Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Які проблеми турбують українське село


26.05.2011

Жителів українських сіл більше хвилює зростання цін і скорочення населення, ніж політична ситуація в країні. Про це свідчать передані агентству УНІАН результати соціологічного дослідження «Соціально-економічний стан українського села», проведеного Інститутом Горшеніна.
ЗОКРЕМА, відповідаючи на запитання, які з проблем села турбують кожного особисто, переважна більшість селян (78,6%) назвали зростання цін, більш як половина опитаних (53,3%) стурбовані високими цінами на газ, електроенергію, паливо та інше, майже половину сільського населення (49,3%) хвилює низький рівень доходів і брак грошей.
Крім того, більш як чверть населення (26,9%) хвилюють високі ціни на медичні послуги і ліки, кожен четвертий (25%) стурбований відсутністю роботи або загрозою її втратити, про своє здоров’я і здоров’я близьких людей переживає більш як п’ята частина респондентів (22,4%).
Також селян хвилює поганий благоустрій села (18,2%), низька якість медичного обслуговування (13,9%), політична ситуація в країні (10,4%), відсутність перспектив, можливості професійного зростання, просування по службі (10,3%), безчинство чиновників і бюрократія (10%), зростаюче розділення суспільства на багатих і бідних (9,4%), високий рівень злочинності, особиста безпека і безпека сім’ї (8%).
Крім того, селяни скаржаться на відсутність можливості дати дітям добру освіту (7,7%), погані житлові умови (7,5%), неможливість захистити свої права (7,4%), проблеми в особистому житті (взаємини з сім’єю і друзями) (5,9%), поганий стан навколишнього середовища (4,9%), високий рівень корупції (4,5%).
Також сільські жителі стурбовані питанням землекористування і власності на землю (3,9%) і невчасною виплатою зарплати, пенсій, стипендій та іншого (3,5%).