Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Які квіти посадити восени


03.10.2013

МУСКАРІ
Скромна весняна квітуча рослина з маленькими дзвониковими або чашоподібними квітками, зібраними в суцвіття на безлистих квітконіжках. Час цвітіння залежить від виду. Мускарі мають ефектний вигляд у масових посадках серед більш високих весняноквітучих рослин, наприклад, тюльпанів.
КРОКУСИ
Виділяють 4 групи крокусів, найбільш популярні голландські гібриди. Голландські гібриди крокусів найбільші, квітують ранньою весною. Час цвітіння крокусів залежить від конкретного сорту, тому для тривалого цвітіння восени в саду висаджують різні сорти.
ГІАЦИНТИ
Це чудові квіти, які зрівнялися за популярністю з тюльпанами і нарцисами. Цибулини успішно зимують. Саджають їх восени на глибину 15 см. Час цвітіння квітень-травень. Для посадки у відкритий ґрунт вибирають цибулини середніх розмірів.
НАРЦИСИ
Серед багатьох сотень сортів нарцисів, є рослини з квітками різної форми, розміру і забарвлення. Всі сорти можуть зимувати у відкритому ґрунті, де цибулини можна залишити на кілька років. Здорові цибулини саджають у серпні - вересні. Посадку куплених цибулин не відкладайте. Глибина посадки дорівнює трьом діаметрам цибулини. На дно посадкової лунки насипте грубозернистий пісок. Час цвітіння квітень - травень.
ТЮЛЬПАНИ
Існує кілька груп тюльпанів, які відрізняються одна від одної тим, що деякі викопують із землі після цвітіння, інші залишають у землі. Порада - на некислих ґрунтах при правильній посадці садові тюльпани можна викопувати раз на 3 роки. Ранні сорти тюльпанів саджають восени, у жовтні - листопаді, на глибину 10-15 см.
Не забувайте цибулини попередньо протравити. У лунки потрібно додати грубозернистий пісок. Глибина посадки цибулин цибулевих квітів повинна бути втричі більшою їхньої висоти. Поверхню ґрунту замульчувати.
ЛІЛІЇ І ПІВОНІЇ
Кожні 2-3 роки у вересні викопують лілії. Підсушені корені очищають, засипають тирсою і переносять у холодний льох на зберігання. Можна також відразу висадити їх на нове місце. Також готують для посадки цибулини лілій, адже посадка лілій восени, у вересні вважається найбільш надійною.
Восени пересаджують півонії. Пересадження теж можна сполучити з діленням.
ЯКІ ЩЕ КВІТИ САДЖАЮТЬ ВОСЕНИ
У вересні можна посадити клематиси - восени у них інтенсивно ростуть корені і вони добре приживуться, особливо, якщо ви придбали саджанці із закритою кореневою системою. На стеблі повинно бути кілька пар листя, у пазухах - розвинені бруньки. При посадці потрібно заглибити шийку. Посадки замульчувати.
Восени можна посіяти квіти, на пакетиках яких написано «перед посадкою стратифікувати». Сіють їх пізньою осінню, коли вдарили заморозки. Це можуть бути однолітники - айстри і чорнобривці.