Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як зберегти урожай винограду


08.09.2011

Цього року виноград уродив на славу. Але при цьому не слід забувати, що при перевантаженні кущів ягоди стають дрібними, їх смак погіршується, термін дозрівання затягується. Тому врожай потрібно нормувати.

ЯКЩО грон багато, залишають не більше однієї на пагін, видаливши усі дрібні грона. Знімати врожай треба вчасно. Затягувати зі збиранням можна тільки на кущах, не надто завантажених плодами.
Видаліть частину листя, що прикриває грона від сонячних променів. Але не все і тільки на тих сортах, які набувають на сонці привабливого кольору. А ось сортам, схильним до засмаги, це протипоказано, тому що грона втрачають пружність.
Листя видаляйте у два прийоми, аби вберегти ягоди від сонячних опіків. Спершу видаліть верхівки пагонів з молодими листками (25-30 см). Це треба зробити насамперед на кущах із потужним приростом.
Якщо пагони однорічного приросту наприкінці літа не почали визрівати, виноградові знадобиться фосфорно-калійне позакореневе підживлення. Для цього наземну частину куща обприскують 2-3 рази з інтервалом у 7 днів. За потреби поливу добрива можна внести під корінь.
Зелені пагони підв‘язують, проводять пасинкування і поливають на початку дозрівання ягід.
Дуже часто на винограді жовтіє листя - це не особливість якогось певного сорту, а сигнал, що його потрібно підживити. Допоможе полив залізним купоросом під корінь (50 г на 10 л води - по 2-3 відра на кущ). У разі потреби через два тижні полив повторюють.
Якщо половина листків у верхній частині крони жовто-лимонного кольору і вони не сухі, а на деяких з’явилися повздовжні коричневі смуги, це може сигналізувати про дефіцит азоту. Тут допоможе нітроамофоска - 50 г на відро води - з інтервалом у тиждень і підживлення по листю мікроелементами.
Незначне пожовтіння середини листка і почервоніння країв - це ознака дефіциту азоту і фосфору. Потрібні суперфосфат і сечовина по половині сірникової коробки на 10 л. Три-чотири відра такої суміші, терміново вилиті на кущ, тимчасово виправлять ситуацію, однак повторювати таке підживлення доведеться з кожним поливом.
Існують й інші причини, які можуть викликати опадання ягід винограду. Так, є сорти, для яких опадання ягід - це норма, коли плодоніжка у стиглої ягоди висихає і вона відпадає. Варто ягодам трохи довше повисіти на кущі, як вони починають осипатися від найменшого дотику. Такий виноград більше підходить для приготування вина і родзинок. А якщо хочете зібрати повні грона, не пропустіть оптимальних термінів його збирання.
Опадання ягід може бути викликане також дефіцитом мікроелементів. У цьому випадку допоможе деревний попіл. Його вносять у ґрунт під час прополювання, при весняному перекопуванні грунту. А із середини серпня обприскують крону і ягоди настоєм попелу (1-2 л на 10 л води), витриманим від доби до тижня. У результаті плоди набирають більше цукру, не обпадають і не всихають. Обробляти виноград таким настоєм потрібно не рідше одного разу на 10 днів аж до опадання листя восени. Така процедура також захистить рослину від гнильних бактерій.
Виноград може обсипатися, якщо неправильно обламувати пасинки. Із середини серпня потрібно обов’язково прищипувати верхівку рослини вище 16-18 листка. Пасинки слід видаляти, як у помідорів, залишаючи невеликі пеньки, іноді з 3-5 листочками (залежно від густоти куща). Коли ягода починає м’якшати і набувати забарвлення, потрібно вилучити на кущі чотири нижніх листки. Грона більше відкриваються для сонця, а отже, краще набиратимуть цукор і колір.
Виноград може обсипатися і при ураженні мілдью. Ця хвороба - різновид неправильної борошнистої роси, вона ж родичка фітофтори. Тому засоби боротьби з нею аналогічні. Можна використовувати ті ж препарати, що й для аґрусу (приміром, «топаз» або колоїдну сірку).
Менш ефективні, ніж сучасні хімпрепарати, але безпечні народні засоби.
Від мілді та для кращого визрівання ягід і лози добре допомагає позакоренева обробка рослин витяжкою з того ж таки деревного попелу: 1 л просіяного попелу залити 10 л води, настояти 5-7 днів, процідити. Обробити кущі з обприскувача, додавши до розчину 50 г господарського мила.
Особливо корисна така обробка в другій половині літа. Проводити її бажано кожні 10 днів, аж до опадання листя восени. Завдяки цьому грона швидше дозрівають, накопичують більше цукру, краще визріває лоза.
Так само можна обробляти й саджанці. Вони від такої процедури інтенсивніше визрівають.
Якщо винограднику досаждають оси, можна скористатися такими прийомами. Потрібно знищувати осині гнізда, збираючи і спалюючи їх пізно ввечері. Можна встановити і спеціальні пастки: банки та пляшки з широким горлечком, на дно яких наливають медовий або цукровий сироп (висотою 1-2 см), що містить 0,5% хлорофосу або іншого інсектициду. Також у банки розкладають шматочки перезрілих груш, слив, яблук, оброблених інсектицидами (хлорофос 0,5%, децис 2% та ін.). Пастки встановлюють так, щоб вони були недоступні для домашньої птиці, дрібних тварин.