Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як зробити буржуйку


11.12.2014

Виготовити цей перевірений часом опалювальний засіб можна з будь-якого матеріалу.
Пропонуємо для цього використати старий газовий балон. Однак перед тим, як приступати до якихось маніпуляцій з балоном, потрібно переконатися, що він порожній і в ньому немає ні грама газу. Після перевірки слід видалити верхній металевий обід і кран, оскільки вони вам більше не знадобляться. Не завжди вдасться викрутити кран, тому його можна вибити молотком.
Для завантаження дров або іншого палива можна використати старі пічні дверцята. З кутика виготовляємо раму. Щоб балон не зірвався, набираємо повний балон води і лише тоді вирізаємо отвір для дверцят. Для кріплення дверцят до рами потрібно просвердлити отвори, а за допомогою болтів скріпити воєдино.
Знизу буржуйки буде решітка. Аби її встановити слід вирізати отвір під грати і приварити її до дна чавунним електродом. Той шматок стінки балона, який був вирізаний раніше нам стане в нагоді для виготовлення збірника попелу і регулятора подачі повітря. Хоча знадобляться і додаткові листи металу.
З одного боку потрібно передбачити заслінку для видалення попелу та регулювання подачі повітря в буржуйку. Приварюємо ніжки і приступаємо до пристрою димаря, який буде розташований вгорі з протилежного боку від дверцят. Димохід матиме ламану форму. Це дозволить збільшити кількість тепла, яке віддаватиме буржуйка у приміщення.
Регулювати процес горіння можна за допомогою заслінки. Буржуйка абсолютно не димить.