Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як знищити капустянку


05.05.2011

Порадьте, будь ласка, як знищити капустянку.
Галина Яценко,
Синельниківський район,
Дніпропетровська область.

Цей шкідник завдає чималої шкоди у саду і на городі. Для городу капустянка - справжня біда. Вона підгризає стебла, і рослини гинуть, іноді цілими грядками. Найчастіше пошкоджує овочеві культури на вологих грунтах, поблизу водойм, на вогких заплавних землях з високим рівнем залягання підгрунтових вод. Дуже шкодить також розсаді у парниках, де живиться спочатку висіяним насінням, а потім корінцями рослин.
Досвідчені садівники і городники, аби не вдаватися до надмірного використання хімічних засобів, часто використовують для боротьби з капустянкою ось такі перевірені методи.
Навесні, на початку травня, на ділянках розкладають невеличкими купками приманки зі свіжого гною, куди ці шкідники заповзають для відкладання яєць. Через 25-30 днів купки розгортають і, виявивши у них вовчків (капустянок) та їхні яйця, спалюють.
Можна виловлювати капустянку у вкопаний на рівні землі посуд, наповнений водою так, щоб вона не доходила до країв на 6-8 см (за ніч у такі пастки залазить чимало шкідників).
Яйця і личинок капустянки можна знищувати розпушуванням міжрядь овочевих культур на глибину 10-12 см, починаючи з третьої декади травня, протягом червня і першої половини липня.
Шкідник боїться мильної води, тому можна заливати його ходи і гнізда розчином прального порошку (4 ст. ложки на 10 л води).
Стрілки часнику пропускають через м’ясорубку (півлітрову банку), розмішують з 5 л води і цим розчином заливають нірки капустянки.
Можна використовувати і настій хризантеми або дельфініуму (1 кг маси рослин на 5 л води). Суміш настоюють протягом 10 годин, проціджують, доводять до кипіння, холодним поливають місця знаходження капустянок.
Такі обробки проводять не менше п’яти разів за сезон.
Аби капустянка не заповзла в теплицю, натягніть довкола неї прямо по землі білизняну мотузку, просочену гасом.
Ще можна назбирати за зиму яєчної шкаралупи, стовкти її в порошок, додати олії і покласти в ямки перед садінням. Спробувавши такого частування, капустянка гине. Яєчну шкаралупу можна замінити висушеними квітами хризантеми, розклавши їх навесні по ямках. А ще можна внести в грунт перед садінням рослин шлаковий відсів. Капустянці це також не сподобається, адже вона різатиме собі клішні об гострі частинки.
Для відлякування капустянок на грядці розкладають листя часнику, м’яти або втикають по її периметру вербові лозинки, і заслін від капустянки протягом двох тижнів забезпечений.
Повсюдно застосовується захист від шкідника у вигляді всіляких загороджень навколо рослини. У хід йдуть пластикові пляшки, банки, поліетилен, руберойд. Простіше за все зробити кутики з жерсті. Їх зручно зберігати до наступного садіння, вставивши один у другий. Однак недолік усіх цих засобів захисту в тому, що рослина, яку ми намагаємося захистити, відчуває себе в такому оточенні не дуже комфортно, гірше росте.
Є і більш екологічний спосіб. Добре, якщо неподалік від вашої присадибної або дачної ділянки протікає річка, а біля неї росте очерет. Зріжте кілька стеблинок, наріжте їх на трубочки по 15 см. Причому потрібно взяти нижню частину, що вже достатньо огрубіла. Очеретяні трубки розрізати з одного боку вздовж, розкрити і вставити в них стебло рослини. Тільки рослини потрібно саджати так, щоб очерет на пару сантиметрів виступав над поверхнею. Твердий очерет капустянці не по зубах. Через деякий час, коли розсада підросте і вже не боятиметься шкідників, очерет встигне згнити.
Восени грунт глибоко перекопують, викопують ями завглибшки 30-40 см з прямовисними стінками і заповнюють їх гноєм і солом’яною трухою. Капустянки залізуть в такі укриття для зимівлі. У перші морозні дні ями розкопують, і шкідники, опинившись на поверхні, гинуть від холоду.