Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Які яблуні кращі?


18.10.2012

На вихідних хотів придбати на ринку саджанці яблунь та груш. А їх зараз скільки сортів розвелося, що очі розбігаються, не знаю які вибрати. Чи не могли б мені та й іншим читачам, у яких є земля, порадити, які сорти краще садити та дати коротенькі їхні характеристики.
Іван Поривай,м. Гуляйполе, Запорізька обл.


Папіровка. Літний сорт. Розміри дерева — середні. Вага плодів становить 80-100 г. Дозріває на початку літа. Плоди Папіровки зберігаються та транспортуються погано. Папіровка є аналогом сорту Білий налив. Плодоношення настає через 3-4 роки.
Слава переможцям. Осінній сорт та сильноросле дерево. Плоди важать 120-145 г, а врожай з одного дерева може досягати 200 кг. Врожай починають збирати у другій половині серпня. Плодам необхідно дати «відлежатись» близько 10 днів. Це надає їм гарного смаку. Плоди можуть зберігатись до 1,5 місяця. Плодоношення настає на 3-4 рік.
Лігол. Зимовий сорт, стійкий до хвороб. Плодоношення починається рано, а плоди великі (350-400 г). Збирати врожай розпочинають наприкінці вересня. Плоди зберігаються до травня. Урожай добре транспортується.
Росавка. Пізньозимовий сорт яблук. Дерево сильноросле. Плоди важать 180-280 г. Урожай знімають наприкінці жовтня. Яблука вживати бажано через 1,5 місяця. Урожай добре зберігається до липня (хороша транспортабельність).
Катерина. Дерево середньоросле. Плоди сягають 190 г. Урожай збирають у жовтні, вживають з жовтня по червень.
Пінова. Дерево середньоросле. Плоди сорту важать до 200 г. Сорт стійкий до «перевантаження» врожаєм і хвороб. Урожай вживають з листопада до середини травня. Пінова дає плоди вже на другий рік після посадки саджанців.
Ренет Семеренка. Дерево високоросле. Плоди Ренету важать близько 150 г , мають хорошу лежкість. Плодоносить через 4-5 років. Має хорошу стійкість до вітру.
Голден Делішес. Дерево середньоросле. Зимовий сорт. Плоди важать 150-180 г. Голден Делішес починає плодоносити на другий-третій рік після посадки. Урожай збирають у жовтні. Плоди вживають з листопада по квітень.
Кальвіль сніговий. Дерево сильноросле. Зимовий сорт. Плоди важать 120-250 грам. Урожай збирають наприкінці вересня. Яблука зберігаються до лютого, але погано транспортуються.
Грані Сміт. Дерево високоросле. Зимовий сорт яблук. Плоди 180-200 г, з кислинкою. Збір врожаю — вересень-жовтень, зберігаються до 7 місяців. Сорт стійкий до борошнистої роси. Хороша транспортабельність плодів.
Флоріна. Зимовий сорт яблук. Дерево середньоросле. Вага плодів 150-140 г. Плодоносить на третій-четвертий рік. Високостійкий до парші. Урожай збирають у жовтні, вживають з січня. Плоди зберігаються до квітня-травня. Добре транспортуються.
Граф Езо. Дерево сильноросле. Плоди сорту великі і в діаметрі досягають 8-9 см, зберігаються до травня. Збирають врожай у жовтні. Плодоносить на третій-четвертий рік. Зимовий сорт.
Скіфське золото. Дерево швидкоросле. Вага плодів 170-190 г. Урожай збирають наприкінці вересня - початку жовтня. Осінньо-зимовий сорт. Вживати плоди краще у свіжому вигляді, соках.