини, вийняти і після того, як вона підсохне, укласти в ящики.